Nadenken lukt niet meer goed. Je wilt het liefst vluchten, schreeuwen, huilen of wegkruipen. Een paniekaanval kan een paar minuten tot anderhalf uur duren.
Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt. 39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld. Hierdoor weten we dat het herstel van een angststoornis langer duurt dan van een depressie.
Een paniekaanval is het best te omschrijven als een golf van intense angst die je plotseling overvalt. Dit duurt doorgaans enkele minuten tot een half uur en zwakt daarna weer af. Het hebben van een paniekaanval wordt vaak als enorm heftig ervaren.
Een paniekaanval voelt veel erger dan het eigenlijk is. De meeste bereiken na 10 minuten hun hoogtepunt en zijn na 30 minuten weer voorbij. Veel mensen krijgen slechts een paar keer in hun leven een paniekaanval, maar er zijn ook mensen die er dagelijks mee te maken krijgen.
Een paniekaanval is een plotselinge golf van intense angst of intens onbehagen die binnen enkele minuten een piek bereikt. Een paniekaanval herken je aan vier of meer van de onderstaande symptomen: Hartkloppingen, bonzend hart of een versnelde hartslag. Transpireren.
Bij een paniekstoornis heb je na de eerste paniekaanval ten minste nog één onverwachte aanval gehad. Bij sommigen komt het elke dag voor, maar het kan ook zijn dat er dagen of weken tussen de aanvallen zit.
Het praten met lotgenoten over je angstklachten helpt je bij je herstel. Er zijn veel manieren om om te gaan met angst, maar soms is het ook gewoon goed om in contact te komen met wat je voelt en te huilen. Het uiten van je emoties kan je helpen je angsten te aanvaarden en stelt je in staat weer verder te gaan.
Bij een angstaanval, ook wel een paniekstoornis genoemd, wordt iemand plotseling overvallen door een intense angst. Dit gaat gepaard met fysieke symptomen, zoals een versnelde hartslag of transpirerende handen, en kan soms vijf tot 30 minuten aanhouden.
Kijk bij stoppen met alcohol of minder drinken, stoppen met kalmerings-pillen of stoppen met drugs of minder gebruiken. De kans op een paniekaanval is groter als je veel stress hebt en moe bent. Dus probeer stress minder te maken. En zorg dat je goed slaapt, genoeg beweegt en ontspant.
Toch is er geen duidelijk antwoord of je wel of niet kan werken met een angststoornis. Dat is aan jou om aan te voelen en te bepalen. Wel is het zo dat vermijding van de angst, dus niet gaan werken, de angst vaak juist erger maakt.
Angststoornissen verdwijnen meestal niet vanzelf, maar je kunt je er goed voor laten behandelen.
Een angststoornis ontstaat door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Zo'n 29% van de Nederlanders krijgt in het leven te maken met een angststoornis. Angststoornissen komen in bepaalde families meer voor dan in andere. Dat heeft te maken met erfelijkheid, maar ook met opvoeding.
Af en toe zijn er paniekaanvallen, soms blijven ze lange tijd weer weg. Ze kunnen ook geheel verdwijnen. Bij sommige mensen komen ze echter regelmatig terug. Het komt nogal eens voor dat patiënten met een paniekstoornis in de loop van hun leven ook steeds somberder worden en niet meer kunnen genieten van het leven.
Fluoxetine werkt het beste bij een gegeneraliseerde angststoornis en geeft de minste kans op terugval. Psychiater David Baldwin en zijn collega's trekken deze conclusie in BMJ na een meta-analyse van 27 gerandomiseerde klinische onderzoeken.
Bij sommige mensen treedt de eerste paniekaanval op na een ingrijpende gebeurtenis of na stress, bijvoorbeeld een lichamelijke ziekte, een bevalling, een verhuizing, stress op het werk, of het verlies van een dierbaar persoon.
Hartproblemen: mensen met chronische angst hebben mogelijk meer kans op hartproblemen. Dit zou komen door de constante verhoging van de hartslag, bloeddruk en overmatige aanmaak van het stresshormoon cortisol. Ademhaling: volgens onderzoek zou er een verband zijn tussen astma en angst.
Tips voor jezelf
Probeer rustig te ademen. Zoek afleiding door de omgeving in je op te nemen, te tellen, in gesprek te gaan met een ander of door water te drinken. Bespreek je angsten met dierbaren, je hoeft je hier echt niet voor te schamen. Vermijd geen situaties en plekken die angsten opwekken.
Bij een paniekaanval ervaar je tijdelijk extreme angst. Je wordt erdoor overvallen, voelt het in je lichaam en wilt het liefst zo snel mogelijk vluchten. Tijdens een paniekaanval kan je zelfs het gevoel hebben dat je doodgaat en gaan hyperventileren.
droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree. hoofdpijn, rood worden, flauwvallen. verwarring: u weet niet meer goed wie of waar u bent. het gevoel dat u de controle over uzelf verliest, gek wordt of doodgaat.
Hartkloppingen, zweten, trillen, duizeligheid en ademhalingsproblemen (hyperventilatie) zijn lichamelijke gevoelens die veel voorkomen bij een paniekaanval. Alles lijkt onwerkelijk. Je denkt daardoor dat er iets ergs zal gebeuren, dat je gek wordt, dat je flauwvalt of dat je een hartaanval krijgt.
Benzodiazepinen werken rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens. Hierdoor vermindert een paniekaanval. Voorbeelden zijn alprazolam, clonazepam, diazepam en lorazepam. Venlafaxine regelt in de hersenen hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties.