De belangrijkste risicofactoren voor darmpoliepen zijn het eten van veel vlees, overmatig alcoholgebruik, roken, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht. De kans op het ontstaan van poliepen is mogelijk groter bij mensen die veel dierlijke vetten en vlees eten.
Neuspoliepen genezen niet vanzelf, maar die kan men laten zitten. Andere poliepen kan men beter uit voorzorg weghalen.
Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen. Waarom de ene poliep wel uitgroeit tot een darmtumor en de andere niet, is niet bekend.
De meeste poliepen zijn goedaardig, maar de verschijnselen zijn niet van baarmoederhalskanker te onderscheiden. Bovendien kunnen ze in sommige gevallen (ongeveer 1 op de 20) toch kwaadaardig worden. Daarom is het goed om bij klachten geen risico nemen en je door een arts of gynaecoloog te laten onderzoeken.
Verwijderen van een poliep
Een poliep kan abnormaal bloedverlies veroorzaken. De arts kan de poliep verwijderen met een schaartje en tangetje, een elektrisch verhit klein lisje of een “happertje” dat via de kijkbuis wordt ingebracht. Over het algemeen doet dit geen pijn omdat er geen pijnzenuwen in een poliep zitten.
De operatie duurt 30-60 minuten, afhankelijk van het aantal poliepen en de grootte ervan. Na afloop van de operatie gaat u naar de verblijfsruimte. U blijft hier ongeveer twee uur ter observatie.
Er is een heel kleine kans op overlijden als gevolg van een coloscopie. Hoe groot deze kans is, is nog niet goed bekend. Deze kans zal waarschijnlijk liggen tussen 1 op de 40.000 en 1 op de 10.000. Dit hangt bijvoorbeeld af van de ernst van de eventuele afwijkingen en de gezondheid van de patiënt.
Een dikkedarmpoliep op zich is in principe goedaardig. We onderscheiden in de dikke darm twee soorten poliepen: de hyperplastische poliepen, die zelden aanleiding geven tot kwaadaardigheid, en de adenomateuze poliepen, die wel kwaadaardig kunnen worden en evolueren naar kanker (carcinoom): adenoom-carcinoom sequentie.
Klachten en symptomen bij dikke darm poliepen. Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.
Al tijdens een kijkonderzoek blijkt dat er poliepen in de dikke darm zitten dan worden deze verwijderd door middel van een poliepectomie. Bij een poliepectomie wordt door de endoscoop een instrument geschoven. Met dit instrument kan de arts de poliep verwijderen. Dit gebeurt vaak met behulp van een lisje met stroom.
Poliepen in de dikke darm geven vaak geen klachten, maar hoe groter ze zijn, hoe groter de kans is dat ze klachten geven of uitgroeien naar darmkanker. Klachten die voorkomen bij grotere poliepen zijn: Buikpijn.
Iedereen kan poliepen ontwikkelen. Toch zijn er een aantal situaties waarin men weet dat de kans op de aanwezigheid van een poliep groter wordt. Mensen ouder dan 50 jaar hebben meer kans op poliepen en deze kans neemt toe met de leeftijd.
Met een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm), bekijken we de darmwand met een endoscoop en zien we of er darmpoliepen aanwezig zijn. De endoscoop is een dunne flexibele scoop slang die via de anus de darm wordt ingeschoven. Tijdens dit onderzoek kunnen we poliepen direct verwijderen.
Alle Nederlandse mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij sturen hun ontlasting op, die nagekeken wordt op bloedsporen.
Na één dag ben je meestal wel hersteld van de coloscopie. Je kunt dan je dagelijkse werkzaamheden weer oppakken. Blijf wel goed luisteren naar je lichaam.
Sommige mensen hebben slechts één poliep in de dikke darm maar het kunnen er ook meerdere zijn. Poliepen in de dikke darm komen vrij vaak voor. Veel mensen hebben poliepen zonder het te weten omdat ze vaak geen klachten geven. Naar schatting heeft ongeveer 5-20 % van alle mensen boven de vijftig jaar last van poliepen.
De colonoscopie duurt 15-30 minuten. Tijdens een colonoscopie kunt een lichte verdoving, een roesje, krijgen. Door het roesje voelt u zich meer ontspannen en voelt u minder pijn en angst. Het is belangrijk dat u, bij het maken van de afspraak, aangeeft dat u een roesje wilt, en niet pas op de dag van de colonoscopie.
Als u voor neuspoliepen geopereerd bent kan het zijn dat de poliepen weer terugkomen. Dit komt vaak voor. De operatie verandert namelijk niets aan de eigenschappen van uw neusslijmvlies. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat uw neusslijmvlies weer poliepen kan aanmaken.
Bij sommige patiënten blijken neuspoliepen, ondanks behandeling met medicijnen en operatieve verwijdering, weer terug te komen. Dit is na poliepextractie vaker het geval dan na (endoscopische) neusbijholtechirurgie.
Als een poliep groter wordt dan 1 cm gaat het risico dat die later ontaardt geleidelijk toenemen. Gelukkig is het slechts een minderheid die uiteindelijk evolueert naar een groter kwaadaardig gezwel. Dit kan dan tot 4 à 6 cm groot worden zodat de darm daardoor ook vernauwd of geblokkeerd geraakt.
Poliepen groeien op het baarmoederslijmvlies (endometrium). Ze zijn overdekt met hetzelfde weefsel en lijken op kleine paddenstoelen. Als de poliepen groeien worden ze kwetsbaar en kunnen ze gaan bloeden.
Wanneer wordt een echo van de endeldarm gemaakt? Echografie van de endeldarm kan plaatsvinden om afwijkingen aan de endeldarmwand, zoals poliepen, te onderzoeken.
Darmkanker is een kwaadaardige tumor in de dikke darm of de endeldarm. De tumor begint meestal als een poliep. Een poliep is een bultje in de wand van de darm. Poliepen komen vrij veel voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar.