Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Ongezonde leefgewoonten
Ook ongezonde leef- en werkgewoonten kunnen je draagkracht verminderen: verkeerde eetgewoonten, te veel koffie of alcohol, te weinig lichaamsbeweging, te weinig slaap en ontspanning, het werk niet goed organiseren, te veel werken en te weinig pauzes nemen.
Iedereen gaat anders om met stress en niet iedereen is even gevoelig voor stress. Stress is niet gevaarlijk, maar aanhoudende stress kan wel levensbedreigend zijn. Door langdurige stress kunnen gezondheidsproblemen toenemen en heeft u meer kans op hart- en vaatziekten en virale infecties.
Je spieren spannen zich aan, vooral bij de nek- en schouders, voorhoofd, kaken en onderrug. Je ademhaling wordt sneller en de adembeweging komt vooral vanuit de borst.
Langdurige stress heeft veel invloed op uw dagelijks handelen. Klachten als hoofdpijn, trillen en vermoeidheid zijn belangrijke signalen dat u te veel hooi op uw vork heeft genomen. Maar ook piekeren en concentratieproblemen kunnen wijzen op chronische stress.
Cortisol is een hormoon, dat vrijkomt tijdens langdurige stress en/of spanning. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren. De bijnieren zijn kleine organen die bovenop de nieren liggen. Zij zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van verschillende hormonen.
Probeer verschillende tips uit en kijk wat voor u het beste werkt. Kies ook voor een vaste korte activiteit die u makkelijk dagelijks kunt doen. Bijvoorbeeld muziek luisteren, een lunchwandeling of mediteren. U kunt daarmee tussen de drukte door uw spanning al verminderen.
Wat zijn de gevolgen van chronische stress? Langdurige stress geeft door voortdurende aanspanning van spieren bijvoorbeeld hoofd-, nek- en rugpijn. Dit komt doordat spieren tijdens stressvolle periodes onvoldoende tijd krijgen om te herstellen. De spieren verzuren en gaan pijnlijk aanvoelen.
Chronische stress kan een grote negatieve invloed hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het geeft je een verhoogd risico op hartritmestoornissen, een hogere bloeddruk, het verzwakt je immuunsysteem en het kan leiden tot hevigere reacties op angst. Ook een burn-out en depressie kunnen optreden.
Je lichaam en geest zijn veel meer verbonden met elkaar dan je misschien denkt. Een stressreactie is namelijk óók een lichamelijke reactie. Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
De afbraak van adrenaline duurt enkele minuten. De afbraak van cortisol enkele uren. Uiteindelijk ben je dus na een paar uur weer de oude. Dit geldt alleen niet in alle gevallen, alleen bij stress van korte duur.
Beweging. Ontspannen is niet alleen maar met de benen omhoog zitten. Regelmatig bewegen is goed voor hart- en vaten, maar vermindert ook stress en zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Ga dus lekker wandelen, fietsen of hardlopen, neem een yogales of kies een andere activiteit die je leuk vindt.
Bij een stressvolle gebeurtenis heeft uw hart extra zuurstof nodig. Ook worden er sneller bloedstolsels gevormd. Dit zorgt ervoor dat hevige stress de kans op pijn op de borst of een hartinfarct vergroot. Door uw stress te verlagen, vermindert u het risico op hart- en vaatziekten.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
De belangrijkste bevinding is dat stress ons lichaam gevoeliger maakt, met als gevolg dat we 1) pijn kunnen voelen voor prikkels die normaal geen pijn doen en 2) meer pijn voelen voor prikkels die normaal pijnlijk zijn.
Aanhoudende vermoeidheid is een van de eerste symptomen van je lichaam dat het allemaal wat teveel wordt. Wanneer je langdurig veel stress, angsten of spanningen ervaart, schiet het lichaam namelijk in de bekende 'vecht-of-vluchtstand', waarbij onder andere de hartslag en de ademhalingsfrequentie omhoog gaan.
Vroeger dacht men dat alleen rust voldoende was om te herstellen. Tegenwoordig weten we dat een actieve aanpak nodig is. Niet alleen om sneller te herstellen, ook om te voorkomen dat u opnieuw overspannen raakt. Het herstel verloopt in drie fasen en duurt gemiddeld 11 weken.
“Chronische stress maakt dus niet alleen dat je er ouder uitziet, het leidt ook tot vroegtijdige aftakeling. Verzwakte vitaliteit, verminderde weerstand, verhoogde kans op ouderdomskwalen zoals hoge bloeddruk, hartaanval en ook een verhoogde sterftekans.”