Een van de meest voorkomende vragen over polyurethaanschuim is of het al dan niet waterdicht is. Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht. Dit type schuim wordt vaak gebruikt in buitentoepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen.
Indien gespoten purschuim in de kruipruimte geruime tijd na het aanbrengen nog nat of vochtig is, duidt dit meestal op condensatie aan de buitenkant van de aangebrachte gespoten purschuim die is veroorzaakt door een minder goede ventilatie van de kruipruimte.
PUR isolatieschuim, met gesloten cellenstructuur, absorbeert geen water en is het niet gevoelig voor schimmelvorming, dit in tegenstelling tot opencellig PUR schuim. Gesloten cellig PUR schuim is geschikt voor alle toepassingen waar vocht moet worden vermeden.
PUR is perfect vochtbestendig en rot niet of verzakt niet. Ook onder een vloer behoudt het zijn volle stabiliteit.
Pur schuim zal NIET hechten op een mogelijke vochtige ondergrond ! Daarbij tijdens het uitzetten zal het wel hechten op de droge buitenkant en dan schoon maken is niet eenvoudig ! Daarbij denk aan de kosten 1 M3 pur schuim zijn heel veel bussen !
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Uitgebreide tests hebben volgens producent Bostik uitgewezen dat de 1-component PU-schuimen op basis van de huidige recepten, bewaarcondities en verpakkingsmaterialen minimaal 18 maanden in optimale conditie blijven.
Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Vocht na isoleren van spouwmuren
Het meeste effect heeft isolatie van het dak en de luchtspouw. Een nadelig effect van deze toepassing is dat daardoor het huishoudelijk vocht niet meer op een natuurlijke manier uit de woning afgevoerd kan worden, waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan.
Hoeveel liter haal je uit een bus pur schuim van 750ml? Je haalt uit een 750ml bus ongeveer 45 liter.
Na het goed uitharden van pur, komen deze stoffen niet meer vrij. Goed uitharden duurt meestal minder dan twee uur, en maximaal twee dagen.
Antwoord. Isolatie kan inderdaad nogal wat weersomstandigheden verdragen, normaal is dat geen probleem. Het is wel zo dat kunststoffen niet zo goed tegen zonlicht kunnen. Ze verkleuren nogal makkelijk en bepaalde stoffen worden door zonlicht afgebroken (o.a. weekmakers en dergelijke).
Bij een juiste toepassing van woningisolatie met gespoten PUR-schuim is het onwaarschijnlijk dat bewoners hiervan nadelige gezondheidseffecten ondervinden. De blootstelling aan gevaarlijke stoffen blijft dan binnen veilige grenzen.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Montageschuim, ook bouwschuim, isolatieschuim of PU-schuim genoemd, is een schuim dat op veel plekken in huis gebruikt kan worden.
Je kunt XPS isolatie goed gebruiken voor isolatieklussen in de grond of in vochtige ruimtes. Zo worden XPS platen veel toegepast in de grond, zoals bij zwembaden of kelders. Daarnaast wordt XPS veel gebruikt voor de isolatie van platte daken met een warm-dak constructie.
Het vocht uit de lucht komt op die plekken en er ontstaan makkelijk schimmelplekken. Ook als je een hele ruimte of een hele muur niet isoleert, kunnen daar makkelijker schimmels ontstaan. Tips om je huis goed te isoleren, vind je op verbeterjehuis.nl.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Waterdichte purschuimen
Schuimen zijn namelijk damp-open, waarbij het geabsorbeerde water later weer uit het pur schuim kan verdampen zonder dat er een verlies optreedt in de schuimeigenschappen. Dus bijvoorbeeld een regenbui of lekkage op purschuim is niet echt een probleem.
wat is de prijs van pur-isolatie? Met een kostprijs tussen 25 en 35 euro per m2 (inclusief plaatsing, exclusief btw) is gespoten PUR een relatief goedkoop isolatiemateriaal voor de isolatie van onder meer vloeren en daken. Een dampscherm is bovendien niet nodig.
Purschuim heeft een zeer hoge isolatiewaarde (Lambda-waarde, 0,023).
Uitgehard purschuim
Uitgehard PU-schuim is moeilijker te verwijderen, maar het kan met een hittepistool of chemische afbijtmiddelen. Scoor eerst het schuim met een scherp mes om kleine gaatjes te maken. Breng vervolgens warmte aan op het schuim met een warmtepistool of chemische strippers.
Purschuim kost in aanschaf zo'n 16 euro per vierkante meter voor een laag van 8 à 10 centimeter. Ga je naar 15 centimeter toe reken dan op een gemiddelde prijs van 20 euro per vierkante meter.
Hoe maak ik een purpistool schoon? Als je klaar bent met het werk sluit je aan de achterkant het schuimpistool eerst af. Met de pistoolreiniger Gun & Foam Cleaner maak je daarna het pistool eenvoudig aan de buitenkant schoon. Het schuim dat op de lans is gekomen veeg je er nu gemakkelijk af.