Een algemene regel is dat je je hond 30 g fruit per 10 kg lichaamsgewicht per dag mag geven. Een hond van 30 kg mag dus 90 g fruit per dag eten. Dat komt overeen met een schaaltje aardbeien, een schijfje watermeloen of een doodgewone appel (klein formaat).
Geef dus nooit te veel, maar gebruik een stukje banaan bijvoorbeeld als traktatie of als beloning bij goed gedrag in plaats van een koekje. Een goede maximumhoeveelheid om aan te houden is ongeveer 10 gram per kilo lichaamsgewicht.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt.
Fruit en groenten zijn heel gezonde snacks voor je hond. Ze bevatten vitamines en mineralen, en deze zijn ook voor je hond heel goed. Het blijft wel een snack die je best met mate geeft. Je hond heeft nog steeds een uitgebalanceerde maaltijd nodig om al de juiste voedingstoffen binnen te krijgen.
Yoghurt bevat lactose
Een hond met een lactose-allergie kan zuivelproducten zoals Griekse yoghurt, kaas en kwark namelijk moeilijk verteren. Dan blijven te veel lactoserestjes achter in zijn spijsvertering die zijn maag en darmen irriteren. Het resultaat: stinkende scheetjes, diarree of zelfs overgeven.
Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Hoeveel pindakaas mag mijn hond? Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven.
Komkommers kunnen een veilige en voedzame snack zijn voor honden. Komkommers, rijk aan vezels en antioxidanten, zijn een bron van vitamine C en K en van mineralen en elektrolyten, zoals magnesium en kalium.
Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes). Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Zoals u leest, is er niets op tegen om uw hond mandarijnen te laten eten. De vruchten zijn niet giftig voor uw trouwe viervoeter en bevatten diverse belangrijke vitaminen en mineralen. Net als bij de meeste andere fruitsoorten moet u echter niet overdrijven met de hoeveelheid.
Appel. Als je jouw hond fruit wilt geven, zijn appels een goede optie. In appels zitten namelijk antioxidanten, vezels, vitamine A en vitamine C. Behalve de gezonde eigenschappen van appels, zijn ze voor veel honden ook nog eens leuk om op te eten: door de knapperige structuur kunnen ze er lekker op kauwen.
Sommige groenten en fruit zijn echter gevaarlijk voor honden en mag je dus zeker niet geven, zoals onrijpe tomaten, rauwe aardappelen en andere knolgroenten, uien, prei, knoflook, avocado, champignons en andere paddenstoelen. Druiven en rozijnen zijn eveneens giftig voor honden.
Omdat aardbeien weinig suiker bevatten vormen ze de ideale snack voor honden met (aanleg voor) overgewicht. Bovendien zitten ze boordevol antioxidanten, zoals vitamine C. Dat helpt om het immuunsysteem van je hond te versterken zodat hij minder snel ziek wordt en sneller herstelt.
Bij de meeste fruitsoorten is dat geen probleem, maar pas op met druiven! Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.
Als honden te veel wortel eten, kunnen ze last krijgen van spijsverteringsproblemen en dus ook diarree. Andere symptomen zijn dan een opgeblazen gevoel, braken en winderigheid. Hou dus steeds ons advies in je achterhoofd en geef een grote hond nooit meer dan 1 wortel per dag te eten en een kleine enkele schijfjes.
Het vruchtvlees van een watermeloen is veilig en voedzaam voor honden, maar als uw hond er te veel van eet, kan hij last krijgen van zijn maag. Watermeloen bevat ook suiker, hoewel het hoge watergehalte betekent dat het geen ongezonde bloedsuikerpieken zou hoeven veroorzaken.
Gekookte aardappel. Gekookte aardappelen zijn een bron van kalium en vitamine B6 voor je hond. Die voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde zenuwfunctie en een sterk immuunsysteem. Geef je hond echter nooit rauwe aardappelen want die bevatten solanine: een giftige stof die je eruit kan koken.
Kies voor hondensnacks en niet voor mensensnacks
Maar is wat jij aan het eten bent wel gezond voor een hond? Een stukje kaas, een korstje brood of een stukje boterhamworst bevat veel voedingsstoffen zoals vet, zout, suiker, die niet gezond zijn voor honden.
Het korte antwoord is ja, honden kunnen bloemkool eten en het kan zelfs een gezonde aanvulling op hun dieet zijn.
Rijpe tomaten zijn geclassificeerd als niet giftig voor huisdieren, maar moeten worden beschouwd als een traktatie, niet als maaltijd. Dus het delen van een vers geplukte cherrytomaat uit de tuin of het aanbieden van een plakje tomaat bij het maken van het eten is prima voor je hond.
Een hond geef je beter geen paprika, omdat deze felgekleurde groente de giftige stof solanine bevat. Die tast het zenuwstelsel aan, wat tot ademhalingsproblemen en hartverlamming kan leiden. In sommige gevallen van solaninevergiftiging kan zelfs de dood optreden. Daarnaast zijn veel honden ook allergisch aan paprika.
Wanneer jouw huisdier een suikervrije ontbijtkoek, light yoghurt en andere light/zero producten opeet, kan dit een dodelijke afloop hebben. De zoetstoffen die in deze producten worden gebruikt, als vervanging van suiker, zijn zeer schadelijk voor dieren.
Slagroom heeft een vetgehalte van ongeveer 35% en is daarom veel te vet voor je hond. Bovendien bevat slagroom vaak toegevoegde suikers. Net zoals vet vergroten suikers het risico op verteringsproblemen en overgewicht bij honden.
Wanneer uw dier toch aan tussendoortjes gewend is, zijn er veel gezonde alternatieven voor het energierijke koekje. Zo kunt u bijvoorbeeld groente, fruit of een rijstwafel geven. Houdt er rekening mee dat ieder tussendoortje van de dagelijkse hoeveelheid brokken afgehaald moet worden.