Goede isolatie van je dak, buitenmuren en isolatieglas houdt in de zomer de warmte beter buiten. Van een plat dak kun je een groen dak maken. De plantjes zorgen voor verkoeling en je kan het goed combineren met zonnepanelen en dakisolatie. Planten tegen de gevel en bomen rond het huis houden je huis ook koeler.
Het grote voordeel van een ventilator is zijn energie-efficiëntie. Een ventilator verbruikt 10 keer minder energie dan een aircotoestel. Logisch, want lucht in beweging brengen kost nu eenmaal minder energie dan lucht koelen.
In de deuropening
Je kunt 'm namelijk het beste met de achterkant naar je toe zetten; zodat-ie naar de gang blaast, dus. Daarbij moet je je slaapkamerraam openzetten. Hierdoor blaast de ventilator warme lucht uit de kamer en wordt de frisse buitenlucht door het luchtdrukverschil via het open raam naar binnen gezogen.
De aanbevolen minimumtemperatuur is 18 ° C ; De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Maar welke kleur Blauw past bij jou? Je ziet hierboven dat blauw een van de koelste kleuren van de kleurencirkel is. De kleur staat nl.in het midden van de koele kant. Is een van je kleureigenschappen koel kun je deze kleur heel goed dragen.
1. De makkelijke oplossing: Leg wat flessen water in de vriezer en plaats ze als ze lekker koud zijn voor je ventilator. Zo is de lucht die je ventilator blaast extra koel.
Warme materialen
Wol, leer en hout zijn dé materialen voor warmte in huis. Combineer deze ingrediënten en je hebt een perfect recept voor sfeer. Ga groots met een leren bank, XL wollen plaid of leg meerdere vloerkleden over elkaar.
Draag laagjes om het warm te krijgen. Verschillende dunne laagjes houden lucht gevangen, wat ook isolerend werkt. De basislaag is best uit een natuurlijk materiaal, dat zweet weghaalt van je huid. Waterproof en windproof vesten doen de rest.
Hou je ramen en gordijnen overdag dicht. Hou de warmte zo goed mogelijk buiten. Zet alles terug open wanneer het afgekoeld is en het buiten opnieuw frisser is als binnen om je huis te verluchten. Schakel elektrische apparaten uit.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Al met al kunnen we concluderen dat kaarsen met name geschikt zijn voor de sfeer in huis maar minder effectief zijn om de hele woonkamer te verwarmen. Als je jezelf of een ruimte wilt opwarmen, moet je het dus vooral moeten zoeken in plaids, elektrische dekens en ja… af en toe toch die verwarming aan.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras. Wanneer je primaire kleuren (rood, geel en blauw) met elkaar vergelijkt,is het verschil in warmte duidelijk.
Felle kleuren
"Donkere kleuren absorberen meer uv dan lichtere kleuren zoals wit en pastel", zo valt te lezen op de site. "Dit betekent dat uv-stralen je huid minder bereiken als je lichtere kleuren draagt." Rood zou alleen wel behoorlijk wat uv absorberen.
Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
Als het 's winters heel koud buiten is, is het juist verstandiger om de verwarming iets hoger te zetten, zodat het niet te veel afkoelt in huis. De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en 21 graden.
Kou is niet altijd gezond
Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk om de verwarming niet té laag te zetten. Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis.
De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je.
Slapen met een ventilator kan dus op zo'n manier gevaarlijk zijn dat u er klachten van kan krijgen. U kunt allergieën (allergie voor stof of pollen) of last van astma krijgen doordat deze door de lucht naar u toe vliegen door een ventilator. Ook kunt u bijvoorbeeld een droge huid of ogen krijgen.
Ja, het is over het algemeen veilig om een ventilator de hele nacht aan te laten staan. Ventilatoren zijn ontworpen om continu te werken en hebben meestal een lange levensduur.