Het alleen thuis blijven is bij puppy's wel goed aan te leren, maar dat neemt niet weg dat het zich ook op latere leeftijd ook nog kan ontwikkelen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om altijd te blijven oefenen met het alleen thuis zijn en dit in een rustig tempo op te bouwen.
Clomicalm is een betrekkelijk nieuw medicijn, dat angstgevoelens onderdrukt. Het is dus geen slaapmiddel of iets dergelijks. De hond krijgt dagelijks een vaste dosis om de angst tijdens de afwezigheid te onderdrukken.
Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Een hond kun je niet de hele dag alleen laten. Dus als je fulltime werkt, zul je een dagopvang of een hondenuitlaatservice moeten regelen. Wees je ervan bewust dat dit extra kosten met zich mee brengt. Dit geldt ook voor vakanties.
Deze angst kan heel ingrijpend zijn, voor jezelf, of als het problemen veroorzaakt in relaties die jij aangaat. Gelukkig kan met behulp van therapie deze angststoornis goed behandeld worden. Verlatingsangst hoeft dan dus geen negatieve rol meer te spelen in jouw leven.
Baby's en dreumesen kunnen angstig worden en gaan huilen als hun ouders weggaan. Dit heet scheidingsangst en dat is een normale reactie. Scheidingsangst begint meestal vanaf zes maanden en kan doorgaan tot in het derde levensjaar. Hoe lang het duurt verschilt per kind.
Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde eigenschappen erg aanwezig. U bent bijvoorbeeld extreem gevoelig voor kritiek, u heeft heel erge bindingsangst of verlatingsangst, u doet dingen zonder na te denken, u bent erg afhankelijk, perfectionistisch of verlegen.
Hier kun je aan werken door je hond dingen te doen geven waar hij zich mee kan vermaken, zodat hij langzaam aan minder aandacht van jou nodig heeft. Denk aan een hondenpuzzel, speurspel of vul een Kong met iets lekkers waar hij even zoet mee is. Hij krijgt zo meer zelfvertrouwen en wordt wat minder afhankelijk van je.
Het beste is om hem wanneer hij blaft totaal te negeren totdat hij weer rustig is. Wanneer hij dan uiteindelijk gestopt is met blaffen beloon je hem met bijvoorbeeld iets lekkers of lieve woordjes. Het zal in het begin heel lastig zijn, maar dat is de enige oplossing.
Het slopen van spullen in huis, joelen/blaffen als je weggaat of plassen in huis zijn duidelijke gegevens. Je weet zeker dat je hond niet alleen thuis kan zijn. Toch zijn er veel meer honden die niet goed alleen thuis kunnen zijn, maar niet deze signalen laten zien.
Symptomen van verlatingsangst bij volwassenen zijn onder anderen: Extreme angst dat de ander je ooit gaat verlaten of dat hem wat overkomt. Je wilt nooit dingen alleen hoeven doen en zorgt ervoor dat je ook nooit alleen bent. Extreme angst wanneer je toch iets alleen moet doen.
Bindingsangst en verlatingsangst hebben veel met elkaar te maken. Een persoon kan last hebben van zowel bindingsangst als verlatingsangst, maar in dat geval wisselen de twee elkaar af. Je kunt dus in de ene relatie last hebben van bindingsangst, maar in de volgende juist weer van verlatingsangst.
Je kan scheidings- of verlatingsangst verminderen door niet fysiek aanwezig te zijn in dezelfde kamer van je baby, maar wel in de kamer ernaast wat geluid te maken. Zing bijvoorbeeld een liedje of rommel wat in de kasten. Zo beseft je kleintje dat je wel nog in de buurt bent, ook al kan het je niet zien.
Verlatingsangst ontwikkelt zich in de kindertijd, en het komt vaak voor dat deze stoornis zich ontwikkelt na een ingrijpende gebeurtenis zoals een verhuizing, immigratie, verlies van een dierbare of een scheiding. 6,6% Van de volwassenen heeft kans op het krijgen van verlatingsangst.
Verlatingsangst wordt ook wel isolofobie of seperatieangst genoemd. Je bent bang voor eenzaamheid of om alleen te zijn. Je kunt dan extreme angst voelen als je alleen bent of als je denkt aan het moment dat je alleen gaat zijn. Isolofobie is een specifieke fobie en een angststoornis.
Verlatingsangst bij honden gaat helaas niet vanzelf over. Het kan zelfs erger worden als je jouw hond alleen blijft laten in de hoop dat het went, of “dat hij of zij het zelf kan oplossen”. In tegendeel, het zal de paniek die je hond voelt waarschijnlijk alleen maar vergroten.
Verlatingsangst komt vaker voor bij honden en wordt meestal veroorzaakt door overafhankelijkheid van de eigenaar. Deze afhankelijkheid kan ontstaan doordat ze te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald, wanneer ze aan hun lot zijn overgelaten of gewoon vanwege het temperament van de hond.
Honden zullen niet zozeer hun baasje missen, maar eerder de gewoonten die ze hadden. Dat wil niet zeggen dat hij/zij niet blij gaat zijn om je terug te zien. Honden worden onmiddellijk blij wanneer ze mensen en geuren herkennen. Je hond zal dus niet snel ongelukkig zijn in een hondenhotel.
Hoeveel beweging een hond nodig heeft, hangt af van een aantal factoren, zoals leeftijd, gezondheid, grootte en aanleg voor het ras. Als vuistregel geldt echter dat je gemiddeld 1 à 2 uur beweging per dag moet nemen, verdeeld over meerdere wandelingen.
Een hond kost tijd en aandacht
Niet alleen moet een hond vier keer per dag worden uitgelaten (soms tot twaalf keer op een dag bij een puppy), maar een hond is een roedeldier en houden van gezelschap. Ze vragen dan ook veel persoonlijke aandacht; aaien, spelen, geknuffel en simpelweg je aanwezigheid.
Een puppy moet je elke dag zeker 2 à 3 uur aandacht kunnen geven. Per maand heb je voor een pup dus ongeveer 90 uur nodig om te trainen, wandelen en verzorgen. Hou er ook rekening mee dat je puppy opvoeden zo'n twee tot drie jaar kan duren. Een puppy houden kost dus naast geld ook heel wat geduld en tijd!