Gelatinepoeder. Een simpel, maar heel effectief trucje is om een beetje gelatinepoeder aan je room toe te voegen. Het is belangrijk dat je voor de ongezoete variant kiest, anders krijgt je slagroom een heel andere smaak.
Zo is het een goede stabilisator voor slagroom, net als de bekende zakjes 'Klopfix' in de supermarkt. Gebruik hiervoor een theelepel maiszetmeel per 250 milliliter slagroom en voeg het pas toe als de slagroom tot zachte pieken is geklopt.
Voor een extra stevige slagroom kun je een zakje slagroomversteviger gebruiken. In de supermarkt vind je zakjes slagroomversteviger onder de naam Klopfix. Dit zorgt ervoor dat de slagroom minder snel terugloopt en dus zijn vorm en luchtigheid behoudt.
De truc om slagroom goed stevig of stijf te kloppen zijn koude materialen. Een koude kom dus, maar ook je gardes en de slagroom zelf. Ik gebruik zelf altijd een metalen kom, deze zijn van zichzelf al wat koeler dan bijvoorbeeld een plastic kom. Je zou je kom ook een tijdje in de koelkast kunnen zetten.
Klop-Fix is eenvoudig in gebruik. Een zakje is voldoende voor 250 ml slagroom. Je voegt het tijdens het kloppen toe aan de slagroom. Ingrediënten: dextrose, gemodificeerd zetmeel (E 1412), anti-klontermiddel (calciumfosfaten (E 341)).
Slagroomversteviger (merknamen klop-fix of sahnesteif) is een product dat aan slagroom kan worden toegevoegd om deze langer stevig opgeklopt te houden. Het product bestaat uit een mengsel van druivensuiker, gemodificeerd zetmeel en het anti-klontermiddel E341 (calciumfosfaat).
Slagroom kloppen
Geen handmixer bij de hand? Gebruik een staafmixer. Binnen 1 à 2 minuten heb je slagroom opgeklopt. Gebruik hiervoor wel een hoge (maat)beker om spetters te voorkomen.
Slagroom wordt sneller stijf als je van tevoren een snufje zout toevoegt. Als je de suiker en het vanille-extract pas halverwege het kloppen van de slagroom toevoegt, zal de slagroom stijver worden. De suiker aan het begin toevoegen zorgt voor een slapper resultaat. De slagroom en de kom moeten zo koud mogelijk zijn.
Je slagroom is doorgeslagen, maar je hoeft het niet weg te gooien. Je kunt hier namelijk boter van maken. Klop net zolang door, tot al het vocht uit de room loopt en de klontjes helemaal samenklonteren. De stevige klont die je overhoudt is boter en kun je gewoon lekker op je brood smeren.
Het wordt verkregen door van verse melk de opdrijvende room af te scheppen. Door het hoge vetgehalte is slagroom vooral geschikt voor bijmengen in warme gerechten, waarbij de kans op schiften klein is. Slagroom is zowel gepasteuriseerd, als ook gesteriliseerd verkrijgbaar.
Een koud kunstje
Doe de slagroom bij voorkeur in een koude kom. Tip: leg die van tevoren even in de vriezer! Voeg vervolgens één tot twee eetlepels suiker per deciliter (100 gram) toe.
Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche. Bij die 2 zit het verschil in de smaak. Crème fraîche is iets frisser en zuurder dan slagroom, maar je kunt het op dezelfde manier gebruiken.
Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één eetlepel suiker toe. Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer.
Klop-fix is onmisbaar voor iedereen die regelmatig bakt. Deze slagroomversteviger zorgt ervoor dat slagroom goed in vorm blijft en voorkomt dat taartbodems te vochtig worden.
80 ml koude melk (ca. 5 °C). Dit is ruim een half koffiekopje. 3 De melk en poeder vervolgens met een garde of mixer gedurende 3 à 4 minuten opkloppen.
Klop de slagroom totdat de sporen van de mixer niet meer te zien zijn in de room. Als je te lang klopt wordt de room tot boter geslagen en zul je opnieuw moeten beginnen. Met de hand kloppen werkt niet veel anders. Het voordeel van met de hand kloppen is dat je er meer lucht in klopt, zodat de slagroom luchtiger is.
Heb je je slagroom tot boter geklopt? Dan is er helaas geen weg meer terug. Maar geen paniek: je slagroom zal even lekker smaken én je kunt de stijve room juist goed gebruiken om een mooie boterlaag op een cake of taart aan te brengen.
Stijf geslagen slagroom is ongeveer 2 dagen houdbaar, wanneer je dit afgedekt in de koelkast zet. Toch merk je vast dat het niet meer dezelfde textuur heeft als net na het kloppen.
Laat de room niet te heet worden: Voeg de room pas op het laatst aan een warme bereiding toe - haal de bereiding even van de hittebron voordat de room toegevoegd wordt - voeg de room al roerend toe - laat het gerecht niet meer koken nadat de room toegevoegd is.
Slagroom kun je idd. ook heel goed zonder suiker kloppen of met een kunstmatige zoetstof.
Klopfix is een slagroomversteviger en zorgt ervoor dat de slagroom mooi stevig blijft. Klopfix voorkomt dat taartbodems te snel zullen verzachten. Je slagroom ziet er mooier en steviger uit. Voeg een zakje klopfix toe tijdens het kloppen van de slagroom en spuit het mooi op bij gebak en taart.
Slagroom kloppen hoeft je geen lamme arm te bezorgen, met de blender heb je zo de slagroom tot de perfecte dikte geklopt. Geef je de voorkeur aan een gladde soep? Dan kun je de soep blenden. Let wel op of jouw blenderkan geschikt is voor warme ingrediënten.
De kloppers zul je waarschijnlijk het meest gebruiken. Deze zijn geschikt voor het opkloppen van slagroom en eiwitten, maar je kunt er ook prima een mooi cakebeslag mee mixen. Alle beslagen die niet al te stevig zijn dus.
Het beste is om de slagroom eerst te kloppen met een electrische mixer en dan als het bijna helemaal stijf is nog even met de hand bij te kloppen. Je kunt er zelf voor kiezen of je de suiker toevoegd voor je begint te kloppen, of als de room al bijna helemaal stijf geklopt is.