Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk? Spinazie is gezond, behalve als je het nog eens opwarmt. Dan zouden er gevaarlijke gifstoffen ontstaan. Daarom mag een spinaziemaal niet nogmaals op tafel verschijnen.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
Fabel: Je mag spinazie niet in de magnetron doen
Je kunt volgens de expert voedselveiligheid spinazie gewoon in de magnetron opwarmen. Het is zoals eerder beschreven wel belangrijk om restjes die je later wilt opeten snel te laten afkoelen en in de koelkast te bewaren.
Bladgroenten. Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Er zijn geen limieten voor het eten van nitraatrijke groente. Je kunt dus best elke dag wat spinazie nemen. Voor je gezondheid is het wel belangrijk om te variëren en veel verschillende soorten groente te eten. Zo krijg je van elke soort groente weer andere gezonde voedingsstoffen binnen.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Spinazie is zeker gezond! Het is namelijk een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.
Dit is één van de meest gestelde spinazievragen: mag je nu wel of niet twee keer spinazie opwarmen? Het antwoord is: ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen – mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding ervan koel bewaart.
Je kunt spinazie ook rauw eten. Verder kun je verse spinazie prima uit de diepvries eten, dat is nét zo gezond als vers. Alleen bij spinazie à la crème zitten toevoegingen die je niet nodig hebt.
Je kunt een restje spinazie 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren in een afgesloten bewaarbakje. Spinazie uit pot (glas) geopend? Dan kun je deze spinazie ook 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren. Doe de spinazie wel over in een afgesloten bewaarbakje.
Bewaar spinaziegerechten ook niet langer dan twee dagen in de koelkast en geef de groente niet aan kinderen die jonger zijn dan zes maanden. Bewaren hoeft trouwens niet in het koelkastgedeelte; gerechten met spinazie invriezen is geen probleem.
Bij het koken van een vloeistof moet men er op bedacht zijn dat het kokende vocht heftig gaat opborrelen en soms gaat spatten als de deur van de magnetron opengaat. Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Aardappelen die al gekookt zijn geweest kun je weer opwarmen door ze in een pan met water aan de kook te brengen, de smaak zal er niet minder om worden.
Het is niet altijd verstandig om dit te bewaren en opnieuw op te eten. Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
Haal de rookworst uit de buitenste verpakking, als er nog een plastic om de rookworst heen zit prik je hier een paar gaatjes in. Verwarm de rookworst in de magnetron op 500 Watt gedurende 1 minuut op. Draai de rookworst daarna om en verwarm de rookworst nogmaals voor ongeveer 1 minuut.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt).
Het verhitten van spinazie heeft een aantal voordelen ten opzichte van het rauw eten. Gekookte spinazie zorgt voor een 3 maal grotere hoeveelheid bètacaroteen. Dit antioxidant wordt in vitamine A omgezet. Daarnaast kan het lichaam meer ijzer, magnesium en zink uit de spinazie opnemen als die wordt verwarmd.
Spinazie zit vol met anti-oxidanten die rimpels tegengaan en je huid jong houden. Vitamine C, Vitamine E en beta carotene beschermen je huid allemaal tegen de schadelijke straling van de zon.