We leveren ook end-to-end versleuteling voor onze diensten, die altijd is geactiveerd. End-to-end versleuteling betekent dat berichten versleuteld worden zodat WhatsApp en derden deze niet kunnen lezen. Meer informatie over de beveiliging van WhatsApp vind je hier.
Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
WhatsApp is automatisch al behoorlijk veilig. De app verstuurt chatberichten namelijk via end-to-end-encryptie. Het komt erop neer dat berichten standaard versleuteld worden en alleen jij en de ontvanger de sleutel hebben (en de inhoud dus kunnen zien).
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
Met MMI-codes kunt u erachter komen of uw telefoon wordt afgeluisterd met behulp van onvoorwaardelijke gegevensdoorschakeling. Op GSM-netwerken belt u *#21# om een lijst te ontvangen en ##21# om uw instellingen voor onvoorwaardelijke gegevensdoorschakeling te wissen.
Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.
Ze kunnen zelfs zelfs WhatsApp-accounts kapen of stemgeluid van de bekende afspelen. Oplichting via WhatsApp is een veel voorkomende vorm van online criminaliteit. Het was in 2020 al veel in het nieuws was, maar de Fraudehelpdesk meldde meer dan 8000 gevallen in 2021.
Conclusie. WhatsApp is de meest gebruikte app om berichten te sturen en ontvangen. Een stuk populairder dan sms'jes (in ons land). De berichten zijn versleuteld, dus alleen u en de ontvanger kunnen ze lezen.
Naast het in beslag nemen an sich valt namelijk ook het 'onderzoek doen aan' deze voorwerpen onder de bevoegdheid genoemd in de artikelen 94, 95 en 96 Sv. Van oudsher kan bij dat onderzoek gedacht worden aan het doorzoeken van een tas of het doorbladeren van een notitieboek.
Later heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het automatisch uitlezen en uitvoerig onderzoeken van een telefoon een stevige inbreuk op de privacy maakt, en dat de politie dit niet zelfstandig mag doen. Er is dan toestemming van de officier van justitie of zelfs de rechter-commissaris nodig.
Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf waarop een gevangenisstraf van vier jaren of meer staat, en als de rechtsorde gevaar loopt.
Samenvattend: word je afgeluisterd door je telefoon? Het antwoord is nee. Hoewel het in theorie mogelijk is dat bepaalde apps toegang hebben tot je microfoon, zijn andere oorzaken voor opvallende advertenties veel waarschijnlijker.
Whatsapp spion is een programma dat op een geheime wijze kan worden geïnstalleerd op de smartphones van uw kids en personeel, die hun WhatsAPP berichten, audio en video bestanden, oproepen opneemt, en die de camera op een geheime manier gebruikt om foto's te maken en SMS, MMS, Facebook te bespioneren.
Trouwens, je WhatsApp-berichten zijn end-to-end versleuteld (of encripted) en jouw berichten worden bewaard op jouw apparaat. Daardoor kan degene die jouw account gehackt heeft niet bij berichten die jij verstuurt of die aan jou gestuurd zijn. Hij kan wel zich uitgeven voor jou in berichten en groepen.
Ja! WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryptie waardoor je berichten veilig worden verzonden. Anderen kunnen dus niet zomaar zien wat jij naar mensen stuurt. Daarmee maken we in Nederland gebruik van een veilige app om dagelijks mee te communiceren.
Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk.
De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels. Het is ook mogelijk dat u voorafgaand bent gephisht. Een oplichter heeft vaak de volgende informatie van een slachtoffer: Naam, geboortedatum, BSN-nummer, adres en telefoonnummer.
Oplichters kunnen gemakkelijk telefoonnummers vervalsen. Vertrouw nooit blindelings het telefoonnummer dat je ziet verschijnen. Krijg je telefoon van jouw officiële bankinstelling en stellen zij de vraag om een grote som over te maken naar een andere rekening omdat jouw rekening niet meer toegankelijk is?
WhatsApp gebruikt end-to-end versleuteling wanneer je chat met een andere persoon via WhatsApp Messenger. De end-to-end versleuteling zorgt ervoor dat alleen jij en de persoon met wie je communiceert, kunnen lezen of beluisteren wat er is verzonden en niemand anders, zelfs WhatsApp niet.
Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
Controleer je gekoppelde apparaten regelmatig. Ga in WhatsApp naar Instellingen > Gekoppelde apparaten om alle apparaten te controleren die zijn gekoppeld aan je account.