Hoe verloopt een RS-sneltest? De verpleegkundige brengt een wattenstaafje achterin de neusholte en draait dat licht heen en weer. Dit slijm wordt in het laboratorium onderzocht om aan te tonen of het RS-virus aanwezig is of niet. Meestal is de uitslag na 2 uur bekend.
Wat zijn de symptomen van RSV? De symptomen van RSV beperken zich vaak tot een verstopte neus of loopneus, hoesten en soms oorontsteking. Opname in het ziekenhuis of extra behandeling is meestal niet nodig, ook niet als de lagere luchtwegen geïnfecteerd raken, hetgeen vaak voorkomt.
Is een infectie door RS-virus te behandelen? Meestal gaat de ziekte vanzelf over. Dit kan een paar dagen tot een week duren. Op de website van Thuisarts staat wat je kunt doen als je kind benauwd is en wanneer het nodig is meteen contact op te nemen met de huisarts of de huisartsenpost.
Er is geen specifieke behandeling tegen het RS virus. Ter geruststelling: de meeste infecties verlopen mild en gaan vanzelf over. Oók bij de meeste baby's en kinderen onder de twee jaar. Zij kunnen gewoon thuis blijven.
Besmettelijke periode
Een baby met het RSV-virus is besmettelijk vanaf kort voor zijn ziekte tot drie weken na het begin ervan. De besmettelijke periode eindigt in ieder geval bij het klinisch herstel van de baby.
Volwassenen of oudere kinderen kunnen het RS-virus ook oplopen. Bij hen lijken de klachten meer op een verkoudheid. Echter kunnen mensen die ouder zijn of een verminderd afweersysteem hebben, wel behoorlijk ziek en benauwd worden.
Een infectie met het RS-virus begint met een verkoudheid. Je kind begint te hoesten en te snotteren. Na een paar dagen kan het RS-virus voor ergere klachten zorgen. Dit gebeurt met name bij baby's.
Is het RS-virus gevaarlijk? Voor kleine baby's onder de zes weken of die met een slechte gezondheid (bijvoorbeeld extreem te vroeg geboren of met een aangeboren hartafwijking) kan het RS- virus gevaarlijk zijn. Door de benauwdheid kunnen baby's oververmoeid raken. Deze baby's hebben soms hulp nodig bij het ademhalen.
Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar. In sommige gevallen klinken de longen zuiver.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
Is er een medicijn tegen het RS-virus? Op dit moment is er alleen Palivizumab (Synagis®) als medicijn dat de kans op ernstige RS-virusinfecties verkleint. Dit medicijn bevat antistoffen tegen het virus, waardoor de weerstand ertegen wordt verhoogd.
Als mijn kind RSV heeft, hoe wordt dit dan behandeld? In de meeste gevallen blijft de RSV-infectie beperkt tot een gewone verkoudheid en is er geen specifieke behandeling nodig. Als uw kind koorts heeft, kan uw arts hiervoor medicijnen voorschrijven.
Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend. Het hoesten heeft als functie de bacteriën of het virus dat de bronchitis heeft veroorzaakt, te verwijderen.
Het Respiratoir Syncytieel Virus (RS-virus) is de meest voorkomende oorzaak van (ernstige) luchtweginfecties bij baby's en kinderen onder de vier jaar. Het virus komt in de wintermaanden veel voor. Bijna ieder kind is voordat het drie jaar is, besmet geweest met dit virus.
Bel direct je huisarts of de huisartsenpost bij 1 of meer van deze klachten: Je kind is benauwd. Je kind ademt veel sneller dan normaal, ook als je kind rustig zit of ligt. Je kind ademt bijvoorbeeld zo snel dat drinken niet lukt.
Hoe wordt een RSV-infectie vastgesteld? Meestal volstaat een klinische diagnose. Bij zuigelingen observeert de arts de symptomen, luistert hij naar de longen om eventueel een piepende ademhaling op te sporen en kijkt hij naar de kleur van de huid.
Hoe wordt een besmetting met het RS-virus vastgesteld? De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klachten van het kind. Het gaat met name om het vaak herkenbare hoestje. Het is mogelijk om een laboratoriumonderzoek naar virussen te doen.
Bij ouderen verlopen RSV-infecties gewoonlijk milder dan bij kinderen, maar door een verhoogde kwetsbaarheid vanwege veroudering van het immuunsysteem en onderliggende aandoeningen kan RSV nog steeds leiden tot ernstige acute luchtweginfecties en sterfte bij risicopatiënten (bijvoorbeeld bij patiënten met COPD).
Baby's en kinderen jonger dan twee jaar kunnen het na een paar dagen zo benauwd krijgen dat zij hun neusvleugels wijd open sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.
Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen. Bij asymptomatische infecties begint de besmettelijke periode op de testdatum en eindigt 5 dagen na de testafname.
Bij volwassenen en oudere kinderen beperkt een RSV-infectie zich meestal tot een gewone verkoudheid of een oorontsteking. De infectie verdwijnt spontaan na drie tot zeven dagen. Een exacte diagnose is daarom overbodig.
Je herkent pseudokroep aan blaffend hoesten ('als een zeehond'), een gierend geluid bij het inademen, een hese stem en benauwdheid. Het komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot 6 jaar oud. Een aanval van pseudokroep kan eenmalig voorkomen, of een aantal dagen achter elkaar (vaak in de avond).
Als je kind vooral 's nachts hoest, kan het last van astma hebben. Lees hier meer over pseudokroep bij kinderen, kinkhoest of astma bij kinderen. Over het algemeen wordt hoest veroorzaakt door virusinfecties, zoals keelpijn of een verkoudheid. Wanneer de infectie voorbij is, kan het zijn dat je kind nog hoest.