Thaise curries, Indiase nan, Mexicaanse torilla's, Japanse sushi, Marokkaanse tajine's en Italiaanse pasta's.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
Het meest gegeten eten ter wereld is nog steeds : witte rijst.
Zuid-Amerikaans rundvlees staat bekend als het beste vlees ter wereld. Het staat bekend als mals en rijk van smaak.
Patat. De Nederlanders worden beschouwd als wereldkampioen op het gebied van snacks. Naast kroketten van kaas, vis of vlees en frikandellen, die doen denken aan gefrituurde worstjes, is friet zeer populair.
Stamppotten, zoals zuurkoolstamppot, worden gegeten met rookworst, verse worst of spek. Afhankelijk van de regio en het jaargetijde eet men in Nederland ook wildgerechten, waaronder hazenpeper. Populaire vissoorten bij de warme maaltijd zijn naast kabeljauw en schol, zalm, en vroeger ook paling.
Het prijskaartje
Wagyu-rundvlees wordt beschouwd als een van de duurste vleessoorten ter wereld. De prijs voor authentiek Japans A5 Wagyu ligt tussen €300 en €550 per kilo.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Aardappelen, groenten, peulvruchten, sauzen en smaakmakers, vlees en vleesvervangers en vis, schaal- en schelpdieren worden vooral tijdens de avondmaaltijd gegeten. Koek en gebak, dranken, hartige snacks en fruit, noten en olijven en zoetwaren worden vaker tussendoor gegeten.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Volgens de controleurs van het The Guinness Book of Records is het grootste feestgerecht ter wereld namelijk een gevulde kameel. Dat indrukwekkende gerecht is een traditie bij bedoeïenen en het is zeker voldoende voor honderd mensen.
Nederlanders eten geen warme lunch, warm eten doen ze bij het avondeten om ongeveer zes uur 's avonds. De typische avondmaaltijd bestaat uit aardappels (in verschillende varianten), groenten en een stukje vlees (zie de foto van stamppot hieronder). Een ander typisch Nederlands gerecht is de Hollandse Pannenkoek. .
Australiërs zijn de grootste vleeseters ter wereld met 111,5 kilo (bruto*) per persoon. Zij worden gevolgd door Nieuw-Zeelanders, Oostenrijkers en Argentijnen. Nederlanders zijn bescheidener en zitten gemiddeld op zo'n 85,50 kg (bruto*) vlees.
We eten het meest varkensvlees met zo'n 18,5 kilo per jaar. Kippenvlees is een goede tweede met 11,5 kilo. Rund was goed voor 8 kilo per jaar. Andere vleessoorten zoals kalfs-, geiten-, schapen- en paardenvlees zijn minder populair: samen zijn ze goed voor ruim 1 kilo per persoon per jaar.
Het duurste sterrenrestaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam. Daar kost een menu 507 euro. Het restaurant kreeg in 2005 zijn eerste Michelinster en heeft er sinds 2008 twee.
"Vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op diabetes en het risico op een aantal kankers daalt." Nadelen zijn er weinig. "Je moet enkel zorgen dat je genoeg ijzer en eiwitten opneemt." "En - als we even buiten het menselijke lichaam stappen - is het ook veel beter voor onze planeet.
Maar in welk land eten ze nu het meeste vlees? De 'U.N. Food And Agriculture Organization' heeft dit onderzocht! Uit dit onderzoek is gebleken dat Luxemburg helemaal bovenaan staat al het aankomt op de gemiddelde consumptie van vlees per persoon.
Na Nederland zijn Spanje, Duitsland, Polen en Denemarken de grootste exporteurs van vlees in de Europese Unie (EU). Nederland is daarbij de grootste exporteur van rund- en kalfsvlees, de tweede exporteur van pluimveevlees (na Polen) en de vierde exporteur van varkensvlees (na Spanje, Duitsland en Denemarken).
Nederland is al 250.000 jaar geleden ontdekt, maar niet door één ontdekkingsreiziger. Het is ontdekt door verre voorouders van de mens, vroege Neanderthalers. Zij trokken in kleine groepjes Nederland binnen. Ze woonden niet op één plek, want ze moesten jagen en eten verzamelen om te overleven.
Het Nederlands is een Indo-Europese, Germaanse taal die vooral in Nederland, Vlaanderen en Suriname wordt gesproken. Het is nauw verwant met de andere West-Germaanse talen: Engels, Fries, Duits, Nedersaksisch, Luxemburgs, Jiddisch en de dochtertaal Afrikaans.
Feesten en symbolen. Ook Koningsdag, de Elfstedentocht, oliebollen en de Nederlandse vlag zijn voor veel mensen belangrijk voor de Nederlandse identiteit. Net als het landschap: de polders, de wolkenluchten en de strijd tegen het water zijn volgens het onderzoek onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse eigenheid.