De Oleander kan in warme landen in de volle grond worden gezet. Het is over het algemeen echter aan te raden, om hem in een pot, kuip of bak te zetten, omdat hij vorstgevoelig is. Hij bloeit lekker lang: van het begin van de zomer tot en met het late najaar. De bloemen hebben vele prachtige kleuren.
In ons klimaat kun je de struik het best in een pot laten groeien en behandelen als kuipplant. In de volle grond zetten kan ook. Op een zeer beschutte plek met voldoende bescherming tegen koude en gure wind.
Oleanders bloeien van het begin van de zomer tot eind september. De plant is wintergroen en kan in de streken waar hij thuis hoort een hoogte bereiken van 5 meter. Als kuipplant wordt hij doorgaans niet hoger dan 2 meter. Hij is niet winterhard en moet dus in de winter naar binnen.
Op een zonnige standplaats geeft de Oleander namelijk de meeste bloemen! De standplaats moet wel beschut zijn tegen de wind en tegen harde regen. Vandaar dat een balkon of terras in de zon de ideale plek is voor deze prachtige plant.
Oleander is een mediterrane plant en groeit voornamelijk in het Middellandse Zeegebied. De plant kan een keer een licht vorst overleven, maar is helaas niet winterhard. Je kan de kuipplant dus het best binnen laten overwinteren. Breng de oleander half november of bij de eerste nachtvorst naar binnen.
De uitgebloeide bloemtakjes worden door sommige mensen weggeknipt. Dat moet vooral niet gebeuren omdat op dezelfde takjes vaak in het tweede en derde jaar opnieuw bloemen verschijnen. De takjes verdrogen vanzelf en zijn dan gemakkelijk weg te breken.
Eigenlijk is het snoeien van Oleander niet nodig. Deze struik vertakt zelf en snoeien is niet goed voor de bloei van ervan. Wordt deze struik te groot dan kun je net zo veel van deze tuinplant afknippen als je wilt. Knip een flink stuk van de takken af in het oude hout.
Met deze plant kan je de hele zomer lang genieten van prachtige, kleurrijke bloemen. Op warme dagen voelt de oleander zich het beste thuis op een zonnige standplaats buiten. Deze moet beschut zijn tegen de wind en, vooral bij de gevulde soorten, tegen de regen.
De Oleander is droogte tolerant, maar moet toch af en toe water hebben. Het kan zeer goed tegen de wind en er komen bijna geen ziekten en plagen in voor.
Als de Oleander gele bladeren krijgt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De plant kan te weinig water hebben gehad. De Oleander heeft te veel water gekregen in een korte periode en is daardoor verzopen. De plant heeft te weinig plantenvoeding gekregen.
Hoe en wanneer snoei ik de oleander? Het snoeien van de oleander kan je het beste in het najaar doen, voordat je de plant naar binnen haalt. Je knipt met een scherpe snoeischaar een stuk van de takken af. Dit doe je tot het punt waarop je het volgende jaar weer nieuwe vertakkingen wilt.
De oleander kan best een nachtvorstje hebben, sommige cultivars zijn zelfs winterhard tot -10 °C. Maar om te voorkomen dat je oleander bevroren is na de winter kun je de plant toch beter naar binnen halen.
Oleander houdt van een standplaats in volle zon, bij halfschaduw zal hij eerder opschieten en slungelig worden. Over het algemeen is weinig snoei nodig en is tevens een goede kustplant.
Gebruik voor een oleander in pot speciale grond voor mediterrane planten of kuipplantengrond. De bovenkant van de kluit moet 2-3 centimeter onder de rand van de pot komen, zo is er voldoende ruimte om water te geven. Verpot jonge planten elk jaar, oudere planten om de drie jaar verpotten.
Oleander overwinteren
Een nachtvorstje kan de plant goed hebben. Wanneer aanhoudende vorst voorspeld wordt, de plant binnen zetten in koele/koude ruimte en zo licht mogelijk ( niet in de zon ) De Oleander 's winters aan de droge kant houden, maar niet laten uitdrogen. Een drogere Oleander kan wat meer vorst hebben.
De oleander kan tot ongeveer 3 meter hoog worden en groeit wanneer u niet ingrijpt ook in de breedte. De leerachtige lancetvormige bladeren kunnen tot 15 cm lang worden. De bloemen hebben een diameter tussen 3 en 5 cm. De verzorging van de oleander vraagt niet veel.
Toxiciteit. Door de aanwezigheid van hartglycosiden zijn alle delen van de plant giftig. De actieve componenten van de plant hebben een uitwerking op het hart die vergelijkbaar is met deze van vingerhoedskruid (Digitalis purpurea). Vergiftigingen kunnen al optreden bij inname van zeer kleine hoeveelheden plantmateriaal ...
Aan de andere kant hebben gewone (volgroeide) oleanders een hoge groeisnelheid. Als zo'n plant gunstige omstandigheden vindt, kan hij per jaar 50 tot 70 cm of meer groeien.
Als de peulen er verdord 'vaal bruin' uitzien moogt ge ze oogsten, zaaien in het voorjaar. Als je echt wil vermeerderen kan je beter stekken, dat gaat sneller; Groetjes Fons.
Een oleander hoeft niet gesnoeid te worden, maar het is zeker mogelijk. Zeker als de plant jaren oud is kan hij onderaan wat kaal worden en dan kan er flink gesnoeid worden. Na drastische snoei kan het wel weer een paar jaar duren voor de plant weer uitbundig gaat bloeien.
Oleander hoeft niet gesnoeid te worden, maar verdraagt snoei wel goed. De beste periode is maart of april. Overwintert de oleander binnen, dan kun je hem op het einde van de winter al in vorm knippen. Geef oleanders in pot van mei tot augustus elke 2 weken vloeibare voeding voor mediterrane planten.
Het Oleander stekje
Snijd of knip een stengels aan de zijkant van de plant af en zet deze in het water of in de potgrond. Potgrond heeft wel de voorkeur maar vind je het leuk om jouw Oleander te zien groeien dan kan je hem ook gerust op het water zetten!
Zet je een plant die veel licht nodig heeft op een donkere plek, dan kunnen de bloemknoppen zich niet ontwikkelen. Een te hoge of te lage temperatuur kan ook invloed hebben. Sommige soorten hebben zelfs een koude periode nodig voordat de bloemknoppen zich kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld tulpen en pioenrozen.
geef je plant niet te veel water, maar laat de potkluit ook niet helemaal uitdrogen; dien geen mest toe in de winterperiode.
Wat betreft de Oleander hebben we geen extra maatregelen hoeven te nemen, de plant laat zich voor de winter het gewone regime welgevallen dat we al voor onze 'gewone' kuipplanten toepassen.