Je zet je zintuig om te tasten in en je voelt iets of iemand. Zo kun je ook iets of iemand betasten of bevoelen. Voelen in de zin van ervaren. Je beseft en ervaart en doorleeft een moment of een gebeurtenis.
Herinneren hoe te voelen
Luisteren, ontvangen, muren van aandacht vormen om wat er zich in je afspeelt. Echt voelen betekent alles, alles wat er in je aanwezig is aandachtig waarnemen. Dan kun je vervolgens ook voelen wat je nodig hebt, wat je van jezelf verlangt.
Onthoud je doel
Als je van plan bent te zeggen wat je voelt, verander dan niet van richting. Onthoud waarom je het wilt doen, deins niet terug en blijf jezelf vertellen dat je je er beter door zult voelen. Bovendien gebeurt datgene waar je bang voor bent in de meeste gevallen niet eens.
Wanneer een bepaalde emotie voor het eerst opkomt, is het niet altijd makkelijk om deze te identificeren. De manier waarop je lichaam erop reageert kan verwarrend zijn of is voor jou niet duidelijk een gevolg van je emotionele gemoedstoestand. Soms gebeurt het zo onverwachts, dat we niet eens begrijpen wat er gebeurt.
Dankzij ons zenuwstelsel en onze hersenen zijn we in staat om lichamelijke structuren en toestanden 'in kaart te brengen', door het vormen van neurale patronen. Vervolgens zetten we deze patronen, die zelf nog lichamelijk zijn, om in mentale patronen en beelden. Zo ontstaan gevoelens.
Vanuit de haptonomische inzichten zeggen we dat het gevoel er eerst is. We worden als voelers geboren en tot denkers gemaakt. Baby's voelen en ervaren, ze denken nog niet zoals volwassenen of oudere kinderen dat kunnen. Vanuit de ervaring en het gevoel groeit bij kinderen het denken; het gevoel is er eerst.
Liefde kun je voelen voor een ander, een mens, een kind, muziek of een dier. Liefde kun je ook voelen voor jezelf. Als een blije energie, een stroom van goed voelen, van acceptatie of gewoon het gevoel oké te zijn met jezelf. Liefde voel je in jouw hart, vanuit jouw hart, een open hart.
En wat heb je er precies aan? Ook moeheid en liefde staan niet los van dit alles: het spreekwoord 'liefde maakt blind' bestaat niet voor niets. Het uiterlijk van iemand beïnvloedt vaak hoe we over iemand denken, terwijl we allemaal weten dat dat nergens op slaat. Kortom, je gevoelens hebben niet altijd gelijk.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Ga het gesprek aan (vanuit 'ik'-perspectief) In contact komen met je gevoel lukt het best als je dicht bij jezelf blijft. Maak dus niet zozeer verwijten naar een ander toe, maar leg de focus op jouw gevoel. Benoem wat jij vervelend, kwetsend of verdrietig vindt en wat dat met jou doet.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
Voelen wat de ander voelt
Veel hooggevoelige personen snuiven stemmingen op. Ze voelen als het ware wat de ander voelt. Ze hebben de neiging om de pijn, het verdriet, de boosheid of de frustratie van anderen te voelen alsof ze het zelf beleven. Ze voelen dat ze verdrietig worden of down.
Rond de 30 voelen we ons ongeveer 12 procent jonger dan we zijn, en rond ons 40ste voelen we ons gemiddeld 20 procent jonger dan we eigenlijk zijn. Daarna blijft het gelijk. Iemand van 30 voelt zich dus 26, iemand van 40 voelt zich 32, iemand van 50 voelt zich 40 en iemand van 60 voelt zich 48.
Wanneer je weet hoe je je emoties beter kunt reguleren en laat samenwerken met je verstand, heb je de sleutel tot geluk in handen. Ratio en gevoel zijn dus absoluut geen tegenstanders. Het gaat er niet om welke beter is. Ratio en gevoel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en werken het beste samen.
Het sturen van emoties kun je doen door te accepteren dat je ze hebt. Geef ze de tijd, ruimte en aandacht. De heftigheid van die emotie, of het nu angst, boosheid, verdriet of blijheid is neemt daarmee af. Zo kun beter inschatten welke actie je kunt nemen.
De uitdrukking “vertrouw op je gevoel” betekent dat je de gevoelens van je intuïtie volgt wanneer je lichaam je iets probeert te vertellen.
Het is een combinatie van cynisme, uitputting en inefficiëntie. Je bent emotioneel uitgeput, overweldigd en voelt je hulpeloos. Het wordt vaak omschreven als een psychologisch syndroom maar we weten dat burn-out ook lichamelijke consequenties heeft.
onbewuste beïnvloeding door hormonen. een grote gevoeligheid voor geur (mensen schijnen onbewust te kunnen ruiken of hun afweersysteem past bij dat van de partner) en als het een beetje meezit sterke gevoelens van welbevinden bij verliefdheid, opwinding en orgasme.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Gevoel is het voelend waarnemen van veranderingen in onze menselijke gevoelslaag in interactie met externe 'energiestromen'. Emotie is de (vaak sterkere) reactie in onze gevoelslaag op gedachten die wij geloven.