Goud is een erg zacht metaal en krast inderdaad nogal snel. Een maand is weliswaar erg kort, maar niet echt bijzonder. De vorm van de ring kan er ook een rol in spelen; gladde, afgeronde ringen blijven minder makkelijk ergens achter hangen en zullen dan ook minder snel krassen vertonen.
Krassen en beschadigingen
Goud is van nature zacht maar ook op harde materialen als edelstaal, titanium en platina zullen bij dagelijks dragen krasjes komen. Dit is niet te vermijden. Op gouden ringen zullen er krassen optreden wanneer de ringen met hardere materialen in aanraking komen.
Goud is een redelijk hard metaal, vooral 14 karaats goud. Toch kan goud eenvoudig krassen. 18 Karaats goud is iets warmer geel van kleur, maar hierbij moet opgemerkt worden dat het ook zachter is en dus ook eerder zal slijten.
Krassen komt bijvoorbeeld door gouden sieraden die tegen elkaar aan schuren of als je ergens tegenaan komt. Je kunt krassen enkel poetsen of laten polijsten, om hun natuurlijke glans weer terug te krijgen. We raden aan om dit te laten doen bij een juwelier.
Door extra voorzichtig met uw gouden trouwring om te gaan kunt u een groot aantal krassen voorkomen, maar na enkele jaren is het vrijwel onoverkomelijk dat er krassen in uw gouden ring ontstaan.
Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
De meeste witgouden ringen zijn namelijk gerodineerd om ze extra te beschermen en hun kenmerkende witte glans te geven. Het laagje rodium is kwetsbaar: pas dus op met schuurmiddelen en ruwe oppervlakken. Bovendien reageert het niet zo goed op make-up, alcohol en andere corrosieve reinigingsmiddelen.
Wanneer je echt goud wilt herkennen, kun je dit het beste zien aan het keurmerk dat op het sieraad staat. In Nederland is elke juwelier verplicht om hun sieraden te laten keuren bij het Nederlandse Waarborg Instituut. Gouden sieraden zijn opgedeeld in verschillende karaten. Elk karaat heeft zijn eigen keurmerk stempel.
Goud is een erg zacht metaal en krast inderdaad nogal snel. Een maand is weliswaar erg kort, maar niet echt bijzonder. De vorm van de ring kan er ook een rol in spelen; gladde, afgeronde ringen blijven minder makkelijk ergens achter hangen en zullen dan ook minder snel krassen vertonen.
Sieraden van goud schoonmaken met azijn
Azijn wordt vaak genoemd als hét middel voor het schoonmaken van gouden sieraden. Dit raden wij echter af. Het is weliswaar niet zo krachtig als koningswater (een mengsel van zoutzuur en salpeterzuur waarin goud oplost), maar kan wel leiden tot beschadigingen van uw sieraad.
In Nederland is elke juwelier verplicht om zijn sieraden te laten keuren bij het Nederlandse waarborg instituut. Elk karaat gehalte heeft zijn eigen keurmerk stempel. Hoe klein jouw sieraad ook is (denk aan een klein ringetje) ook hierin moet een keurmerk stempel staan.
Goud is puur, glanst altijd en blijft eindeloos lang mooi. Het is dan ook zo dat goud niet kan roesten.
Echt goud verkleurt namelijk niet en dat is doorgaans wel het geval bij nep goud. Verwar verkleuring echter niet met vervuiling, want gouden sieraden worden door het dragen wellicht vies. Als er sprake is van vergulde gouden sieraden dan laten deze snel tekenen van slijtage zien.
Je kan in goud bijten om te kijken of het zuiver is - WAAR
Het klinkt misschien raar, maar dit kan! Hoe zuiverder goud is, hoe zachter het wordt. Mensentanden zijn sterk genoeg om een afdruk in goud achter te laten.
Gewild edelmetaal
Goud is een edelmetaal en daarmee inert. Dat betekent dat goud niet of nauwelijks met andere stoffen reageert – een van de redenen waarom het zo'n gewild metaal is.
Bijten in de (gouden) medaille
De reden stamt vanuit een vroegere gewoonte. Door in goud te bijten, kom je erachter of het echt of nep is. Goud is namelijk zachter dan andere metalen. Is het echt goud, dan blijft je tandafdruk er als het goed is in achter.
Sieraden van 14 of 18 karaat goud gaan een leven lang (of zelfs nog generaties daarna) mee. Ook kan het goud worden omgesmolten om er bijvoorbeeld een nieuw sieraad van te laten maken, zonder groot verlies van materiaal en kwaliteit. 99,9% goud staat gelijk aan 24 karaat.
Bij intensief dragen kan het sieraad zijn glans verliezen en zelfs groen of zwart uitslaan. Dit is een reactie op transpiratie, de zuurtegraad van je huid en wat je eet of drinkt. Dit kan dan ook per persoon verschillen, waar het sieraad bij de een zwart uitslaat kan het bij de ander mooi zilver blijven.
Is het je wel eens overkomen dat een vergulde gouden ring als snel ging verkleuren? De gouden kleur van bijvoorbeeld een ring of armband kunnen vervagen en een lelijke zilveren verkleuring krijgen. Dit is iets wat je niet wilt bij jouw mooie gouden sieraden.
De prijs van goud per gram vandaag is € 56,11 euro per gram op 18 juli 2023 om 13:26 uur, bekijk de real-time actuele prijs van goud per gram vandaag bovenaan deze pagina – ook in een interactieve grafiek.
Minder dure metalen zoals ijzer en nikkel worden aangetrokken door een magneet. Als een sieraad wordt aangetrokken door een magneet is de kans groot dat een van die metalen er in zit. Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet.
Een verfrissende duik in het zwembad nemen met je gouden of zilveren is niet aan te raden. Niet alleen zilver maar ook goud kan gaan oxideren en daarmee richt je blijvende schade aan. Wanneer gouden sieraden bijvoorbeeld al licht beschadigd zijn dan zijn ze extra gevoelig voor agressieve stoffen zoals chloor en zout.
Wanneer je gouden sieraad al licht beschadigd is, is het extra gevoelig voor agressieve stoffen zoals chloor. Hoe leuk dat ene kettinkje of die ring dus ook bij je bikini past, overweeg toch om ze af te doen als je wekenlang aan het zwembad ligt.
Gouden sieraden onderhouden
Sieraden zijn gevoelig voor parfum, haarlak en cosmetica. Doe je sieraden dus pas om als je je parfum en haarlak al opgespoten hebt. Door de zuurgraad van de huid kan je sieraad eerder dof worden (of verkleuren als het geen edelmetaal is).