Je website is te bezoeken via een beveiligde verbinding - je ziet dat je website een link heeft die begint met https:// - maar toch krijg je nog geen slotje te zien! Het gaat fout omdat de website verwijst naar afbeeldingen, scripts of iframes die een onveilige verbinding gebruiken.
Als je browser het SSL-certificaat van een bepaalde website niet kan valideren, kan er geen beveiligde verbinding tot stand worden gebracht. De meeste browsers zorgen er dan voor dat je dergelijke sites niet kunt bezoeken en tonen de foutmelding 'Je verbinding is niet privé'.
Deze fout wordt weergegeven als je antivirussoftware gebruikt die HTTPS-bescherming of HTTPS-scannen biedt en zo verhindert dat Chrome beveiliging biedt. Schakel je antivirussoftware uit om het probleem te verhelpen.
Je krijgt een waarschuwing in Chrome als je de site niet beveiligd of via een privéverbinding kunt bezoeken. Open een webpagina in Chrome. Bekijk het beveiligingsstatussymbool links van het webadres om de beveiliging van de site te checken: Beveiligd.
Het webadres controleren
Controleer het webadres (URL) in de adresbalk om er zeker van te zijn dat je de juiste webpagina probeert te openen. Als dat het geval is, probeer je dezelfde webpagina te openen op een andere computer die is verbonden met hetzelfde netwerk.
Om zo'n beveiligde verbinding plaats te laten vinden heb je een certificaat nodig, een SSL-certificaat. Een certificaat bevat gegevens over de certificaathouder, het domein, de naam van de instantie die het certificaat heeft uitgegeven, het land waarin het certificaat is uitgegeven en de geldigheidsduur.
Google Chrome is een zeer intuïtieve internetbrowser. Deze browser is vrij eenvoudig te gebruiken en veilig. Bovendien heeft Google Chrome ingebouwde bescherming voor transparantie. De functies voor veilig browsen waarschuwen gebruikers wanneer ze phishing- of malwaresites tegenkomen.
Https staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure en werkt met een SSL-beveiligingscertificaat. Dit certificaat versleutelt de communicatie tussen de website en bezoeker. Dit betekent dat de gegevens die je ingeeft op de website veilig worden verwerkt, zodat cybercriminelen de gegevens niet kunnen onderscheppen.
GOOGLE CHROME
Klik onder Netwerk op Proxy-instellingen wijzigen. Het dialoogvenster Internet-eigenschappen verschijnt. Klik op het tabblad Inhoud. Klik op SSL-status wissen en klik vervolgens op OK.
De beste manier om een gratis SSL-certificaat aan te vragen is via SSLForFree.com. Op die website kun je een gratis SSL-certificaat van Let's Encrypt krijgen. Let's Encrypt is een gratis dienst van de Internet Security Research Group (ISRG).
Zonder versleutelde communicatie is je verbinding niet privé. Daarom krijg je van je browser een waarschuwing. Websites met een werkend en geldig SSL-certificaat hebben een https-verbinding in plaats van een http-verbinding. Dit kun je vaak zien aan het slotje in de URL-balk van je browser.
Een schadelijke website is een site die probeert malware te installeren op je apparaat. Malware is een algemene term voor alles wat de werking van de computer verstoort, je persoonlijke gegevens verzamelt of, in het ergste geval, volledige toegang tot je computer krijgt.
Een Single Domain certificaat kost €20 per jaar, een Wildcard Domain SSL kost €100 per jaar.
Voor websites en webshops van bedrijven raden wij het Extended Validation SSL-certificaat aan. Zoals de naam al aangeeft, vraagt dit certificaat om een uitgebreide validatie. Om zeker te zijn over de betrouwbaarheid van de organisatie, wordt er een handmatige bedrijfscheck gedaan.
SSL: Secure Sockets Layer
Die beveiliging bestaat uit het versleutelen van de gegevens die worden verzonden tussen een website en een browser, of tussen twee servers. Deze versleuteling voorkomt dat hackers de verzonden informatie, waaronder mogelijk persoonlijke of financiële gegevens, kunnen bekijken of stelen.
Bij HTTPS is de beveiliging scherper omdat gegvens versleuteld worden verstuurd. Dit gebeurt met een SSL certificaat. Bij HTTP kun je berichten, die onderschept worden, bekijken zonder dat het bericht ontcijferd moet worden.
In Google Chrome zorgt HTTPS voor een groen slotje met melding 'Veilig'. Dit wekt vertrouwen bij de bezoekers van je website. Websites zonder HTTPS krijgen voor de URL een uitroepteken te zien. Als je daar op klikt, krijg je de melding 'Je verbinding met deze site is niet veilig'.
De wet zegt niet letterlijk dat HTTPS of SSL verplicht is, maar zegt wel dat er een verplichting is om persoonsgegevens goed te beschermen.
Een virus kan op allerlei manieren op je computer, smartphone of tablet zijn gekomen als je apparaat niet goed beveiligd is. Je hebt bijvoorbeeld op een link geklikt waarmee je op een website bent gekomen die op dat moment een virus op je computer heeft gezet.
Om jouw website online te plaatsen, heb je een FTP programma nodig om verbinding te maken. Hiervoor kan je verschillende FTP programma's gebruiken (CoreFTP, ClassicFTP, CyberDuck enz.). Vaak heeft een website ontwikkelprogramma, zoals Adobe Dreamweaver, ook een FTP functie ingebouwd.