Doe in het derde trimester, wanneer het kan, dagelijks een dutje met een duur van 90 minuten. Uit onderzoek blijkt dat middagdutjes een direct effect hebben op het geboortegewicht van je baby.
Tijdens de laatste drie maanden heeft de gemiddelde zwangere het meeste last van slaapproblemen. Dan heb je vaak last van je dikke buik en de druk op je blaas. Waar je voor je zwangerschap nog genoeg had aan zeven tot acht uur slaap per nacht, is dat tijdens je zwangerschap wel anders.
Je maakt veel meer oestrogeen en progesteron aan. Vooral dit laatste hormoon zorgt ervoor dat je extreem moe wordt als je net zwanger bent. Je lichaam is keihard aan het werk en dit kost veel energie. Tijd voor een dutje dus.
Het kan lastig zijn, vooral in het derde trimester, om een comfortabele slaaphouding te vinden. Probeer op je zij te liggen met een kussen tussen je knieën, zodat je onderrug gesteund wordt. Als je kussens achter je legt en jezelf daarop laten rollen, krijg je steun waar je die het meest nodig hebt.
Je baarmoeder is nu zo zwaar dat het de grote lichaamsader dicht kan drukken die langs je ruggenwervel loopt. Daar word je duizelig van, het voelt niet prettig. Het lekkerst slaap je op je linkerzij met een kussen onder je buik, een kussen tussen je benen en eentje in je rug.
Slaap op je linkerzij tijdens je zwangerschap
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Tijdens je zwangerschap wordt je REM- slaap aanzienlijk korter, waardoor je eerder wakker bent. Ook kan het zijn dat je meer beweegt tijdens je slaap en dus onrustiger en minder effectief slaapt. Een veelvoorkomende oorzaak van slapeloosheid in het algemeen is stress.
Veel vrouwen zijn in het derde trimester vermoeider dan in het tweede. Je lichaam werkt hard om je groeiende baby te ondersteunen. Bovendien kan je buik 's nachts in de weg zitten en je slaap verstoren.
Moe aan het einde van je zwangerschap
De vermoeidheid komt vaak weer terug. Nu vooral doordat je extra gewicht met je meedraagt, je 's nachts waarschijnlijk wat vaker naar het toilet moet en je door bijvoorbeeld rugpijn, pijn in je bekken of met je bolle buik moeilijk een fijne slaaphouding kunt vinden.
De beste positie om te slapen als je zwanger bent, is op je zij. En het liefste op je linkerzij, met gebogen benen en eventueel een kussen tussen je benen. Wanneer je op je zij slaapt, zorgt dat ervoor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt, waardoor de voedingsstoffen en zuurstof de baby beter kunnen bereiken.
Notificaties. Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Onder invloed van je zwangerschapshormonen worden de ligamenten van het bekken wat soepeler en dat kan voor bekkenpijn zorgen. Last van? Dan is het fijn om 's nachts met het zwangerschapskussen tussen je knieën te slapen. Zo blijven beide benen evenwijdig en blijft het bekken mooi symmetrisch.
Tijdens uw zwangerschap en tot 6 maanden na uw bevalling heeft u recht op aangepaste werktijden: extra pauzes (maximaal 1/8e deel van uw dagelijkse werktijd); regelmatige werktijden en rusttijden; een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank);
Bewegen aan matige intensiteit: minstens 150 minuten per week. Dat kan je mooi spreiden over de 7 dagen. Bijvoorbeeld: minimum 5 dagen per week 30 minuten elektrisch fietsen of wandelen aan een goed tempo, of zwemmen.
De meeste bevallingen beginnen tussen de 37e en 42e week. Maar wanneer begint de bevalling nou eigenlijk en waaraan kun je dat merken? In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën, in 10% met het breken van de vliezen. Maar soms kan het ook nog loos alarm zijn.
Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt tijdens stress en spanning. Dit hormoon remt de bevallingshormonen en endorfine en daardoor de weeën Overdag heb je altijd wat meer adrenaline in je lichaam doordat het licht is, er meer geluiden zijn en meer indrukken. Daarom bevallen de meeste vrouwen ook 's nachts!
Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling: Het begin van de weeën. Verlies van slijmprop. Vliezen breken.
Doe dingen lekker in je eigen tempo en zorg ervoor dat het je niet te veel wordt. Rust en je goed voelen is op dit moment het allerbelangrijkste! Dit is meestal wel gemakkelijk, omdat de meeste zwangere vrouwen naarmate de bevalling nadert erg in zichzelf keren. Maak jezelf niet iedere dag gek met: dit kan dé dag zijn!
Gewichtstoename verschilt per trimester
Er zijn ook vrouwen die juist dan afvallen omdat ze veel last hebben van ochtendmisselijkheid. In het derde trimester is de gewichtstoename meestal zo'n 3 tot 4 kilo.
Jij in het derde trimester
Je baby drukt nu tegen je maag en middenrif. Je baarmoeder kan rond deze tijd een beetje tegen je ribben drukken en dat geeft af en toe een benauwd gevoel. Aan het einde van de zwangerschap ga je vaak merken dat je er soms niet meer helemaal bij bent. Je stuntelt meer en je vergeet dingen.
Tijdens de laatste drie maanden moet je baby nog flink in gewicht toenemen: ongeveer 2,5 kilo. In deze tijd wordt je kindje ronder en voller, doordat het nu onderhuids vet gaat opslaan. Je baby krijgt voeding en zuurstof via de navelstreng en de placenta.
'Op je buik slapen kan geen kwaad als je zwanger bent, want je kind wordt goed beschermd door het vruchtwater.
Kortom: zo kun je het beste opstaan tijdens je zwangerschap
Symmetrisch de druk verdelen over twee benen tijdens het opstaan. Adem uit en span de inner core aan als je iets wilt (op)tillen. Ga niet te wijd staan met je voeten om te veel druk op de bekkenbodem te voorkomen.