Neem het daarom serieus en vraag waar uw kind behoefte aan heeft. Hoe ouder uw kind is, hoe beter hij dat zelf kan vertellen. Soms wil een kind helemaal geen hulp of voelt het zich zo rot dat hij denkt dat hij niet geholpen kan worden. U weet hoe uw kind normaal op dingen reageert.
Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind.
Dan kunnen ouders en jongeren zich aanmelden bij het Bureau Jeugdzorg in de buurt. Medewerkers van Bureau Jeugdzorg hebben andere wettelijke bevoegdheden dan medewerkers van het CJG. Zij kunnen: een indicatie stellen (passende hulp vinden voor kind of ouders);
Je kan die ook zelf weigeren. Ben je minderjarig, maar toch bekwaam, dan moeten je ouders wel altijd meebeslissen over ingrijpende jeugdhulp, bijvoorbeeld over hulp waarbij je uit huis geplaatst wordt, of waarvoor de toegangspoort moet tussenkomen. Wanneer je niet bekwaam bent, beslissen je ouders in jouw plaats.
U kunt bij veel hulpverleners terecht
Daarom staan de instellingen die hier besproken worden, bij elkaar op basis van leeftijd. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin en het sociaal wijkteam/jeugdteam kunt u altijd terecht.
Kinderen onder de 18 kunnen niet zomaar uit huis worden geplaatst. Bij kinderen vanaf 18 jaar verloopt dit anders, omdat je ouders niet meer het gezag over je hebben. Je ouders blijven wel onderhoudsplichtig tot je 21e, dit betekent dat ze nog wel voor je moeten blijven zorgen.
Internaten voor het gewoon onderwijs
Leerlingen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs (en in mindere mate ook het hoger onderwijs) kunnen terecht in een internaat. Je betaalt er kostgeld voor het verblijf van je kind.
Probeer een goed, veilig en niet-oordelend oor te zijn. Ondersteun je kind en geef positieve opties, inclusief hulp van specialisten in de mentale gezondheidszorg. Laat weten dat iedereen het wel eens moeilijk heeft met de problemen in zijn of haar leven, en dat het heel normaal is om daarvoor hulp te zoeken.
Meest voorkomende psychische stoornissen
Dit zijn de meest voorkomende stoornissen bij kinderen: ADHD. Je kind heeft moeite om zich te concentreren en is snel afgeleid. Ook kan het zijn dat je zoon of dochter erg druk en impulsief is.
Waar kan je precies terecht? Voor jeugdzorg, jeugdhulp en ondersteuning bij opvoeding van je kinderen, kan je terecht bij je gemeente. Gemeenten geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met het kind welke hulp het beste is.
Als je kind niet meer naar jou toe wil
Op het moment dat jij de ouder bent waar het kind niet meer naar toe wil gaan, zoek dan contact met de andere ouder. Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator erbij. In bijna alle gevallen heb je recht op omgang met je kind!
Nee, u kunt niet zelf afstand doen van het gezag over uw kind. Het is wel mogelijk om het ouderlijk gezag aan te passen naar eenhoofdig gezag van de andere ouder. De andere ouder heeft dan alleen het gezag. U kunt dit samen met de andere ouder vragen bij de rechter.
Jezelf overbodig maken
Je kind loslaten is het ook iedere keer weer anders vasthouden. Belangrijk daarbij is om kinderen voldoende zelf aan het stuur te laten zitten om zo het tempo en de richting te bepalen waarin ze kunnen groeien naar zelfvertrouwen. Als je als kind iets zelf doet, voel je trots en zelfvertrouwen.
Gedwongen opname via IBS
Vanaf de leeftijd van 12 jaar zijn er twee mogelijkheden om je kinderen gedwongen te laten opnemen in de psychiatrie: door middel van een 'in bewaringstelling', kortweg IBS; of door een 'rechterlijke machtiging', kortweg RM.
Het beste antwoord. De meerderjarigheidsgrens is in de vorige eeuw verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar. De maximum leeftijd dat jeugdigen in een internaat kunnen verblijven is daardoor 18 jaar geworden.
Het internaat moet een tweede thuis zijn waar je: • in groep kan samenwerken; • mag opkomen voor je rechten en voor elkaar; • een eigen mening mag vormen; • samen plezier mag maken; • ruim voldoende kan studeren om te slagen op school en in het leven.
'Kinderen die nog thuis wonen, zijn meestal gedomicilieerd bij hun ouders', legt advocaat Jeroen De Man uit. 'Mensen die hun domicilie hebben op een bepaald adres, mag je de toegang tot dat adres niet ontzeggen. Ze kunnen in principe naar de politie stappen om toegang af te dwingen. '
Kinderen jonger dan 18 jaar mag je uit huis zetten, maar hieraan zijn strenge voorwaarden verbonden. De wet bepaalt dat je als gezaghebbende ouder voor je minderjarig kind onderdak moet verschaffen, maar niet dat dit in je eigen huis moet zijn. Op grond daarvan kun je je minderjarig kind de deur wijzen.
Ouders, kinderen of jeugdzorg kunnen steeds de hulp inroepen van een familierechter. Die probeert het conflict op te lossen of besluit – als het niet anders kan- het kind in een pleeggezin of instelling te plaatsen. Maar zo'n beslissing gebeurt enkel en alleen in het belang van de minderjarige.
Uw kind heeft moeite om zijn of haar aandacht ergens bij te houden en is snel afgeleid en erg vergeetachtig. Ook lijkt hij of zij nooit stil te kunnen zitten, praat veel en bemoeit zich met iedereen. Het kan ook zijn dat uw kind vooral druk in zijn/haar hoofd is en veel problemen heeft om op te letten in de klas.
Betrek ze en geef meerdere opties
Betrek je ouders bij de sollicitatiegesprekken en het maken van een zorgplan. Laat hen zelf bepaalde dagen van de week of tijden van de dag kiezen om hulp te krijgen. Benadruk ook dat een hulp ook kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven.