Bijvoorbeeld een vakantiehuis. Uw 2e woning hoort bij uw box 3-vermogen. U betaalt belasting over uw vermogen volgens de regels die daarvoor gelden. Als u uw 2e woning verhuurt, hoeft u de inkomsten uit de verhuur niet op te geven.
Een woning wordt in de belastingheffing betrokken in het land waar deze is gelegen, het buitenland dus. Als u in Nederland woont, moet u over al uw inkomen en vermogen belasting betalen, waar dit ook is verdiend of is gelegen.
De aankoop van een nieuwe vakantiewoning in Nederland is belast met 21% omzetbelasting (btw). Onder bepaalde voorwaarden kan deze teruggevorderd worden van de belastingdienst. Het terugvorderen is afhankelijk van hoe de woning gebruikt wordt: Volledig eigen gebruik.
Recreatiewoning en box 3
Na plaatsing van het chalet op de kavel, is het chalet voor de Inkomstenbelasting aan te merken als onroerende zaak. Het chalet wordt voor de inkomstenbelasting belast in box 3. De heffingsgrondslag is de WOZ-waarde in het jaar waarover aangifte wordt gedaan.
Wanneer u namelijk uw vakantiehuis op kleine schaal verhuurt, dan hoeft u de inkomsten niet in de belastingaangifte op te nemen. In dit geval betaalt u geen inkomstenbelasting over de opbrengsten uit uw vakantiehuis. Ziet de Belastingdienst u wel als ondernemer? Dan moet u inkomstenbelasting betalen.
Investeren in een vakantiehuis is een goede manier om extra vermogen op te bouwen. Je kunt geld verdienen door het huis te verhuren en de woning mogelijk met meerwaarde verkopen. Het is wel belangrijk om de risico's in de gaten te houden, zoals hoge onderhoudskosten of een verslechterende woningmarkt.
Als het vakantiehuis vaak genoeg bezet is, dan kun je voor een vakantiewoning rekenen op een rendement van 5% tot 15% per jaar. Een vakantiehuis verhuren is daarom in principe rendabeler dan sparen.
Het is een investering maar recreatiewoningen zijn waardevast. U kunt het chalet dus altijd weer verkopen. Doorgaans is een (iets grotere) investering in kwaliteit een investering in een langere levensduur en een hogere restwaarde!
Een 2e woning is een woning waarvan u de eigenaar bent, maar waarin u niet woont. Bijvoorbeeld een vakantiehuis. Uw 2e woning hoort bij uw box 3-vermogen. U betaalt belasting over uw vermogen volgens de regels die daarvoor gelden.
Wanneer onroerend? Een stacaravan is onroerend als: De stacaravan, chalet of vakantiehuis duurzaam met de grond verbonden is. Hiervan is sprake als de stacaravan of het recreatieonderkomen naar aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven.
Hoeveel belasting betaal ik op een vakantiehuis? Een vakantiehuis is vermogen in box 3. Dat betekent dat u over de waarde van de woning vermogensbelasting betaalt. In 2021 en 2022 is dat vergelijkbaar met de belasting op spaargeld.
In Nederland mag je niet permanent wonen in een recreatiewoning. Daar zijn een aantal argumenten voor: Recreatiewoningen liggen vaak in kwetsbare natuurgebieden. We moeten oppassen voor verstening van het groen, zodat de weinige natuur die we in Nederland hebben, voor iedereen toegankelijk blijft.
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen. In het bestemmingsplan staat welke bestemming een gebouw heeft.
Uw eigen woning - het huis dus waar u echt woont - valt voor de fiscus niet onder uw vermogen dat belast wordt in box 3. Het valt in box 1, die heet dan ook Inkomsten uit werk en eigen woning. Hetzelfde geldt voor de hypotheek die rust op uw eigen huis.
Bezit u een tweede huis in het buitenland? Dan moet u in het buitenland vaak inkomstenbelasting betalen over werkelijke of forfaitaire inkomsten uit die woning. U moet de woning ook in uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting opgeven in box 3. Maar Nederland geeft een vermindering van box 3-belasting.
Heb je een koopwoning en beschik je over veel eigen vermogen, dan kan investeren in een tweede huis voor verhuur een interessante investering zijn. Hiermee behaal je namelijk een hoger rendement dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet. De verhuur levert vaak meer op dan het bedrag dat je aan lasten kwijt bent.
Beleggen in recreatief vastgoed is volgens Van den Brink relatief waardevast. “Het rendement ligt vaak rond de 5%. En als het een nieuwbouwwoning is en je de woning beschikbaar stelt voor de verhuur, kun je vaak de BTW op de aankoop volledig of gedeeltelijk terugvorderen.”
Ter vaststelling van de aftrekbare btw is het privé gebruik van de recreatiewoning van invloed. Vindt geen privé gebruik van de recreatiewoning plaats, dan kan de btw op de aan de verhuur toerekenbare kosten volledig in aftrek worden gebracht.
Ja, u ontvangt ook een WOZ-beschikking voor uw vakantiehuis of tweede huis. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor de onroerendezaakbelasting en de watersysteemheffingen. Voor de inkomstenbelasting geldt de tweede woning als bron van inkomsten.
Voordelen van een vakantiewoning kopen
Je vakantiewoning verhuren kan een mooi verhuur rendement opleveren. Met de tijd kan je investering meer waard worden, waardoor je eventueel winst kan maken bij verkoop van de vakantiewoning. Je kan er op vakantie gaan wanneer je maar wil. Dan ben je er eens lekker tussenuit!
We horen vaak dat de kopers van een vakantiewoning 6% tot 15% rendement wordt beloofd. Er zijn ook een aantal factoren die invloed hebben op dit rendement. Het licht er natuurlijk aan hoe vaak uw vakantiewoning wordt verhuurt. Bij een gemiddelde bezettingsgraad van 65% kunt u ongeveer uitgaan van 5% rendement.
Overdrachtsbelasting op een vakantiehuis
Sinds 2021 is de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een vakantiehuis verandert. Waar deze in het verleden 2% was, geld nu een tarief van 8%. Dus ook een chalet of stacaravan die je koopt op een vakantiepark en waarbij je de grond bijvoorbeeld huurt of pacht.
Niemand weet hoeveel Nederlanders een tweede huis hebben. De beste schattingen komen uit op 1 op de 20 huishoudens. Dat betekent dat Nederlanders inmiddels 400 duizend tweede huizen hebben.
Als het vakantiehuis minder dan 140 dagen per jaar wordt verhuurd, dan hoef je als 'geen ondernemer' geen btw af te dragen. Wordt de vakantiewoning meer dan 140 dagen per jaar verhuurd? Dan ziet de Belastingdienst je als btw-ondernemer.
Verschillende regels gemeenten bij verhuur toeristen
Het is per gemeente verschillend wat de mogelijkheden voor toeristisch verhuur zijn. In sommige gemeenten hoeft u zich alleen te registreren en dit nummer bij de advertentie vermelden. In andere gemeenten moet u daarnaast ook een vergunning aanvragen.