Hoor je het geluid van een airconditioning binnen of buiten? De meeste klachten over het geluid van een airconditioning komen van de buitenunit. Buren klagen over te veel geluid of de bewoners zelf ervaren hinder van de unit wanneer zij bijvoorbeeld in de tuin zitten.
Ervaar je overlast van de warmtepomp of airco van je buren? Dan adviseer ik je om eerst hierover met je buren in gesprek te gaan. Je kunt bijvoorbeeld vragen of jouw buren bereid zijn om isolerende maatregelen te nemen. Mocht het gesprek op niets uitlopen, dan kun je een verzoek tot handhaving indienen bij de gemeente.
Hoe dicht mag een airco op de erfgrens? Afstand: door afstand tussen de buitenunit en de perceelgrens zwakt het geluid af. Een airco mag dus meer geluid veroorzaken, maar dan moet de buitenunit wel op 3,5 meter afstand van de perceelgrens geplaatst worden.
Per 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco's die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren.
Voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Ook is het goed om rekening met de buren te houden, de buitenunit zal namelijk geluid maken.
Een airco is een bouwwerk
In principe is voor het plaatsen van de airco-unit dus een omgevingsvergunning nodig.
Warme lucht stijgt op in een ruimte, dus kan je de binnenunit voor een efficiënte koeling best zo hoog mogelijk ophangen omdat daar de meeste warme lucht onderschept zal worden. Boven een raam en net onder het plafond wordt vaak gedaan. Uiteraard zijn er ook speciale plafondunits op de markt.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
Met slechts 36 dB(A) (gemeten op 2 meter afstand) zijn de NIBE buiten-units de stilste op de markt.
Daarom hebben we de volgende tips voor je op een rijtje gezet om de klimaatimpact van je airco toch nog te verkleinen. Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt.
Het is ook geen probleem om de airco liggend te vervoeren. Wel raden we aan om na het liggend vervoeren van de airco, de airco voor gebruik een aantal uur (minimaal 2) rechtop te laten staan om zo het koelmiddel goed te laten doorlopen.
Je kunt in vrijwel in elke ruimte van je woning een airco plaatsen. Het maakt niet uit of dit je kelder, woonkamer, slaapkamer of zolder is.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Stilste airco voor in huis
Hoe lager het aantal decibel (dB), hoe stiller de airco is. Kies daarom altijd voor een airco met een geluidsniveau van onder 35 dB.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
50 dB(A) in de dagperiode tussen 07:00 en 19:00 uur; 45 dB(A) in de avondperiode tussen 19:00 en 23:00 uur; 40 dB(A) in de nachtperiode tussen 23:00 en 07:00 uur.
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager.
Vanaf 40 dB: leer- en concentratie problemen. Vanaf 60 dB: schade aan het gehoor na langdurige blootstelling. Vanaf 65 dB: 20% hoger risico op hart- en vaataandoeningen bij langdurige blootstelling.
65 dB klinkt als een klein vliegtuig dat opstijgt op 6,5 kilometer van de start en 750 m hoog.
Laat jouw airco 'lopen' op zonnepanelen
Goed, een airco met 4 units verbruikt gemiddeld zo'n 3.000 kilowattuur per jaar. Dan heb je een kwalitatief goede airco, maar het kost wel heel wat stroom. Onze tip: laat je airco compleet lopen op zonnepanelen. Voor 3.000 kilowattuur per jaar heb je zo'n 12 zonnepanelen nodig.
Een split-airconditioning werkt met een buitenunit en één binnenunit. Hiermee kunt u dus ook één ruimte in huis koelen. Dit noemt men ook wel een single split airconditioning. Veel mensen kiezen daarbij voor het koelen van de woonkamer óf slaapkamer.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.