Omdat er geen contact is tussen de tampon en het spiraaltje is er dus geen gevaar en kun je de twee producten zonder probleem samen gebruiken. Toch deze kleine kanttekening: wie een hormoonspiraaltje draagt, heeft soms een heel lichte menstruatie. Als men tampons gebruikt, absorberen die vaak te sterk.
Gebruik een tampon pas een paar dagen na plaatsing van je spiraaltje en liever niet 's nachts tijdens de eerste menstruatie. Je hoeft niet bang te zijn dat je met het verwijderen van een tampon het spiraaltje eruit trekt, deze zit veilig in de baarmoeder.
Je kunt gewoon tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt. Als je je spiraaltje net hebt laten plaatsen, wacht dan een paar dagen voordat je tampons weer gaat gebruiken en gebruik liever 's nachts geen tampons tijdens de eerste menstruatie.
De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen. Door het gebruik van een menstruatie cup zien we vaker dat het spiraal uitgestoten wordt.
Wanneer mag ik vrijen na plaatsing? Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het spiraaltje. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Hoe wild de seks ook is, het zal er niet voor zorgen dat dit sneller gebeurt. Als je spiraal eruit komt, kun je in principe gewoon een nieuwe laten plaatsen en is de kans klein dat dit nog een keer gebeurt.
Spiraaltjes en seks
Een spiraaltje verandert je zin in seks in principe niet. Misschien heb je wel meer zin in seks omdat je je geen zorgen maakt om ongepland zwanger te worden. De bijsluiter van hormoonspiraaltje vermeldt minder zin in seks als een bijwerking.
Na de plaatsing is het verstandig om even rust te nemen. Je kan na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgen. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Dit kan 3 tot 6 maanden duren.
Indien een hormoonhoudend spiraal (Mirena) is geplaatst, is het gebruikelijk dat het bloedverlies nog enkele weken als een soort gekleurde afscheiding kan aanhouden. U hoeft hierover niet eerder dan 6 weken na uw polikliniekbezoek contact op te nemen, tenzij u koorts hebt en heftige buikpijn.
Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.
Verwijderen spiraaltje
Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de verloskundige voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Het spiraaltje zit in de baarmoeder en voel je niet tijdens het vrijen. De uiteinden van de draadjes komen uit de baarmoedermond maar zijn zo soepel dat je ze ook niet voelt tijdens het vrijen. Je kunt de draadjes wel voelen met je vinger.
De dag na plaatsing kan je gewoon weer sporten.
Na het inbrengen van een spiraal is er een hele kleine kans dat het spiraal niet goed blijft zitten. Dit komt het meeste voor bij de 1e menstruatie na het plaatsen of bij heel heftige menstruaties. Dit zien we voornamelijk bij de koperspiralen in de eerste 3 menstruaties.
Wanneer kan je spiraaltje verplaatsen? In principe blijft een spiraaltje netjes op zijn plaats zitten, maar vooral in de eerste maanden en tijdens je menstruatie is de kans groter dat je spiraaltje verschuift of zakt.
Onregelmatig bloedverlies ('spotting'), onregelmatige menstruatie of meer of minder vaginale afscheiding dan normaal. Vooral aan het begin van de behandeling. Bij 1 op de 5 vrouwen komen de menstruaties juist minder vaak of stoppen zelfs helemaal. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
Een hormoonspiraal: Kan een klein beetje bloedverlies geven tussen het ongesteld zijn door. Zorgt er vaak voor dat de ongesteldheid helemaal wegblijft na een paar maanden. Dit is niet erg.
De spiraal geeft een beetje hormoon (progestageen) af. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in uw baarmoeder niet goed kan groeien. Daardoor is er maar weinig slijmvlies. U verliest dus ook maar weinig slijmvlies met bloed als u ongesteld bent.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Wanneer tijdens controle van een hormoonspiraal ('intra-uterine device', IUD) geen draadjes zichtbaar zijn en echografisch geen IUD in het cavum uteri wordt gevonden, wordt vaak aangenomen dat expulsie heeft plaatsgevonden. Als de patiënte buikpijn heeft, wordt aangeraden verder onderzoek te doen.
Het is een klein dun ankertje van kunststof. Het is 3 tot 4 cm lang. Om het spiraaltje heen zit een dun koperdraadje. De huisarts plaatst het in je baarmoeder.
Het hormoonspiraal is veel betrouwbaarder dan de pil.
Het spiraaltje is net zo veilig als de pil. Alleen moet je de pil elke dag zelf innemen. De kans dat je dat een keertje vergeet is best groot. En over het wel of niet functioneren van je spiraaltje hoef je niet na te denken.
Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat vrouwen met zo'n spiraaltje hogere cortisolwaarden, een hogere hartslag tijdens stress-testen en hogere niveaus van haarcortisol hebben dan vrouwen die andere vormen van anticonceptie gebruiken.