In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Moet je je fooi opgeven bij de belastingdienst? Fooien zijn niet belast in de loonbelasting omdat ze geen loon vormen, maar worden wel als belastbaar inkomen gezien voor de inkomstenbelasting. Je moet je ontvangen fooi dus wel als inkomen opgeven als je belastingaangifte doet.
Als er op uw werk dus een fooienpot is waar iedereen zijn fooi in moet doen, waarna de opbrengst onder de werknemers zal worden gedeeld, dan bent u ook verplicht om uw fooi af te staan. Zou u dat niet doen, dan maakt u zich schuldig aan diefstal c.q. verduistering en kan ontslag op staande voet volgen.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
In Nederland krijgen we signalen dat de fooien minder worden, zegt een woordvoerder van FNV Horeca. "Volgens medewerkers komt dit door de digitalisering van het betalingsverkeer, zoals pinnen. Ook komt het steeds vaker voor dat er arrangementen worden geboekt die vooraf worden afgerekend."
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn.
Een fooi is altijd een vrijwillige gift voor een goede service. Je bent nergens toe verplicht. Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen en er mogen voor de bediening geen extra kosten in rekening worden gebracht.
In Japan is het erg beledigend om fooi te geven. Wanneer er fooi wordt gegeven, zal deze ook meteen weer teruggegeven worden aan de mensen. Alleen bij gidsen geven mensen af en toe wel fooi, al is het niet verplicht.
Onderling afspraken maken voorkomt conflicten. In de horeca is het gebruikelijk dat gasten fooi geven. Een fooi is een extra betaling als beloning voor de kwaliteit van de service. FNV Horeca vindt dat fooien bedoeld zijn voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd óf heeft meegewerkt aan het product.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
Fooi boeken van een lunch of diner
Het is in veel landen gewoon of zelfs een ongeschreven regel een fooi te geven. Deze fooi hoort bij de zakelijke kosten. Je boekt bij een lunch of diner dus altijd het bedrag wat op de pinbon staat, dus inclusief de fooi.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft. Bovendien krijgt men fooi direct van klanten, in tegenstelling tot een bonus of gratificatie, die van de werkgever komt. Fooi vormt meestal een prikkel voor de dienstverlener om extra zijn best te doen.
De reden hiervan is dat de 'fooi' al is verwerkt in het minimumloon, het wordt dus niet van je verwacht in tegenstelling tot andere landen. Het geven van fooi wordt dan ook gezien als een blijk van waardering, omdat je tevreden bent over de bediening, het eten en/of het drinken.
Fooi komt uit de tijd dat er nog geen minimumloon was, laat staan een horeca-cao, en toen moest de bediening het vaak hebben van de fooi. De fooi was belangrijk om enigszins een goed inkomen te genereren. We gaven toen vaak wel 10% van het totaalbedrag als fooi.
Sommige hotels rekenen al wat extra's, maar let op! Dit gaat naar het hotel zelf en is geen fooi voor de serveerders. Dus zodra er geen duidelijke fooi op de rekening staat, geef de serveerder dan zelf 15-20 procent wanneer hij aanklopt.
Gemiddeld geven Nederlanders dus 5,86 euro fooi in de taxi. Op provinciaal niveau bestaan er echter grote verschillen in de fooien die reizigers aan de taxichauffeur geven. Zo geven mensen in Utrecht gemiddeld 2,93 euro fooi per rit, terwijl Zeeuwen 7,73 euro tippen.
De praktische betekenis van de beslissing van de Hoge Raad is dat een ondernemer geen omzetbelasting is verschuldigd over door zijn werknemers ontvangen fooien. Onder fooien worden in dit verband verstaan bedragen die de klanten vrijwillig boven de in rekening gebrachte prijs betalen.
Niet afhankelijk van fooi
Bovenop hun salaris krijgen ze nog 8,3% vakantiegeld, 27,5 vakantiedagen en worden reiskosten volledig vergoed. Croupiers zijn dus niet zo afhankelijk van fooien als bijvoorbeeld horecamedewerkers. Toch zal het zeer gewaardeerd worden wanneer je een extraatje geeft in het casino.
"Nee, een kapper geef je geen fooi. In de persoonlijke dienstverlening geef je geen fooien. In de één-op-ééndienstverlening tijdens kantooruren is dat onnodig. Een kapper werkt gewoon van 9 tot 5.
In Europese vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije kun je ook een fooi tussen de 5 en 10 procent aanhouden. Ook daar hebben horecamedewerkers er geen problemen mee als je geen fooi geeft. ,,In Spanje geef je vooral fooi als je uit eten gaat en bij iets grotere bedragen.
Je hoeft geen fooi te geven. Het is wel vriendelijk van je als je het doet. Een pizzabezorger verdient niet veel dus elke cent telt voor hem / haar. Maar nogmaals je bent tot niks verplicht.
Ongeacht of je in New York bent, of aan de Westkust van Amerika, het geven van een fooi is geen extra beloning maar een wezenlijk onderdeel van hun salaris. In de horeca verdienen medewerkers een minimumsalaris (of net iets meer) en vullen de fooien het salaris aan tot een modaal inkomen.
Vijf euro eindejaarsfooi voor de krantenbezorger geldt tegenwoordig wel als heel erg weinig. Een bedrag tussen de tien en twintig euro is gebruikelijker.