Duitsland heeft zo veel méér te bieden dan alleen geweldige auto's, knusse Biergartens en prachtige kastelen. Dit land in het hart van Europa heeft ook een hoge levensstandaard en metropool-achtige steden als Berlijn en München duiken regelmatig op in de top tien van 's werelds prettigste steden om in te wonen.
03 Duitsers zijn de meest functionele mensen op aard
Zoals de Duitsers uitblinken in hun ingenieursschap wat betreft het fabriceren van auto's, zo zijn zo eigenlijk in alle facetten des levens heel erg functioneel. Als een Duitser zijn koffer of rugzak inpakt, kun je ervan op aan dat alles piekfijn op zijn plaats zit.
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
Denk aan de flamenco in Spanje, de typisch Franse chansons in Frankrijk en natuurlijk onze eigen Nederlandse smartlappen. De bekendste vorm van volksmuziek uit Duitsland is de schlager. Schlagermuziek wordt meestal door een enkele zanger of zangeres gemaakt, die al dan niet begeleid wordt door een orkest of bigband.
De Duitse maaltijden zijn meestal geen lichte maaltijden. In het weekend wordt vaak eerst soep gegeten, daarna aardappelen, vlees en groente. Aan de kust worden ook veel visgerechten gegeten. Als er een ”toetje” genomen wordt, dan is dat vaak yoghurt of fruit.
Koffie is de meest geliefde drank in Duitsland. In 1999 verslonden de Duitsers er zo'n 162 liter per hoofd van de bevolking van. Op de tweede plaats van de geliefde dranken kwam bier, met 127.5 liter per persoon. Duitse koffie is over het algemeen een ander melange dan de Nederlandse en wat sterker gebrand.
Duits ontbijt
Deze worden meestal belegd met kaas of vlees, soms ook met hardgekookte eieren of groenten als sla en komkommer erbij. Voor een zoet broodje kan gekozen worden voor beleg zoals jam of chocoladepasta. Naast brood is ook kwark en yoghurt een populaire optie voor het ontbijt in Duitsland.
Een typisch Duitse snack is toch wel het Haribo snoep. In 1922 werden de o zo bekende gummibeertjes op de markt gebracht en die hebben Haribo zo gigantisch groot gemaakt. Tot op vandaag zijn de beertjes nog steeds een van hun best verkochte producten en zijn er natuurlijk talloze nieuwe soorten snoep bij gekomen.
Cultuur Duitsland
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer. Het werd gezien als de dag van de rust waarop helemaal niemand mocht werken.
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser. Er bestaan verschillende verklaringen over de herkomst van dit woord.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving.
Duitsers houden van humor. Ze zien overal de satirische kanten van, zitten vol kwinkslagen, droogkomische opmerkingen, grappen en grollen en vertellen elkaar moppen.
In Duitsland wordt nog veel gebruik gemaakt van rogge. Deze graansoort wordt daar nog in bijna elke broodsoort gebruikt. Bijvoorbeeld in de Oberlander en het Schwarzwälderbrot, maar ook in een kaiserbroodje. In de broden zit vaak roggebloem verwerkt wat de korst dun en krokant maakt.
Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka.
De Kartoffelsalat is waarschijnlijk het bekendste typisch Duitse gerecht. Deze eenvoudige maar heerlijke, koude aardappelsalade kun je in veel restaurants als bijgerecht bestellen. De bereiding varieert van streek tot streek, soms met mayonaise, soms met olie en azijn.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Duitsers zijn ook gek op gezellig samen koffie drinken. Vaak (meestal op zondagmiddag) wordt de lunch of het diner vervangen door een uitgebreide koffietafel. Bij de koffie worden verschillende soorten gebak en koekjes op tafel gezet. Kaffee und Kuchen wordt soms ook wel eens als nagerecht gebruikt, na het avondeten.
Duitsers zijn vaak beleefder en afstandelijker
Duitsers zijn erg voorzichtig als het gaat om het leggen van contacten. Ze kijken eerst de kat uit de boom. Hierdoor komen ze vaak wat formeler, maar dus ook beleefder over. Nederlanders willen graag aardig gevonden worden, Duitsers willen graag gerespecteerd worden.
Typisch Duits eten bevat ook een breed scala aan vleesgerechten, met name worsten. De Duitse keuken is beroemd om zijn 'Wurst' variëteiten, zoals 'Bratwurst', 'Currywurst' en 'Weisswurst'. Deze worsten worden vaak geserveerd met zuurkool, aardappelen of 'Knödel' (Duitse deegballetjes).
"Duitsers ontbijten ook veel met muesli en fruit. Ze drinken koffie en thee erbij. Het lijkt dus veel op ons ontbijt. In grote steden als Berlijn, Hamburg en München wordt in het weekend heel uitgebreid ontbeten, soms wel tot 14.00 uur."