Werkgevers kunnen je activiteiten volgen, IP's zijn eigendom van internetproviders en elk IP-adres wordt toegewezen. Wanneer je verbonden bent met het netwerk van je werk, kan je werkgever mogelijk alles zien en volgen wat je online doet – waardoor je geen privacy hebt.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Als iemand je computer leent of gebruikt, kunnen ze binnen enkele seconden achter je IP-adres komen. Er zijn veel websites waar je je IP-adres gratis kunt checken.
In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider. Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven. Zelfs niet aan de politie. Alleen wanneer er iets strafbaars is gedaan en een officier van justitie opdracht geeft aan de internetprovider, zullen ze dit doen.
De systeembeheerder of IT-afdeling van een organisatie beschikt hiervoor veelal over specifieke software. Hiermee lukt het om te achterhalen welke websites je allemaal hebt bezocht. Alle data die je ontvangt en verzendt legt een monitorprogramma namelijk vast in een informatiebestand.
Veel mensen maken dagelijks gebruik van WhatsApp, óók op het werk. Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan meelezen? ICT-jurist legt uit: “Een zakelijk WhatsApp-account waarop je met klanten praat, mag je leidinggevende gewoon inkijken.”
Websites die je bezoekt, de overheid, je internetprovider en zelfs de mensen die hetzelfde internetnetwerk gebruiken kunnen allemaal meekijken met wat je online doet. Als je dit een vervelende gedachte vindt, is het een goed idee om je IP-adres te verbergen.
U kunt het IP-adres van uw apparaat automatisch wijzigen door verbinding te maken met een VPN of een proxyserver. Het IP-adres van het apparaat wordt hierdoor gewijzigd, maar het IP-adres voor andere apparaten op uw netwerk blijft hetzelfde.
Je openbare – oftewel externe – IP-adres is in tegenstelling daartoe een adres dat door je internetprovider wordt verstrekt. Deze is in principe zichtbaar voor het hele internet zodra er dataverkeer vanuit je thuisnetwerk ontstaat.
In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider. Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven. Zelfs niet aan de politie. Alleen wanneer er iets strafbaars is gedaan en een officier van justitie opdracht geeft aan de internetprovider, zullen ze dit doen.
Dankzij je IP-adres weten de websites die je bezoekt, waar ze hun informatie naartoe moeten sturen. Je IP-adres zit echter ook gekoppeld aan je locatie, waardoor iedereen die je IP kan zien, weet waar jij bent. Daarom kiezen veel mensen ervoor hun IP-adres te verbergen.
Ja, uw werkgever mag gps plaatsen in uw auto van de zaak. Of een ander track & trace-systeem, zoals een boordcomputer of black box. Maar dat mag alleen als uw werkgever zich houdt aan de voorwaarden uit de privacywet, de AVG.
Kan mijn werkgever mijn incognito modus zien? Als je incognito gebruikt, terwijl je verbonden bent met het (wifi)netwerk op je werk, kan de netwerkbeheerder, en dus je baas, nog steeds zien wat je online doet. De incognito modus zorgt er dus niet voor dat je stiekem kunt Facebooken tijdens werktijd.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers, Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen. Daarom is er een mechanisme uitgevonden, dat heet “DynDNS” .
Aangezien u verbonden bent met het internet, bent u verbonden met een IP-adres en dit vanaf elk type toestel. Door het IP-adres te controleren dat aan een telefoon of apparaat is gekoppeld, kunt u het identificeren, op internet, in het algemeen, maar ook op uw thuisnetwerk, dat " domestique ".
Nee. Het ip-adres van de computer is op een lokaal netwerk LAN. Deze gaat via een router het internet op (WAN). Het ip-adres wat een website kan zien is het ip-adres van de router op het internet.
Als werknemer heeft u recht op privacy op uw werkplek. Uw werkgever mag daarom niet zomaar een camera ophangen, e-mail controleren of telefoongesprekken afluisteren. Hij moet zich aan bepaalde regels houden. Ook als u thuiswerkt, heeft u recht op privacy.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Dit zijn gegevens over jouw politieke voorkeur, seksuele geaardheid, religie en vakbondslidmaatschap. Daarnaast mag jouw baas geen gegevens verzamelen over iemands ras, tenzij dit gebruikt wordt in iemands voordeel. Bij positieve discriminatie dus. Wat ook verboden is om vast te leggen zijn jouw medische gegevens.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen op het terrein van arbeid.
Zelfs als jij schriftelijk toestemming geeft voor het monitoren van je computergebruik, mag het niet. Dit komt doordat je als werknemer in een afhankelijkheidspositie zit ten opzichte van je werkgever. De toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat ervan uit dat je die toestemming niet vrij hebt gegeven.