Omdat Turkije een Associatieverdrag met de Europese Unie heeft, hoeven Turken in Nederland niet in te burgeren, is het oordeel van de rechters. Met de ondertekening van dat verdrag werd impliciet aanvaard dat Turkije tot Europa behoort. En voor Europese immigranten geldt geen inburgeringsplicht.
Mensen die van buiten de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland komen en voor langere tijd in Nederland komen wonen, zijn volgens de wet verplicht om de Nederlandse taal te leren en om te leren hoe de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt werken. Dit heet inburgeren.
U bent niet verplicht om te in te burgeren als u: de nationaliteit heeft van een EU-land, EER-land, Zwitserland of Turkije. in Nederland bij een familielid woont met de nationaliteit van een EU-land (niet Nederland), EER-land, Zwitserland of Turkije. verblijf heeft bij uw minderjarig Nederlands kind.
Als u niet op tijd inburgert, kunt u een boete krijgen van DUO. De gemeente kan u ook een boete geven als u zich niet aan de afspraken houdt. Heel soms kunt u ook uw verblijfsvergunning verliezen.
U hebt minimaal 1 keer het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) gedaan. U hebt alle andere examens die u nog niet hebt gehaald, minimaal 2 keer gedaan. Inburgeringsexamens én Nt2-examens tellen mee. Uw inburgeringstermijn is 2,5 jaar geleden gestart.
Inburgeringscursus en examen betalen
Dan betaalt de gemeente uw inburgeringscursus en examen. U moest beginnen met inburgeren op 1 januari 2022 of later.
De kosten van een cursus alfabetisering, inburgering en staatsexamen hangen af van de duur van de cursus en het soort traject. De gemiddelde prijs per uur bedraagt € 14,40. De cursus Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) kost € 848,70. Deze cursus duurt 69 uur.
Als u bijvoorbeeld vanuit een ander werelddeel naar Nederland komt, is de kans groot dat u moet inburgeren. Met andere woorden: u moet de taal leren spreken en de Nederlandse samenleving leren kennen. Het is de bedoeling dat u zo snel mogelijk economisch zelfstandig wordt.
Taalniveau blijft A2 in 2023
De Nederlandse regering is van plan om het te behalen taalniveau voor het aanvragen van een sterkere verblijfsvergunning en naturalisatie te verhogen van niveau A2 naar niveau B1.
Wie kan of moet inburgeren? Sommige nieuwkomers vanaf 1 juni 2022 in een Brusselse gemeente zijn verplicht tot inburgering. Anderen hebben een recht op inburgering. Sommige vreemdelingen en sommige Belgen die ingeschreven zijn in Vlaanderen zijn verplicht tot inburgering.
Het examen is niet moeilijk. Als u meedoet met een deel van een beginnerscursus, of een paar privélessen te voorbereiding op het examen kunt u slagen voor het examen.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
De uitslag van het basisexamen inburgering is 1 jaar geldig. Vraag de mvv daarom aan binnen 1 jaar nadat u bent geslaagd. Anders moet u eerst opnieuw slagen voor het hele basisexamen inburgering.
U hebt 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dit is de inburgeringstermijn.
Wilt u naturaliseren? Dan moet u eerst het inburgeringsexamen op A2 niveau halen. Of het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2) op B1 niveau. De Nederlandse regering wil het taalniveau voor naturaliseren verhogen van niveau A2 naar niveau B1.
Jouw diploma blijft geldig. Altijd. De IND beslist over naturalisatie.
Het PIP betekent Persoonlijk plan Inburgering en Participatie. In dit plan staan afspraken over hoe je gaat inburgeren en hoe je gaat meedoen in de samenleving. Je maakt in het PIP ook afspraken met de klantmanager over wanneer je elkaar weer ziet om te kijken hoe het gaat met je inburgering.
Immigranten die voor langere tijd of definitief naar Nederland komen moeten mee kunnen doen in de Nederlandse samenleving. De overheid vindt het daarom belangrijk dat deze nieuwkomers inburgeren. Ze leren dan onder meer de Nederlandse taal. Nieuwkomers zijn immigranten die naar Nederland komen voor werk of hun partner.
U krijgt 25 multiple choicevragen bij teksten. U maakt het examen op de computer. Het duurt 65 minuten. U moet 19 vragen goed beantwoorden.
Dan is de B1-route, die opleidt voor het Staatsexamen B1 of diploma A2, misschien iets voor u. Deze cursus van maximaal 800 uur in 2,5 jaar tijd helpt u om de Nederlandse taal zo te beheersen, dat u zich kunt redden in de meeste situaties. Ook op uw werk kunt u veel voordeel hebben van deze cursus.
Programma I (taalniveau B1) is voor mensen die willen werken of studeren op mbo 3-niveau of mbo 4-niveau. Programma II (taalniveau B2) is voor mensen die willen werken of studeren op hbo- of universitair niveau.