Heb je behoefte aan een dubbele dosis cafeïne, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto, een supersterke espresso waarvoor nog minder water wordt gebruikt dan bij het bereiden van een gewone espresso.
Un espresso doppio... con latte intero, oggi. Een dubbele espresso...
Een dubbele espresso is eigenlijk niets minder dan twee espresso's. Het wordt ook wel een espresso doppio genoemd. Doppio is namelijk de Italiaanse benaming voor 'dubbel'.
Cappuccino. De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Deze kun je tegenwoordig overal krijgen. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbel shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt.
Caffè Espresso: De Italianen beschouwen dit als hun 'gewone' koffie. Al sinds ergens eind 800 in Turijn ontstaan, heeft espresso de hele wereld veroverd. En als je dus in Italië 'gewoon een koffie' (caffè) zou bestellen zonder er iets bij te zeggen, krijg je espresso.
Un caffè is in Italië een synoniem voor espresso, sterke zwarte koffie die meestal geserveerd wordt in een klein porseleinen kopje (een tazzina genaamd). In de betere koffiebarretjes krijg je er vaak een glaasje water bij.
Koffie in Italië: Caffè, Cappuccino, Latte Macchiato en meer verschillende soorten. Een Italiaan wil zijn koffie puur, geen Starbucks koffie met allerlei aroma's. Koffie maken is een kunst. Ook het serveren ervan is zeer belangrijk.
Voor het maken van een espresso wordt ongeveer de helft van de hoeveelheid water gebruikt. De ristretto wordt in een espressokopje geserveerd. Er wordt vaak een dubbele ristretto gedronken omdat anders deze koffie met één slok op is.
Meestal wordt de doppio espresso daarom gezet met een dubbele portafilter. Hierdoor worden twee espresso's tegelijkertijd gezet en hebben ze ook dezelfde temperatuur. Als je in een koffiebar een latte macchiato besteld wordt meestal ook een doppio gebruikt en die krijgt hierdoor soms ook de bijnaam espresso macchiato.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Bij espresso is de optimale extractietemperatuur zo rond de 92-95 graden, afhankelijk van de bonensoort. Let wel op dat wanneer je "na" de extractie meet, je altijd iets koeler moet zitten dan die 92 graden! Andersom verlies je ook veel temperatuur uit de boiler.
Net als een enkele espresso wordt een doppio gezet door heet water onder hoge druk door gemalen koffie te persen. Bij de dubbele espresso wordt er gewoon een dubbele hoeveelheid koffie en water gebruikt. Er ontstaat vervolgens een sterk geconcentreerde koffie met een krachtige smaak.
Espresso is afkomstig uit Italië. De naam van deze koffie komt van het Latijnse woord voor “uitpersen”, verwijzend naar de bereiding. Bij het maken van een espresso wordt de koffie onder hoge druk “geperst” voor een geconcentreerde smaak.
Un café De meest gebruikelijke manier om in Frankrijk koffie te bestellen, is simpelweg vragen om 'un café'. Maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en dat is meestal een espresso. Je kunt ook zeggen: un café noir, un express, un expresso, un café court of un petit noir – allemaal hetzelfde.
Doppio is simpelweg het Italiaanse woord voor 'dubbel', wat in de context van een Doppio Espresso slaat op een dubbele Espresso en dus dubbel zoveel genot! Twee keer zoveel Espresso (60 ml), betekent ook een grotere mok. Een Doppio Espresso wordt dan ook vaak geserveerd in een cappuccinokopje.
Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt. Deze koffievariatie heeft de naam te danken aan het “bevlekken” van een espresso met een beetje melkschuim. Melkschuim blijkt namelijk drijven op een espresso waardoor er een vlek melk te zien is.
Net zoals bij een caffè latte gebruik je een dubbele espresso. De flat white wordt op twee manieren geserveerd: met vrijwel geen schuim of net met een hele toef schuim.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Een caffé lungo bestaat uit een normale hoeveelheid espresso, aangevuld met heet water. De totale volume is dan ongeveer 75 / 95 ml. De sterke is uiteraard minder sterk dan een espresso, door de toevoeging van water. Je serveert het in een kopje of een klein cappuccinokopje van 1,5 dl.
Ristretto betekent 'beperken, afsnijden, verkleinen' en kun je zien als een verkleinde espresso. Een ristretto smaakt daardoor frisser en minder bitter dan een espresso. Lungo is afgeleid van het Italiaanse Caffe Lungo wat 'lange koffie' betekent en bevat twee keer zoveel water als een espresso.
Ben je in Portugal dan noemt men de cortado weer “pingo” of “garoto”. In Italië is de Spaanse cortado variant de “caffe macchiato” wat men niet moet verwarren met de “latte macchiato” want dat is precies het tegenovergestelde, veel melk met een klein beetje koffie.
Je drinkt het bij voorkeur vóór het ontbijt. Daarna eet je iets, Italianen houden van zoet, en voor ze echt aan het werk gaan wordt er in een koffiebar nog even snel een espresso gedronken. Daar nemen ze om precies te zijn 3 seconden de tijd voor, een kopje espresso is namelijk niet meer dan één slok.
Costadoro Respecto koffiebonen
Costadoro heeft een naam hoog te houden. Hun koffiebonen zijn namelijk al 3 keer uitgeroepen tot de beste koffiebonen van Italië. Deze 100% arabica Costadoro Respecto is ook nog eens biologisch én fairtrade.