Eigen geld is het geld dat je zelf tot je beschikking hebt om te investeren in je nieuwe woning. Onder eigen geld of eigen middelen kan worden verstaan: spaargeld of de overwaarde afkomstig uit de verkoop van je vorige woning.
Vermogensbelasting over overwaarde
Laat je de overwaarde uitbetalen op je spaarrekening? Dan is het een onderdeel van je vermogen. Vanaf een bepaald bedrag ga je daarom, net als over de rest van je spaargeld, vermogensbelasting over overwaarde betalen.
Het bedrag dat je overhoudt (de overwaarde) mag je in principe vrij besteden. Dit geldt alleen als je niet binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt. Doe je dat wel, dan krijg je te maken met de bijleenregeling van de Belastingdienst.
Je kunt de overwaarde bijvoorbeeld op je spaarrekening laten storten als financiële buffer of voor je pensioen. Maar je kunt het geld ook besteden aan onder andere een verbouwing, verduurzamende maatregelen, een nieuwe auto of boot, of een schenking aan je kinderen.
Nee, u bent niet verplicht om deze overwaarde mee te nemen naar uw nieuwe woning. Echter, als u de overwaarde niet inbrengt in de nieuwe woning, kunt u de rente over dit deel niet meer fiscaal aftrekken. Dit is het gevolg van de bijleenregeling. Deze bijleenregeling is sinds 1 januari 2004 van toepassing.
Wie toch besluit de overwaarde op te nemen, kan terecht bij de bank voor een overwaarde- of verzilverhypotheek. U moet dan minimaal 60 tot 67 jaar zijn en geen of weinig hypotheek hebben. U kunt vaak online berekenen hoeveel u dit aan extra inkomsten per jaar oplevert.
We geven je 3 rekenvoorbeelden: 25.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 85,42 euro. 50.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 170,83 euro. 100.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 341,67 euro.
Je kunt namelijk je overwaarde verzilveren, bijvoorbeeld in de vorm van een tweede hypotheek. Daardoor komt het bedrag vrij en kun je de overwaarde op je huis gebruiken voor een auto of andere aankopen.
Als je overwaarde hebt bij het verkopen van je huis, krijg je te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling houdt in dat je de overwaarde gebruikt voor de aankoop van je nieuwe huis wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit. Hierdoor heb je minder hypotheek nodig en kunnen je maandlasten dus lager uitkomen.
Ga je tijdelijk huren, dan blijft de overwaarde van € 50.000 gedurende 3 jaar staan. Ben je dus binnen 3 jaar weer eigenaar van een andere eigen woning, dan zul je de overwaarde alsnog moeten inbrengen.
Je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak je geld opneemt (tot maximaal die limiet). Hoe hoog de limiet is, bepaalt de bank op basis van je inkomen en hoeveel overwaarde je hebt. De limiet is echter nooit hoger dan 50 procent van de woningwaarde.
Antwoord: Allereerst geld natuurlijk dat u zelf mag beslissen wat u met uw geld doet. Dus óók met de winst die u overhoudt aan de verkoop van uw woning. Niemand verbiedt het u om die overwaarde uit uw woning op te maken aan van alles en nog wat.
Je kan de overwaarde op verschillende manieren inzetten voor een verbouwing: met het verhogen van de hypotheek, een tweede hypotheek of de hypotheek oversluiten. Je kan mag maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen en 106 procent als je het geld in duurzaamheidsmaatregelen steekt.
Over een vermogen tot 100.000 euro betaal je aan heffing: 100.000 – 50.000 (vrijstelling) = 50.000 euro x 0,59 procent = 295 euro. Bij een vermogen vanaf één miljoen euro stijgt de heffing naar 1,76 procent over het meerdere. Dit is ook gelijk het maximum.
Het berekenen van de overwaarde op je woning is gelukkig geen hogere wiskunde. Verkoop jij jouw woning, dan is de overwaarde huis het bedrag dat overblijft als je de hypotheekschuld en makelaarskosten van de verkoopprijs aftrekt.
Je kunt je hypotheek in dat geval verhogen met het bedrag dat je aan overwaarde hebt. Uiteraard is dit alleen mogelijk als je de hogere maandlasten van de nieuwe hypotheek op een verantwoorde manier kunt dragen. Daarnaast zal de geldverstrekker eisen dat de tweede woning als onderpand voor de lening dient.
Ook als u uw huis verkoopt en uw overwaarde komt vrij, kunt u dit bedrag gebruiken voor het aflossen van uw schulden. U dient er echter in alle gevallen rekening mee te houden dat u geen recht heeft op hypotheekrenteaftrek als u besluit uw schulden af te lossen met uw overwaarde.
Wanneer je je overwaarde wil gebruiken zonder je huis te verkopen, moet dit geregeld worden via je hypotheek. Hierbij komen een aantal kosten kijken zoals de kosten voor het hypotheekadvies, taxatiekosten en notariskosten. Vaak kun je deze kosten meefinancieren in je hypotheek.
Iets meer dan een kwart van de huizenbezitters heeft nooit overwogen een extra aflossing te doen, terwijl dit voor 36 procent wél geldt. Maar liefst 39 procent van de woningbezitters heeft daadwerkelijk extra op de hypotheek afgelost. Van deze groep heeft 20 procent tussen 5.000 en 10.000 euro extra afgelost.
Overwaarde huis berekenen
Zodra je die gegevens hebt, is het vrij eenvoudig om je overwaarde te berekenen. Trek hiervoor je resterende hypotheeksom af van de WOZ-waarde of taxatiewaarde van je woning. Dan weet je precies hoeveel je aan overwaarde hebt.
Na 3 jaar vervalt de eigenwoningreserve en heb je geen last meer van de bijleenregeling. Je mag de overwaarde besteden zoals je wilt.
Met je eigen camper erop uit trekken is voor veel mensen een droom! Als je met pensioen bent heb je daar tijd voor, maar niet altijd het budget. Heb je een eigen woning en is de waarde van dit huis hoger dan het bedrag van je hypotheek? Dan kun je deze overwaarde gebruiken om je camperdroom te verwezenlijken.