De belangrijkste boosdoeners zijn tand- of tandvleesontstekingen, de aanwezigheid van bacteriën en voedselresten in de mond. De bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam. Om halitose vast te stellen, is een diagnose van de tandarts of mondhygiënist nodig.
De bacteriën tussen uw tanden en kiezen kunnen ook een nare zwavelgeur veroorzaken. Oplossing: Met een wortelkanaalbehandeling kan de tandarts de ontsteking in de tand of kies verhelpen. Ontstoken tandvlees kunt u voorkomen als u tweemaal twee minuten per dag met fluoridetandpasta uw tanden poetst.
Een slechte adem en vieze smaak in de mond
Wanneer cariës verder vordert dan ontstaat er een slechte adem. Dit is niet altijd zelf merkbaar, anderen ruiken dit wel. Verder kun je last hebben van een vieze smaak in de mond zonder dat duidelijk is waar dit vandaan komt.
Wanneer tandvleesontsteking (gingivitis) langdurig aanwezig is kunnen er holtes (pockets) tussen tandvlees en tand ontstaan, waarbij ook het kaakbot wordt aangetast. Dit heet parodontitis. Voedselresten en bacteriën hopen zich op in de pockets, wat aanleiding geeft tot een onaangename ademgeur.
Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. De bacteriën maken van etensresten gassen die vies ruiken. Poets uw tanden en kiezen goed. Gebruik tandenstokers of flosdraad.
Schraap je tong met een lepel of tongschraper en ruik
Bacteriën die een vieze geur uit je mond veroorzaken, zitten vaak op het achterste deel van je tong. Om erachter te komen of de bacteriën op dat deel van je tong stinken, moet je dus een beetje tongschraapsel van de achterkant gebruiken.
Helemaal geen eten
Naast het feit dat je genoeg moet eten, kan het overslaan van een maaltijd ook voor een slechte adem zorgen. Door niet te eten maakt je mond namelijk te weinig speeksel aan.
Symptomen van parodontitis zijn rood, gezwollen of slap tandvlees. Ook kan tandvlees gaan bloeden tijdens het poetsen. Bij een vergevorderde ontsteking kan het tandvlees ook pijnlijk aanvoelen. Parodontitis gaat vaak gepaard met een slechte adem, metaalachtige smaak in de mond en teruggetrokken tandvlees.
Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.
De typische lucht van een ziek kind wordt vooral opgemerkt bij een ontsteking waarbij bacteriën hun gang gaan. Een virusinfectie ruikt minder.
Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kan het volstaan om met een goede fluoridehoudende tandpasta te poetsen en goed te flossen, stokeren of rageren. Het gaatje zal niet verdwijnen, maar het proces van het groter worden van het gaatje zal stoppen.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Dat verschilt per persoon, maar bij volwassenen duurt het vaak enkele jaren voordat een gaatje zo is gegroeid dat deze behandeld moet worden. Soms lukt het om het cariësproces te stoppen, door bijvoorbeeld extra goed te poetsen of extra fluoride te gebruiken.
Je kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn ( extreme tandpijn na vulling of kloppende tandpijn) kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt.
Kenmerkend zijn het rode, gezwollen en bloedend tandvlees. Ook trekt het tandvlees zich terug en ontstaat er een slechte adem. Door tijdige behandeling kan voorkomen worden dat de loszittende kies verloren gaat.
Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf over. De ontsteking moet weggehaald worden. Dit kan op verschillende manieren: De tandarts kan het wortelkanaal opnieuw schoonmaken met een wortelkanaalbehandeling.
Ja, je kunt genezen van parodontitis door zelf te zorgen voor een goede mondhygiëne en door een professionele reiniging door de tandarts of mondhygiënist. Wel is het zo dat verloren kaakbot niet meer terug komt. Je kunt zelf tandplak verwijderen door te poetsen en ragers en/of stokers te gebruiken.
Om ernstige parodontitis te kunnen genezen moet de oorzaak van de ontsteking, de bacteriën in de tandplak en tandsteen, verwijderd worden. Dit moet zowel boven als onder het tandvlees gebeuren. Het verwijderen van de tandplak boven het tandvlees zal gedisciplineerd door de patiënt zelf gedaan moeten worden.
De prevalentie van parodontitis neemt toe met de leeftijd en heeft een piek tussen 50 en 60 jaar. Parodontitis is de reden voor ongeveer 35 van de tandextracties.
Als je last hebt van parodontitis laat je tandvlees los van je tanden en kiezen, waardoor deze los komen te zitten. Ook je kaakbot wordt aangetast. Afgebroken kaakbot is onherstelbaar. Een tijdige behandeling van parodontitis door een mondhygiënist is daarom absoluut noodzakelijk!
Ontstoken tandvlees geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De bacteriën die met de parodontitis gepaard gaan, produceren giftige stoffen. Deze zogenaamde toxinen kunnen in de bloedbaan komen en ernstige aandoeningen veroorzaken of ziekteverschijnselen verergeren. Aderverkalking is de boosdoener.
Een keelontsteking of ontstoken amandelen kunnen ook een vieze adem veroorzaken. Een vieze adem kan ook afkomstig zijn van je tong. Op het achterste, ruwe gedeelte van de tong kan een witgele aanslag zitten.
Drink gedurende de dag regelmatig water om uitdroging te voorkomen. Vermijd zure drankjes en drankjes met suiker en cafeïne. Kauw op kauwgom om de speekselproductie te stimuleren. Zorg er wel voor dat de kauwgom suikervrij is, aangezien suiker een slechte adem en gaatjes kan veroorzaken.
Een slechte adem komt vaak door bacteriën op de tong of op het tandvlees. Een tandarts of mondhygiënist kan je hiervan afhelpen. Ongeveer 15% van de mensen heeft altijd een slechte adem.