Het verschil tussen een latte macchiato en een latte zit in de volgorde van de bereiding. Bij een latte macchiato wordt eerst de melk opgestoomd en vervolgens de espresso aan de melk toegevoegd. Bij een latte voeg je de melk toe aan je koffie.
De belangrijkste reden voor dit kleine detail is om het te onderscheiden van een espresso kopje. Een moderne variant van een macchiato is de latte macchiato. Die lijkt meer op een latte dan op de traditionele macchiato. Het enige verschil is dat in plaats van melk aan de espresso toe te voegen, het andersom is.
Koffie verkeerd en latte macchiato zijn, anders dan veel mensen denken, niet hetzelfde. Bij een latte macchiato schenk je een espresso over de melk. Bij een koffie verkeerd doe je het omgekeerde en gebruik je zwarte koffie.
Als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën, kun je dus beter gaan voor een cappuccino. Maar heb jij liever een latte macchiato? Dan moet je die om deze reden zeker niet laten staan. Af en toe zo'n lekkere koffiedrank met melk moet kunnen: het is véél te lekker om te laten staan!
De latte macchiato is een milde koffie, ideaal voor als je niet zo'n zin hebt in een straffe bak. Deze variant is weer net iets anders dan de latte: namelijk deze koffie maak je door aan een groot glas opgeschuimde melk een klein beetje espresso toe te voegen. Zo ontstaan er drie mooie kleurlagen.
Een latte macchiato is een koffiesoort die voor het grootste deel bestaat uit warme melk en melkschuim, waaraan je een espresso toegevoegd. De letterlijke vertaling van Latte Macchiato is “gevlekte melk”.
Een latte, ook bekend als een caffè latte, is een melkachtige koffie afkomstig uit Italië, geserveerd met een zachte schuimlaag. Een latte lijkt op een cappuccino maar er zijn enkele duidelijke verschillen vooral in de verhoudingen melk, water en koffie.
Koffie zonder suiker, zoetstof of melk is dan ook gezond. Wel wordt er geadviseerd om niet te veel koffie te drinken. Sowieso is koffie met daarin melk, zoals een cappucino of een latte macchiato, vele malen minder gezond. Hetzelfde geldt voor koffie met suiker erin.
Daarin zitten veel verzadigde vetten en veel calorieën. Af en toe jezelf belonen met een latté kan geen kwaad, maar ik zou er toch geen dagelijkse gewoonte van maken. Een latté die je zelf maakt met magere of halfvolle melk kan je zien als een soort van tussendoortje. Gezond, maar niet tot in het oneindige.”
Welke koffiesoort heeft de minst sterke smaak? Een latte wordt over het algemeen beschouwd als de minst intense koffie. Gemaakt met vers gezette espresso, wordt de smaak minder intens door de hoeveelheid toegevoegde melk, waardoor hij zoeter en zachter van smaak wordt.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
De koffie moet een espresso zijn. Hoeveelheid koffie en melk voor 1 glas latte macchiato: 16 tot 21 gram vers gemalen koffie voor een dubbele shot espresso. 125 tot 130 ml volle of halfvolle melk.
Bij het drinken van latte macchiato drink je de koffie onder het melkschuim vandaan, waardoor het een krachtiger koffiedrank is dan je zou vermoeden met zoveel melk. Wie dat toch te sterk vindt kan melk en koffie met een lepel door elkaar roeren alvorens het glas aan de mond te zetten.
In vergelijking met een cappuccino bevat een latte meer melk en is de melkschuimlaag wat dunner. Het drankje is daarom vergelijkbaar met de Nederlandse 'koffie verkeerd'. Soms wordt de naam latte ook wel gegeven aan koffie met alleen melk, zonder het melkschuim.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat cafeïne de symptomen (zoals diarree, buikpijn en zure oprispingen) verergert van chronische darmaandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn1. Mensen met deze aandoeningen worden daarom afgeraden om koffie met cafeïne te drinken.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen gelden lagere adviezen.
Logischerwijs bevat volle koffiemelk twee keer zoveel meer vetten, als je dus graag een beetje op je vet-inname wilt letten is magere koffiemelk de beste optie. Koffiemelk poeder wordt ook wel verkocht onder CREAMER.
WAT IS EEN LATTE? Een latte, ook wel caffè latte genoemd, is de grote broer van de cappuccino, waarbij alles om de zijdezachte schuimlaag draait. Doorgaans wordt een latte bereid met een enkele of dubbele espresso (een derde) en gestoomde melk (twee derde) met een laagje melkschuim (ongeveer 1 cm).
Qua smaak is dit een pittig kopje koffie. Wel heeft hij een lekker zachte nasmaak.
4. Latte macchiato. Volgende keer bestel jij gewoon een latte macchiato, dat je uitspreekt als 'makkiato' en niet als 'masji-ato'.
De basis van een goede cortado bestaat uit een espresso. Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Cortado. Een cortado is oorspronkelijk een espresso verdund met warme melk. Tegenwoordig is de melk opgeschuimd waardoor je een soort kleine cappuccino krijgt met sterkere koffie (de verhouding is ongeveer een derde espresso en twee derde melk). Voor deze cortado zet je een espresso in een glas van 90 ml.