Een goede werknemer komt beloftes na, is communicatief sterk, is fijn in de omgang, heeft een enthousiaste houding, helpt anderen, is recht door zee, weet van aanpakken, heeft een ondernemende instelling, leert van fouten en is bestand tegen verandering.
Op de vraag aan welke eigenschappen de ideale collega moet voldoen is de top 5 als volgt: betrouwbaar, behulpzaam, talentvol, vrolijk en aardig. Eigenschappen die veel minder vaak worden genoemd zijn: slim, zelfverzekerd en bescheiden. In de huidige samenwerking met collega's kunnen nog wel wat dingen verbeterd worden.
De eerste is de behoefte om ergens bij te horen. Een goede samenwerking, zowel tussen collega's als met hun leidinggevende is voor veel mensen dan ook een reden om met plezier naar het werk te gaan. Onderdeel zijn van een team of een bepaalde organisatie maakt dat we verwantschap ervaren.
Een goede werksfeer is een omgeving waarin werknemers zich comfortabel, veilig en gewaardeerd voelen. Het is een omgeving waarin er open communicatie is, respect en vertrouwen tussen collega's en management, en waarin iedereen wordt aangemoedigd om samen te werken en zijn of haar beste werk te leveren.
Voorbeelden van slechte eigenschappen
Ik ben veeleisend (ik wil het maximale uit mezelf en anderen halen) Ik ben weleens te behulpzaam (ik besteed tijd aan collega's die om hulp vragen, waardoor mijn eigen taken erbij inschieten) Ik ben een control freak (ik wil mijn taken volledig beheersen) Ik ben soms té zorgvuldig.
Voorbeelden zijn delegeren, onderhandelen, luisteren, samenwerken , netwerken, plannen en coachen. Overdraagbare vaardigheden hebben vaak een grote overlap met competenties.
Een goede werkhouding bestaat uit drie onderdelen: een leerling dient gemotiveerd, geconcentreerd en zelfstandig te zijn. Op deze manier is de leerling in staat effectief en op een positieve manier bezig te gaan met de leerstof en deze leren begrijpen en toe te passen.
Wat mag je van collega's verwachten? Ook van je collega's mag je verwachten dat ze jou met respect en vertrouwen behandelen. Je moet erop kunnen vertrouwen dat ze je te hulp schieten als dat nodig is. Met advies of door taken van je over te nemen.
Goed werk voldoet volgens de WRR aan deze drie voorwaarden. Goed werk komt ten goede aan de gezondheid, het werkplezier en de betrokkenheid. Dat is fijn voor werknemers en werkgevers. Minder verzuim en hogere productiviteit hebben weer een positief effect op de economie en de samenleving.
Een paar voorbeelden: Een collega vraagt je erg vaak iets terwijl je weet dat hij of zij dit toch allang had moeten weten. Een collega van je is enorm luidruchtig aan de telefoon. Je hebt er wel eens iets over gezegd, maar het hielp tot nu toe niet.
Is jouw antwoord: Ik voel me op dit moment niet gelukkig meer in mijn huidige job. Ik heb geen uitdagingen meer, er is geen sfeer meer tussen de collega's en ga tegen mijn zin werken. Ik hoop dat dat hier beter is. Een beter antwoord is dat je een positief iets van jezelf koppelt aan de toekomstige functie.
vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
Zichtbaar bij een verstoorde werksfeer
Onderlinge irritaties. Niet met elkaar praten maar over elkaar. Veel klagen en sarcastische opmerkingen. Veel emoties.
Autonomie en ruimte voor eigen regie in het werk zijn belangrijke ingrediënten voor een positief werkklimaat. De mate waarin medewerkers behoefte hebben aan autonomie verschilt per persoon, maar autonomie en de mogelijkheid om eigen regie te nemen in het werk komen in veel onderzoeken als belangrijke punten naar voren.