Je kunt bieslook in de volle zon planten, maar even goed in de schaduw. Hou de ondergrond altijd voldoende vochtig. Extra voeding heeft bieslook niet nodig. Het plantje groeit zelfs op rotsachtige grond.
Andere kruiden, zoals peterselie, bieslook en rozemarijn, staan liever in de halfschaduw. Er zijn kruiden die het zelfs goed doen in de schaduw, zoals citroenmelisse en munt. Maar uiteindelijk geldt wel voor munt dat in de zon de meest compacte groei ontstaat en de meest intense kleur, geur en smaak.
Verlangt een vrij zonnige plek met af en toe wat schaduw van bomen of heesters. De bodem moet voedselrijk, doorlatend en vochthoudend zijn, al wordt een droge standplaats ook goed verdragen. Kan zich sterk uitzaaien als de omstandigheden juist zijn.
Voorbeelden: bieslook,(krul)peterselie, lavas, rozemarijn. Kruiden voor in de schaduw: hier komt geen zon. Alleen schaduwminnende planten groeien er dus goed. Voorbeelden: citroenmelisse, kamille, kervel en munt.
Bieslook houdt van zon en halfschaduw. Op zonnige standplaatsen groeit de plant compacter, bloeit rijker en is het aroma intenser. Een standplaats in de volle zon vraagt echter om voldoende bodemvocht. Als de grond wordt gekenmerkt door droogte, wordt het blad stevig en houtachtig.
Alle soorten en variëteiten basilicum zijn uitsluitend warmte- en zonminnend. Om de aromatische kruiden thuis of in de tuin succesvol te laten groeien, is een plaats in de zon noodzakelijk. Schaduwrijke standplaatsen zijn minder geschikt, omdat basilicum gevoelig is voor koelte en vocht.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon.
Liefst staat munt in de zon, maar hij doet het ook in half-zon en zelfs in de schaduw. Op een schaduwrijke plek zal munt minder groot worden en minder snel groeien.
Peterselie houdt niet van de zon, het blad wordt dan snel geel en ze groeit niet goed, maar ze schiet wel snel door. Peterselie houdt van een koele grond, voldoende vocht en een plekje in halfschaduw of lichte schaduw. Laat de planten ook niet uitdrogen.
Beste groenten om te kweken: Alle groenten die ook in de 'diepe schaduw' groeien, plus bladgroenten zoals snijbiet, spinazie en boerenkool. Pluksla en saladebladeren zoals rucola. Maar ook diverse kruiden doen het hier goed, zoals bieslook, koriander, wilde marjolein (oregano) en peterselie.
Mediterrane kruiden zoals tijm of rozemarijn kunnen niet in de schaduw worden geteeld. Ze hebben dringend zon nodig om zich goed te ontwikkelen. Plant deze kruiden daarom alleen als je een plek in de volle zon hebt. Alleen de zonnestralen geven deze kruiden hun volle smaak.
Komkommers uit de broeikas hebben een lichte standplaats nodig, maar geen volle zon. Indien nodig is het raadzaam de planten tegen de felle zon te beschermen.
Naast alle gewassen die je in de andere soorten schaduw kunt verbouwen, zullen onder andere radijzen, bieten en peultjes ook goed gedijen in jouw moestuin in de halfschaduw. Soms is meer schaduw juist wel een uitkomst. Vruchtdragende gewassen zullen wat minder vruchten produceren met minder zonuren.
Bieslook houdt van een plekje in de zon of in de halfschaduw. De bodem mag wel wat humus bevatten zodat een teveel aan water afgevoerd kan worden, maar ze houdt ook niet van droge grond; bij voorkeur dus luchtig en vochtig. Spit wat compost of verteerde stalmest onder voor je haar gaat planten.
De juiste plek voor kruiden
Zon en water: basilicum, koriander en bieslook houden zeker van zon maar willen graag vrij veel water. Halfschaduw: heeft u een plekje in de halfschaduw kies dan voor kervel, selderij, lavas (maggiplant), munt en peterselie.
Omdat de Hortensia een grote familie heeft, kan de ene soort van de familie goed in de schaduw bloeien en de andere soort staat liever in de zon. Ook kan de plant zich zowel volgroeien in de volle aarde als in een pot.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
Kamille kun je heel goed in de schaduw laten groeien. De plant wordt ook veel groter in de schaduw dan in de zon.
Dille laat zich niet graag verplanten en kun je daarom het beste direct in de volle grond of in potten en bakken zaaien. Het kruid zaai je op een plek in de zon of halfschaduw in de maanden april en mei. Kies voor het zaaien bij voorkeur voor een beschutte plek en zaai de zaden op 0,5 cm diepte.