Dit jaar worden ruim 70.000 mensen verwacht. Het kabinet wil minder verblijfsvergunningen afgeven om Nederland 'niet onnodig aantrekkelijk' te maken. Het percentage asielzoekers dat in Nederland mag blijven is met 85 aanzienlijk hoger dan in de ons omringende landen.
Simpel gezegd: momenteel melden zich in Nederland wekelijks gemiddeld zo'n 1.000 asielzoekers. Over heel 2022 waren het er een kleine 50.000. Om precies te zijn: 47.991. Dat is het totaal van eerste asielaanvragen, herhaalde asielaanvragen en gezinshereniging.
Asielzoekers uit andere landen wachten veel langer. In 2021 kregen relatief veel asielzoekers een vergunning omdat het aandeel kansrijke nationaliteiten dat werd behandeld door de IND, groter was dan in voorgaande jaren. In 2020 en 2021 kampte de dienst met grote achterstanden.
Waar komen vluchtelingen vandaan? Meer dan twee derde van de vluchtelingen in de wereld komt uit slechts vijf landen: Syrië, Oekraïne, Afghanistan, Zuid-Soedan en Myanmar.
Aantal asielaanvragen in Europa (Europese Unie)
In 2022 voert Duitsland de lijst aan van de landen met het hoogste aantal asielaanvragen, goed voor een kwart van alle nieuwe aanvragers in de EU (25%), gevolgd door Frankrijk (16%) en Spanje (13%), vóór Oostenrijk (12%) en Italië (9%).
In 2021 vragen 24.686 asielzoekers voor het eerst een asielverzoek aan in Nederland. In 2020 ging het om 13.673 nieuwe asielverzoeken. Het aantal gezinsleden dat zich herenigt met een vluchteling in Nederland is ook flink gestegen: van 3.863 in 2020 naar 10.120 in 2021.
' Afgewezen asielzoekers krijgen 28 dagen om weg te gaan. Als hun land van herkomst hen echter weigert terug te nemen, krijgen ze van IND een 'buitenschuldvergunning' en mogen ze toch in Nederland blijven.
Vluchtelingen en asielzoekers zijn vaak overgeleverd aan de hulp van anderen, waardoor zij kwetsbaar zijn voor misbruik. Tijdens hun vlucht vallen mensen vaak in handen van mensensmokkelaars en criminele bendes, die hen slecht behandelen en uitbuiten.
Kosten individuele asielzoeker
De kosten van het COA voor het opvangen van asielzoekers in een AZC zijn gemiddeld ongeveer € 27.900 per persoon per jaar.
Er zijn niet genoeg huizen in Nederland, ook niet voor asielzoekers die mogen blijven ('statushouders'). Dat huisvestingsprobleem is vooral een gevolg van te weinig nieuwbouw en een sterke bevolkingsgroei, de laatste jaren zo'n 100.000 per jaar.
'Echte Nederlanders'?
Volgens deze definitie bestaat waarschijnlijk slechts 2% van de Nederlandse bevolking uit 'echte Nederlanders'. Dat zijn ongeveer 348.000 mensen. De overige 98% van de Nederlanders heeft één en meestal meer buitenlandse voorouders.
Een asielzoeker krijgt bij aankomst onderdak, maaltijden en zaken zoals toiletartikelen en wasmiddel. Tijdens de asielprocedure ontvangt een asielzoeker maximaal ongeveer € 60 per week voor eten, kleding en zakgeld voor andere uitgaven.
Het afgelopen jaar zijn er meer dan 68 miljoen mensen op de vlucht in de wereld, en de drie grootste gastlanden zijn Turkije, Pakistan en Oeganda, waar momenteel veruit de meeste vluchtelingen een veilig onderkomen vinden.
Ruim 70.000 asielzoekers verwacht in 2023, kabinet wil minder verblijfsvergunningen afgeven. Het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, blijft de komende jaren stijgen. Dit jaar worden ruim 70.000 mensen verwacht.
Eind 2020 waren er volgens de UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties) in Nederland 78.911 vluchtelingen. Dat is nog geen 0,5 procent van de bevolking.
Economische migrant minder welkom dan vluchteling
Wanneer de economische migranten van buiten de Europese Unie komen, zijn burgers minder tolerant. De helft vindt dat deze mensen niet in Nederland mogen komen wonen en werken. Bijna een kwart (24 procent) staat hier wel voor open.
Zes op tien: fatsoenlijke opvang is morele plicht
Zes op tien (60%) Nederlanders vinden het 'onze morele plicht' om asielzoekers fatsoenlijk op te vangen in Nederland. Een vijfde (20%) is het hiermee oneens. Het deel van de bevolking dat de stelling onderschrijft is licht gedaald ten opzichte van 2015 (65%).
Reden voor immigratie
Zo komen arbeidsmigranten naar Nederland om te werken, en volgen studiemigranten een opleiding in Nederland. Voor gezinsmigranten is niet werk, maar trouwen, samenwonen of aansluiten bij een familielid de belangrijkste reden om naar Nederland te komen.
Het budget voor de opvang van asielzoekers staat in de Rijksbegroting 2023 van het ministerie van JenV. Het gaat om opvang bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en bij de stichting Nidos. Het ministerie van BZ betaalt een deel van de opvang uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking.
Bijna 20 procent van de asielzoekers die in 2019 een verblijfsvergunning kregen, had na tweeënhalf jaar betaald werk gevonden. In 2014 lag dat aandeel nog op 11 procent. Volgens hoofdsocioloog Tanja Traag van het CBS komen asielzoekers de laatste jaren sneller door de procedures.
Een vluchteling heeft zijn of haar land gedwongen verlaten wegens vervolging, oorlog of geweld. Een migrant heeft zijn of haar land doorgaans op vrijwillige basis verlaten, en vaak in de hoop op een beter leven elders. Indien de migrant zou willen, kan hij of zij veilig terugkeren naar het land van herkomst.
Op de ranglijst van de Global Peace Index 2020 staat Afghanistan opnieuw onderaan als het meest onveilige land ter wereld. Bij de vijf onveiligste landen worden verder Syrië, Irak, Zuid-Soedan en Jemen genoemd.
EU-landen worden niet verplicht asielzoekers op te nemen, ook niet in crisissen. De Europese Commissie gaat EU-lidstaten niet verplichten om bepaalde hoeveelheden asielzoekers op te nemen, blijkt uit het woensdag gepresenteerde Migratie en Asiel Pact.