Vanaf eind februari kunt u aardbeien binnen voorzaaien. Strooi een dun laagje aarde over de zaadjes, en zet ze in de vensterbank. Een temperatuur van 18-20 graden is ideaal. Hebben de zaadjes 2-3 blaadjes, geef ze dan een eigen potje.
Zoals al gezegd hebben aardbeien ondiepe wortels. Ze zijn dus makkelijk binnen of buiten te kweken in potten, plantgoten, bakken, ... Je kunt je planten op het balkon, terras of vensterbank zetten. In tegenstelling tot planten in volle grond, kun je de aardbeiplanten het best in de lente.
Aardbeien hebben het liefst een goed doorlaatbare bodem die toch goed zijn water vasthoudt in de zomer, natte voeten kunnen ze niet verdragen. Uiteraard hebben ze een zonnige standplaats nodig voor het afrijpen van de vruchten. De aardbeiplantjes kunnen in de zomer tot 20 augustus geplant worden.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Aardbeiplanten houden van een zonnig plekje! Half schaduw is ook geen probleem. Voor potten of bakken is half schaduw zelfs aan te raden omdat ze dan minder snel uitdrogen. Aardbeien rijpen ook in de schaduw, alleen duurt het dan wat langer.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Geef de planten regelmatig water, zeker als ze in een plantenbak of in een verhoogd bed staan. Geef onderaan water en niet op de bladeren. De bladeren van aardbeien zijn immers gevoelig voor schimmels als ze nat zijn. Je doet er goed aan je aardbeiplanten regelmatig te bemesten, omdat ze veel voeding nodig hebben.
Tot aan het moment dat u de planten ontvangen hebt, is de potgrond waarin ze staan steeds van plantenvoeding voorzien en hebben ze zeer regelmatig water gekregen. Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag!
Plant de aardbeien 25 tot 30 cm uit elkaar in rijen met een onderlinge afstand van 50 tot 60 cm, zo krijgen de plantjes voldoende licht en lucht. Geef de eerste weken na het planten geregeld water.
Aardbeien kunnen vrij goed tegen kou. Maar als het 's winters langdurig vriest krijgen ze toch een flinke klap en doen ze er lang over om weer bij te komen. Dat merk je aan de opbrengst: die zal dan minder zijn. Om dat te voorkomen kan je ze in de winter afdekken.
Bij het snoeien van gekweekte aardbeien moet na de oogst de bladkroon rond het midden van de plant worden afgesneden. Het hart en de jonge scheuten mogen niet beschadigd worden. Op kleine schaal zijn een tuinschaar of een scherp mes geschikte snoeigereedschappen.
Laat de uitloper wel vastzitten aan de moederplant. Pas in augustus knip je de uitlopers los en plant je ze op een eigen plekje uit. Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant.
Aardbeien doen het goed in potten. Voordeel van het gebruik van potten is dat er per 10 liter pot 4 – 5 plantjes geplant kunnen worden. Bovendien hoeven de aardbeiplanten in potten in de winter niet afgedekt te worden, maar kunnen deze ergens op een beschutte plek weggezet worden om te overwinteren.
Teel aardbeien als een tweejarige teelt. Het eerste jaar produceert de plant grotere vruchten, het tweede jaar zijn er meer, maar kleinere vruchten. Daarom is het aan te raden de planten na twee seizoenen te vervangen.
Doe in ieder potje een aardbeien uitloper/stek en druk de grond rondom de stek voorzichtig aan. Geef de plantjes nu water. Zet ze de eerste 2 weken niet in deze felle zon maar op een halfschaduw plek. Zodat de plant zich eerst kan focussen op het aanmaken van de wortels.
"Aardbeien kunnen niet goed tegen temperaturen van boven de 25 graden. Zeker niet als het 's nachts nauwelijks afkoelt. Hierdoor werden de aardbeien sneller rijp en dus zachter. Ze zijn nu nog goed eetbaar, maar tegen de tijd dat ze bij de consument aankomen niet meer."
Zorg voor ruim water en zon
Als de aarde te droog is, zullen de planten en vruchten niet groeien. Zorg er echter voor dat de planten in de winter niet te nat staan, om rotting te voorkomen. Ook hebben aardbeien zon nodig om goed te kunnen rijpen.
Hij begint groen, daarna wordt hij wit en uiteindelijk wordt hij rood. Van bloem tot aardbei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.
Heel mooi! De bloei (witte trosjes bloempjes met vijf bloemblaadjes) begint in mei en kan wel vier tot vijf maanden doorgaan (tot in september, soms zelfs tot in oktober). Al die tijd ontstaan er dus ook oogstbare, rijpe, rode vruchten. Het oogstfeest is definitief voorbij als in de herfst de vorst invalt.
De aardbeien plant, Fragaria × ananassa, ook wel zomerkoninkje genoemd, is afkomstig van de Rozenfamilie. De Fragaria is een vaste plant en wordt ongeveer 20 cm hoog.
Aardbeien beschermen
Laat aardbeien bij voorkeur niet langer dan twee, hoogstens drie jaar op dezelfde plaats staan. Ze zijn namelijk gevoelig voor grondschimmels, waardoor de opbrengst achteruit kan gaan. Kweek in potten en bakken geeft ook goede resultaten. TIP Probeer ook eens de wilde bosaardbei Fragaria vesca.
Waarom zie je vaak stro of worteldoek onder aardbeien liggen? Dat is om rot tegen te gaan. Aardbeienplanten groeien laag bij de grond en de aardbeien hangen dus nogal snel op de grond. Doordat je stro of worteldoek rondom je planten hebt, raken de aardbeien niet direct de grond.
Hoe lang aardbeien op dezelfde plek? Groeiwijze. Aardbeienplanten (Fragaria) zijn vaste planten: ze kunnen meerdere jaren op dezelfde plek in de tuin blijven staan en ze overleven de winter.
Om je aardbeien te beschermen tegen flinke regenbuien kun je rond de planten een bed van stro aanbrengen.