De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen. Daarbij is het ook een sociaal gebeuren: de Fransen houden ervan vooral op zondag urenlang te tafelen met vrienden of familie. Al dat lekkers wordt traditioneel "weggespoeld" met een goed glas wijn!
Net als in Nederland eten de Fransen vaak gewoon drie keer per dag een maaltijd en hebben ze allerlei lekkere dingetjes voor tussendoor. In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'.
In restaurants wordt de lunch tussen 12.00 en 14.30 uur geserveerd. Na 15.00 uur wordt het moeilijk om nog ergens een restaurant, bistro of brasserie te vinden die open is. Bij de lunch eet men in Frankrijk warm en het is normaler om die in een bistro te nemen dan in Nederland.
Er wordt vaak onderweg naar het werk een kop koffie met een croissant of een stokbroodje met jam genuttigd. Lunch wordt ergens tussen 12.00 uur en 14.00 uur, meestal in een restaurant of een bistro, genuttigd. Dit is vaak een uitgebreide warme maaltijd, met een voorgerecht en een hoofdgerecht en soms een dessert.
Het ontbijt van de Fransen is vaak spaarzaam en sober. De gemiddelde Fransman neemt bij het ontbijt bestaat meestal een grote beker koffie (vaak met veel melk, Café au Lait) en een stuk stokbrood. Dit stokbrood wordt dan in de koffie gedoopt of besmeerd met boter en/of confiture.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Rijverboden algemeen. In Frankrijk geldt op zon- en feestdagen van 22.00 uur de voorafgaande dag tot 22.00 uur die zon- of feestdag op alle wegen een algemeen rijverbod voor voertuigen of voertuigcombinaties met een toegestane maximum massa van meer dan 7,5 ton.
Je kunt het bedrag van de taxirit in Frankrijk naar boven afronden. In restaurants in Frankrijk is het niet noodzakelijk om een fooi te geven tenzij de service erg goed was. Je kan dan een fooi van 5 tot 10% van de rekening geven.
Een karaf met kraanwater is in Frankrijk namelijk een onderdeel van het 'couvert' net als zout, peper en het mandje brood, want volgens een Franse wet uit 1967 heeft iedereen recht op water en moeten restauranthouders hun klanten op verzoek bij de maaltijd een gratis fles/karaf kraanwater schenken.
De Fransen eten minder vlees
In de klassieke bistrokeuken heeft vlees een onmiskenbare hoofdrol. Entrecote, eendenborst, bloedworst vullen het menu en het bijgerecht is vaker aardappel dan groente. Toch eten ook de Fransen geleidelijk minder vlees: de afgelopen 20 jaar daalde de Franse vleesconsumptie met 13%.
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Naast piekdagen zijn er ook piekuren. Volgens de ANWB is dat op: Vrijdag van 15-22 uur, vooral rondom Parijs. Zaterdag van 9-14 uur, vooral op de wegen in de Rhônevallei, West-Frankijk, in de Alpen en Zuid Frankrijk.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur. Volwassenen eten of drinken vaker iets in de middag en avond of nacht, kinderen eten het minst in de avond en nacht.
Diëtiste Tracy Lockwood Beckerman laat aan HuffPost weten dat elk tijdstip tussen 18:00 en 20:00 uur telt als 'ideale' etenstijd. “Dat komt omdat het de gemiddelde persoon voldoende tijd geeft om te verteren voordat hij rond 22:00 of 23:00 uur naar bed gaat.”
Zoals pêche à l'eau (perzik) of fraise à l'eau (aardbei). En verder is jus de pomme (appelsap) ook een handige om paraat te hebben. Overigens wordt er in Frankrijk nooit gek opgekeken als de kinderen alleen kraanwater drinken bij het eten (zie puntje 6), en je voor hen dus niets te drinken bestelt.
In de meeste Aziatische landen is het geven van fooi minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Europa. In chique restaurants in China is het gebruikelijk om 2-3% fooi te geven. In meer verwesterde steden zoals Hong Kong is het geven van fooi meer gebruikelijk.
Je voudrais commander un/une _[plat]_, s'il vous plaît. We willen graag wat aperitiefjes bestellen. Nous voudrions commander les entrées, s'il vous plaît.
Rondom Parijs is er op de vrijdagen een piek van 15.00 tot 22.00 uur, Voor zowel de Rhônevallei als West-Frankijk, in de Alpen en Zuid Frankrijk is er op de zaterdagen een piek van van 9.00 tot 14.00 uur, Rond de grote steden en in de Rhônevallei is er van 16.00 tot 20.00 uur een piek op zondagen.
Net zoals de Spanjaarden genieten ook de Fransen maar al te graag van een 'la siesta' na de lunch. Dit betekent dan wel dat openingstijden van de kleinere winkels voor een paar uur gesloten zijn. Meestal is dit tussen 12.30 en 14.30. Daarnaast is ook 'la pause clope' heel populair.
Zwarte zaterdagen vallen meestal in het laatste weekend van juli en het eerste weekend van augustus. Dit komt doordat de Fransen, vooral Parijzenaren, dan op vakantie gaan.
Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd. Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet. Dan komt de kaasplank op tafel. De bedoeling is dat je van ieder stuk kaas een plakje afsnijdt.
Frans ontbijt
Het liefst met een café au lait (koffie met veel melk) en iets zoets. Broodjes als pain au chocolat, oftewel een chocoladecroissant, zijn dan ook erg populair als ontbijt in Frankrijk. Maar ook de eclair, een zoet broodje dat gevuld is met pudding of room, is een geliefde keuze.
Zij vinden hun heil bij de neutraliserende werking van kaas. Dit eet je dus dus helemaal aan het einde van de avond. Daarbij schenken de Britten port bij hun kaas en is dat het laatste wat je op een avond moet proeven, dus dat mag niet worden verpest door de zoete smaak van een dessert er achteraan.