Hoe dunner de lijn, hoe minder hij zichtbaar is voor de vis. Ben je een beginnende visser dan kan je het beste een vislijn nemen van 0,16 tot 0,18mm dik. De lijn moet altijd een halve meter korter zijn dan de hengel, de totale lengte op het tuigje mag twee tot drie meter langer zijn dan de hengel.
Waar de recreant vaak voor een lengte van 8 of 9 meter kiest is bij de wedstrijdvisser 11 meter de meest gangbare maat. Er bestaan echter ook al vaste stokken met een lengte van 20 meter en deze worden voornamelijk gebruikt bij de visserij in Belgische vijvers waar grote karpers gevangen worden aan de vaste hengel.
1 Steek het uiteinde van de lijn door het oog van de haak en laat het circa 10 centimeter uitsteken. 2 Wikkel het uiteinde van de lijn vijf keer om de hoofdlijn. 3 Haal het uiteinde van de lijn door de lus boven het haakoog. 4 Bevochtig de knoop en trek hem aan.
Bij het kiezen van de juiste hengel is het wel goed om op de lengte te letten. De meest gebruikelijke lengtematen zijn 2.10 meter, 2.30/2.40 meter, en 2.70 meter.
Een onderlijn zorgt ervoor dat je hengel niet zo snel breekt of kapot gaat. Je dobber blijft niet snel vast zitten aan de bodem of aan een plant onder water. Je kan heel makkelijk je haak wisselen van de hengel. Het voorkomt dat je vislijn kapot gaat door de tandjes van de vis zelf.
De bedoeling is dat de onderlijn zo'n 15 tot 17 cm lang wordt, en met de boilie op de lijn kunnen we zo makkelijker de lengte bepalen. Knip het onderlijn materiaal wat langer af zodat je genoeg speling hebt om de knopen te kunnen maken.
Dan is het vaak toch handig om een stalen onderlijn te kiezen. Omdat je kunstaas voor baars en roofblei vaak wat kleiner is volstaan een onderlijn van een centimeter of 25 en hij hoeft ook niet te dik te zijn. Een trekkracht van 6 a 9 kilogram is dan meer dan voldoende.
Ook kan een zachte of licht begroeide bodem een reden kunnen zijn om een langere onderlijn te gebruiken. Als je onderlijn met aas hierin wegzakt zal de werking van je onderlijn veel minder worden. Daarmee wordt het voor de karper ook lastiger om je aas te vinden.
Voor een goede allround hengel kun je het beste kijken naar 2,10 tot 2,40 meter en een maximaal werpgewicht van ronde de 25 tot 30 gram.
Afzinksnelheid van de visdraad is zeker van belang voor het vissen op karper! In de meeste gevallen is een zinkende vislijn voor het vissen op karper het meest geschikt. Een zinkende draad zal op de bodem liggen en daardoor minder opvallen. Hierdoor zal ook een voorzichtige karper geen argwaan krijgen.
Hoe dunner de lijn, hoe minder hij zichtbaar is voor de vis. Ben je een beginnende visser dan kan je het beste een vislijn nemen van 0,16 tot 0,18mm dik. De lijn moet altijd een halve meter korter zijn dan de hengel, de totale lengte op het tuigje mag twee tot drie meter langer zijn dan de hengel.
Als hoofdlijn gebruik je minimaal 12/00 (dit is 0.12 millimeter) om op voorntjes te vissen. Wil je zwaardere vis vangen, bijvoorbeeld een brasem of winde vangen kies dan een lijn van 14/00. Wil je nog zwaardere vissen vangen, bijvoorbeeld een karper kies dan een lijn van 16/00 tot 18/00 als hoofdlijn.
Op de binnenwateren mag je vissen met maximaal 2 hengels voorzien van maximaal 3 haken. Wanneer je vist met een Dagtoestemming mag je vissen met 1 hengel. Voor veel lokale wateren is een lidmaatschap van de hengelsportvereniging, die het betreffende water huurt, nodig.
-Voor de vaste hengel op witvis raden wij een nylon lijn aan tussen de 0.08 tot 0.16mm. De gekozen dikte is altijd afhankelijk van de gebruikte hengel.
Hoe brasem te vangen
Op brasem is goed te vissen met een vaste hengel en een lijn van 12/00 tot 16/00 millimeter dik. In stilstaand water kan je een slanke dobber voor 1 à 1,5 gram lood gebruiken; in stromend water heb je een zwaardere pen nodig. Als haakjes zijn de nummers 10 tot 14 geschikt.
Een ideale spinhengel voor forelvissen is een kleine, lichte spinhengel, met een lengte van 1.80 t/m 2.40 M. De hengel wordt veel gebruikt voor kleine plugjes en spinners. Hierdoor is een werpgewicht van 3 t/m maximaal 30 gram perfect.
Bij een hengel van 9 ft is de karper op 3,81 meter verwijderd van de visser.
Een reel wordt vaak gebruikt voor kantvisserij of het vissen op een boot. Het is ook niet onbelangrijk dat je de juiste roofvishengel gebruikt voor een reel, genaamd een baitcast hengel. Want zonder een baitcast hengel kan je geen reel gebruiken. Het Loze Vissertje biedt een groot assortiment aan scherpe prijzen.
Ook wanneer je weet welk type hengel je nodig hebt, kun je kiezen uit een groot aanbod. Een 2.10 meter spinhengel met een werpgewicht van 20 gram kun je kopen voor € 20-, maar ook voor € 200-, terwijl ze op papier dezelfde eigenschappen hebben.
Bij nylon visdraad is dit wat anders die zijn wel gevoelig voor UV licht en het is verstandig om deze jaarlijks te vervangen. Het een ander valt natuurlijk samen met de frequentie waarin jij vist. Vis je heel veel dan kan het zijn dat een nylon visdraad maar een half jaar mee gaat.
Welke dikte onderlijn:
De dikte van de onderlijn is ook afhankelijk van welke visserij je gaat doen. Als je op kleine baars gaat vissen is een onderlijn tot 6kg genoeg. Grotere baarzen en kleine snoeken 9kg en voor grote vissen minimaal 16kg. Hoe meer trekkracht een onderlijn heeft hoe dikker / zwaarder deze wordt.
Check na een vis of aanbeet wel je onderlijn, fluorocarbon kan namelijk gaan rafelen. Is dit het geval, knip dan een stukje af, plaats een nieuwe sleeve en je kunt weer verder vissen. Om deze reden maak ik mijn fluorocarbon altijd wat langer, zo rond de 45 – 50 cm en nooit korter dan 30 cm!
De Super Elite T1 van TRABUCCO is één van de sterkste nylon die je op de markt kan vinden. Deze lijn kan je al terugvinden in zeer lage diktes met enorm hoge trekkrachten. De ideale lijn voor het vissen met de vaste hengel op voorn, brasem of karper.
Ten opzichte van nylon is een gevlochten lijn minder schuurbestendig. Bij veel vuil op de bodem, kan nylon een beter alternatief zijn. Dit wordt dan vaak gecompenseerd door met dikkere gevlochten lijnen te vissen. Dyneema gevlochten vislijn kan dan ook uitkomst bieden.
Fluorocarbon (hybride) lijnen
Naast de lage lichtbrekingsindex (dit betekent dat de lijn onder water nagenoeg onzichtbaar is) heeft dit product nog 1 groot voordeel; fluorocarbon zinkt namelijk als een baksteen. Voor karpervissers die graag vissen met slappe lijnen is fluorocarbon een perfect product.