De garantstelling is 3 maanden geldig. Verzamel de aanvullende documenten die jouw inkomen bewijzen (zie de alinea hieronder). Stuur deze samen met het formulier naar jouw bezoeker in het buitenland.
Laat uw handtekening op het formulier bij uw gemeente legaliseren. De garantstelling is 6 maanden geldig.
Houd er wel rekening mee dat je nooit meer dan 100% van de woningwaarde mag lenen. Ook niet als je ouders garant staan. Houd er rekening mee dat je altijd zelf het grootste deel van de hypotheeklasten (minimaal zo'n 75%) moet kunnen dragen. Hoe hoog het inkomen of vermogen van je ouders ook is.
Een bewijs van garantstelling kost € 22,40 (tarief 2023). Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, moet uw partner ook tekenen.
De garantstelling eindigt als op afdoende wijze kan worden aangetoond dat de persoon met een Schengenvisum de Schengenruimte heeft verlaten (te denken aan een uitreisstempel aangebracht door een Schengenstaat of inreisstempel aangebracht door een met de grenscontrole belaste overheid in het land van herkomst).
Wanneer de overeenkomst van borgtocht voor onbepaalde tijd is aangegaan, dan kan deze te allen tijde worden opgezegd. Is de overeenkomst van borgtocht voor bepaalde tijd aangegaan en is deze bepaalde tijd korter dan vijf jaar, dan geldt die periode en kan binnen die periode niet worden opgezegd.
Uw ouders moeten genoeg financiële ruimte hebben om garant te kunnen staan voor (een deel van) uw hypotheek. Van uw ouders moet de geldverstrekker dus ook alle inkomensgegevens hebben. U moet kunnen aantonen dat u binnen drie tot vijf jaar de volledige hypotheeklast zelf kunt dragen.
Zelfs als je ouders garant staan, kan je hypotheek dus nooit hoger worden dan de waarde van je woning.
Een belangrijk verschil is dat u bij een borgstelling de borg pas hoeft te betalen, wanneer de hoofdschuldenaar al is aangesproken. Bij een garantstelling hoeft dit niet. Een ander verschil is dat bij het gebruik maken van een borg, de hoofdschuldenaar automatisch een schuld heeft bij de borg.
In principe kan iedereen aangesteld worden als garantsteller, maar er zijn enkele uitzonderingen. Zo mag een garantsteller geen bedrijf of instelling zijn, maar moet het een persoon zijn.
Inkomen ouders is voorwaarde
Maar niet door overwaarde van hun woning als onderpand in te brengen. Hun inkomen moet voldoende zijn om de hogere maandlasten te kunnen betalen. Het maakt dus niet uit of je ouders een eigen woning hebben. Ook met een huurwoning kunnen je ouders borg staan.
Op jouw inkomen lukt het niet om voldoende hypotheek te krijgen. In dat geval kunnen jouw ouders borg staan. Dan zijn de ouders hoofdelijk aansprakelijk voor de lening. Dat houdt in dat de bank de borgstellers kan aanspreken als jij jouw financiële verplichtingen niet na komt.
Welke banken bieden de mogelijkheid dat je ouders borg staan
Op dit moment zijn er 5 banken die de mogelijkheid hebben voor een hypotheek waarbij je ouders meetekenen en dus garant staan voor jouw hypotheek. Dat zijn Attens, BLG, Rabobank en Obvion.
In Nederland is de legalisatie van een handtekening over het algemeen 3 maanden geldig. In andere landen gelden andere termijnen. Zie voor meer informatie de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Een garantstelling betekent dat wanneer de huurder niet in staat is om het huurbedrag te voldoen, dat de aangewezen persoon garant staat en dus de huur kan betalen. Deze constructie wordt door veel studenten benut om toch in een huurwoning te kunnen wonen. Ouders staan in praktijk het meest garant voor hun kinderen.
Met een garantstelling zeg je dat je financieel garant staat voor eventuele kosten en schulden die je niet-Europese gast tijdens zijn of haar verblijf in Nederland maakt. Een logiesverstrekking geeft aan dat je niet-Europese gast bij jou in huis logeert tijdens zijn of haar verblijf in Nederland.
Een borg kan vervallen onder bepaalde omstandigheden, zoals het verstrijken van de looptijd van de overeenkomst, het voldoen aan de verplichtingen door de schuldenaar of het bereiken van een vooraf overeengekomen limiet van de borgstelling.
Ja, dat kan. Bijvoorbeeld door het betalen van een borgsom, zoals we vaak zien in Amerikaanse misdaadfilms. Daar hoor je in Nederland nauwelijks iets over. Onterecht, want ook in Nederland bestaat de mogelijkheid om vrij te komen op borg[2] en dat al sinds 1926.
In principe kan iedereen borg staan voor een lening. Je hoeft geen naaste verwanten te zijn, maar de borgsteller moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. De bank zal nagaan of de borgsteller kredietwaardig is en of die in aanmerking komt voor de borgstelling.
Borg staan voor hypotheek door zus, broer of vriend? Mogelijk! Zolang iemand (mede-)aansprakelijk wil worden voor jouw hypotheek, kan in principe iedereen garant staan. Samen met je zus, broer of vriend teken je het hypotheekcontract.
Bij een familiehypotheek (ouder-kind-hypotheek of familiebank) lenen kinderen een deel van het geld voor de toekomstige woning van hun ouders. Het onderpand van dit geleende deel is, net als bij een standaardhypotheek, het huis. Een huis kopen samen met ouders kan zelfs geld opleveren.
Geld lenen bij je ouders (ouder-kind-hypotheek)
Namelijk dat niet de bank maar je ouders je de hypotheek verstrekken. Je hebt dan dus een hypotheek bij je ouders. Het kan zijn dat ze je de gehele hypotheek verstrekken, maar ook een deel ervan (naast een hypotheek bij de bank) is mogelijk.
Kan ik voor meerdere personen garant staan? Ja, dit is mogelijk. Je moet wel voor ieder persoon een apart formulier 'Bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking' invullen. Je moet ook voor elk formulier jouw handtekening laten legaliseren.
Een vrienden- of familiehypotheek is hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt (een deel van) het geld niet geleend van een bank maar van een familielid of vriend. Onderling bepaal je de voorwaarden van de lening, zoals het te lenen bedrag, de rente, de looptijd en de manier van aflossing.
Het bedrag waarvoor de borgstelling geldt, mag niet hoger zijn dan het bedrag van de lening, verhoogd met de interesten. De interesten mogen wel niet hoger zijn dan 50% van de hoofdsom. De financiële instelling mag verder geen kosten of schadevergoeding vragen van de borgsteller.