In principe is het nodig de opvangzak om de zeven dagen te vervangen. In de volgende gevallen moet u de zak eerder verwisselen: Het kraantje werkt niet meer.
Verwisselen van de urinezakken
De katheter en de beenzak vormen een gesloten afvoersysteem. Dat houdt in dat de beenzak ongeveer 7 dagen aan de katheter verbonden blijft. De beenzak mag alleen van de katheter losgekoppeld worden als u de zak wilt vervangen.
Hoe vaak u de urine-opvangzak moet vervangen, hangt af van het type opvangzak. Er zijn zakken voor eendaags gebruik en voor meerdaags gebruik. Eendaagse urine-opvangzakken verwisselt u iedere dag. Meerdaagse urine-opvangzakken vervangt u 1 tot 2 keer per week.
Leegmaken bij een urinaal of in een nachtzak
Zo kunt u de zak tot maximaal zeven dagen gebruiken. Na zeven dagen moet u een nieuwe zak nemen.
Veel protocollen schrijven voor de opvangzak bij een blaaskatheter elke twee tot drie dagen te vervangen. De zorgverzekeraar vergoedt er slechts één per week.
Antwoord: 'In principe vervang je de urinezak die direct aan de katheter verbonden is eenmaal per week, of eerder bij (mogelijk) verstopping, vervuiling (gruis, stolsels) of lekkage. Dit is dus bij bedlegerige cliënten een standaardurine opvangzak en bij mobiele cliënten een beenzak.
De urinezak kunt u legen en doorspoelen met water en eventueel azijn. Ook hier geldt dat het voor een goede hygiëne wenselijk is, als u het afsluitdopje weer op de tip van de slang doet. U kunt de zak 's avonds opnieuw gebruiken.
Urine-opvangzak
De opvangzak moet altijd lager hangen dan de blaas. Zo kan de urine goed in de opvangzak stromen. Het slangetje naar de katheterzak mag niet strak staan.
Wanneer spoelen met de spoelvloeistof Solutio G/Suby G niet voldoende effect heeft, is het mogelijk om een korte periode met Solutio R te spoelen. De fabrikanten adviseren zowel bij Solutio G/Suby G als bij Solutio R, 2 a 3 keer per week te spoelen.
Als er lekkage optreedt, verwissel de katheter en snij de oude katheter open om te zien of hij verstopt zit. Na het verwisselen van de katheter, zou het lekken moeten stoppen.
Ga nooit standaard blaas-of katheterspoelen, maar doe dit alleen als het echt noodzakelijk is. twee keer per dag zeven dagen per week spoelen heeft dus geen zin. Door elke keer te spoelen maak je continu een openverbinding met de katheter. Dit heeft als groot risico blaasinfecties.
Overdag draagt u een beenzak. Dit is een kleine zak waar een halve liter urine in kan worden opgevangen. De beenzak kunt u op uw boven- of onderbeen bevestigen met klittenband. 's Nachts kunt u een nachtzak gebruiken. Hierin kan twee liter urine kan worden opgevangen.
U kunt ook gewoon douchen of in bad. Voordat u gaat douchen of in bad gaat, verwijdert u de beenzak en/of de nachtzak. Vervolgens sluit u de katheter (tijdelijk) af met de katheterstop. Wij adviseren u om 2 liter per dag te drinken.
Als u een katheter heeft is het belangrijk dat u goed drinkt, minstens 2 liter vocht per dag. Zo produceert u voldoende urine, worden de afvalstoffen met de urine uit uw lichaam afgevoerd en verminderen blaaskrampen en verstoppingen van de katheter.
Desinfecteren aansluitpunten van de (dag)urineopvangzak (hier verder dagzak genoemd) en (nacht)urine- opvangzak (hier verder nachtzak genoemd). Aan elkaar koppelen van urineopvangzakken. Voorkom herhaalde ontkoppeling van dagzak en katheter om de kans op een urineweginfectie te verkleinen.
Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die 2-6 maal per dag wordt uitgescheiden.
Hoe weet ik dat de katheter goed zit? U weet zeker dat de katheter goed zit als na inbrengen van de katheter de urine uit de katheter loopt. Wordt mijn blaas niet lui als ik me langdurig katheteriseer? De blaas wordt niet lui door katheteriseren.
Binnen 6-8 uur moet u weer zelf kunnen plassen. De eerste keer kunt u op het toilet plassen. Daarna plast u in de urinaal (fles). Vanaf de tweede keer plassen begint de afdelingsverpleegkundige met het meten van de blaasinhoud om te kijken hoeveel urine er na het plassen in de blaas achterblijft.
Was uw handen voordat u het kraantje of de opvangzak loskoppelt of vervangt. Het is nodig dat u voldoende drinkt zodat u minstens anderhalve liter urine per dag produceert. De blaas reageert op een katheter door extra slijm te vormen.
Het is belangrijk dat u na het verwijderen van de katheter minstens 6 glazen vocht drinkt, verdeeld over de dag. Dit is nodig omdat u dan veel urine aanmaakt en we kunnen kijken of het plassen weer op gang komt. Probeer na het verwijderen van de katheter regelmatig te plassen.
Seksualiteit. Mannen en vrouwen met een katheter kunnen seks hebben. Bij een suprapubische katheter geeft dit geen problemen. Vrouwen met een transurethrale katheter kunnen de katheter op de buik vastplakken.
De nachtzak kunt u leeg laten lopen in het toilet en daarna schoonspoelen met kraanwater en laten drogen. Voor hergebruik van de nachtzak moet u het verbindingsstuk schoonmaken met alcohol of betadinejodium. De nachtzak kunt u ongeveer zeven dagen gebruiken en dan vervangen door een schone nachtzak.
De katheter kan tussen de 8 en 12 weken blijven zitten. Wanneer de katheter er langer in moet blijven, wordt deze gewisseld en krijgt u een nieuwe katheter.
Mag ik een gebruikte urine-opvangzak spoelen en opnieuw gebruiken? U maakt gebruik van een meerdaagse urine-opvangzak, wanneer u deze spoelt volgens de instructies kunt u deze opnieuw gebruiken. Een meerdaagse urine-opvangzak moet wel 1 tot 2 keer per week worden vervangen.
Door het spoelen kan een infectie in de blaas of aanslag in de katheter worden voorkomen.