Verhoogde bloeddruk. Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk.
Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Bij personen met een normale bloeddruk werd een gemiddelde systolische bloeddrukstijging van 2,3 mmHg gemeten na inname van 2.300 mg natrium in 24 uur. Bij een consumptie van 200 gram drop per dag (circa 400 mg zout bevattend) zou de bloeddrukstijging als gevolg van de zoutinname ongeveer 0,4 mmHg bedragen.
Als je teveel zout hebt gegeten is de zout-water balans in het lichaam ver te zoeken. Je krijgt dorst en je lichaam vertelt je dat er meer water gewenst is. Last van een droge mond? Dit is een van de signalen.
Denk om je zoutinname
Natrium (in de vorm van zout) verhoogt het risico op hartkloppingen. Het hart functioneert het beste als de mineralen natrium en kalium in het lichaam in evenwicht zijn.
Minder zout eten kan resulteren in een lagere bloeddruk, waardoor je een kleinere kans hebt op hart- en vaatziekten. De voordelen voor je nieren: Wanneer je minder zout eet, slijten of beschadigen je nieren minder snel omdat ze niet extra hard hoeven te werken om al dat zout uit je lichaam af te voeren.
Tomaten zijn bieden ondersteuning aan het hart- en vaatstelsel. Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden. Wel hebben oudere mensen er vaker last van dan jonge mensen.
Meerdere keren per week fietsen of wandelen heeft bijvoorbeeld al een positieve invloed op je bloeddruk. Het is wel zo dat je dat voordeel snel weer kwijt bent als je een tijdje weinig beweegt. Dagelijkse beweging moet dus deel uitmaken van je leefstijl.
Klachten die kunnen optreden bij een tekort zijn lusteloosheid, misselijkheid en braken, hoofdpijn, verwardheid of sufheid, en epileptische aanvallen.
Goed zout dat nog mineralen en sporenelementen bevat – zoals Himalaya of Keltisch zeezout – kan echter een bijdrage leveren aan een gezonde bloeddruk.
Het verlaagt je bloeddruk, verkleint je kans op hart- en vaatziekten en je blijft op gewicht.
Als er te veel natrium in uw lichaam zit, houdt u vocht vast. Dat leidt weer tot een verhoogde bloeddruk. Een natriumbeperkt dieet helpt uw bloeddruk te verlagen. Bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen werken bovendien beter als u minder natrium eet.
De bloeddruk is vaak 's ochtends het hoogst en daalt dan gedurende de dag lichtjes. Om de bloeddruk te verhogen, vernauwen de bloedvaten: er is minder ruimte voor het bloed en de druk stijgt. De spieren worden voorzien van meer bloed, wat ook nodig is voor lichamelijke activiteit.
Een regelmatige dagelijkse inname van paracetamol verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mmHg bij personen met hypertensie. In hetzelfde nummer van Circulation verscheen een begeleidend commentaar. Referenties: MacIntyre IM, Turtle EJ, Farrah TE, et al.
Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Van bovenstaande zoutsoorten is Keltisch zeezout de beste keuze. Deze zoutsoort is onbewerkt en bevat van nature veel mineralen. Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout.
Je hebt zout nodig. Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!