Als u zout en suiker ongeopend in de kast laat staan, kunt u het jaren en jaren bewaren. Zodra u de verpakking openmaakt komt er lucht bij, waardoor de houdbaarheid iets korter wordt, maar ook in dit geval kunt u het vaak lang bewaren. Het is wel belangrijk om zowel zout als suiker koel, droog en donker te bewaren.
Keukenzout gebruik je best binnen de 5 jaar omdat toegevoegde bewaarmiddelen de kwaliteit daarna kunnen verminderen. Natuurlijk grof zout (denk dan aan zeezout) kan je altijd blijven gebruiken. Suiker zal nooit oneetbaar worden omdat het op zich al een bewaarmiddel is. Wel wordt het harder over de jaren heen.
Op elk voedingsproduct staat een houdbaarheidsdatum. Bij zout zal dat zijn ten minste houdbaar. Dit is een datum waarvan tenminste vaststaat dat het product zijn smaken nog heeft en niet bedorven begint te worden.
Zout. Zout is een conserveringsmiddel, waardoor het nooit kan bederven.
Toevoegen van zout of suiker
Veel toegevoegd zout of suiker onttrekt vocht aan het voedsel. Micro-organismen kunnen dan nauwelijks groeien. Hierdoor zijn producten als jam (door suiker) of droge worst (door zout) lang houdbaar.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar.
In vleeswaren, gefermenteerde of gepekelde levensmiddelen kunnen de schimmels uit het zout zich vermenigvuldigen en tot bederf leiden. Besmet zeezout verziekte al eerder de gedroogde worst van een Sloveense worstenfabriek.
Een goed oplosbaar zout zal van een vaste vorm opsplitsen in losse ionen. Dat komt doordat de waterdeeltjes dus om de losse ionen heen gaan zitten. De afkorting aq (Latijns: aqua = water) betekent dat het zout is opgelost in water. Een zout kan dus ook slecht oplossen in water.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Suiker en zout blijven bederven nooit. Zorg dat er geen vocht bij komt, dan ontstaan er klonten.
We blijven even in de zoete hoek met suiker, want ook suiker bederft niet. Daarbij maakt het niet uit of het om witte, kristal- of poedersuiker gaat. Suiker kan helaas wel gaan klonteren of beestjes aantrekken, maar dat is makkelijk te voorkomen met een luchtdichte pot.
Kan azijn bederven? In principe niet. Een ongeopende fles azijn is onbeperkt houdbaar. Van een geopende fles azijn wordt alleen gezegd dat na 1 jaar de kwaliteit niet meer gewaarborgd kan worden.
Bij producten met een THT datum, in de volksmond 'houdbaarheidsdatum' genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De producent garandeert de kwaliteit van het desbetreffende product tot genoemde datum. Maar je kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
Het is verbazingwekkend dat de combinatie van een instabiel metaal (natrium) en een giftig gas (chloor) gewoon keukenzout oplevert.
De meeste Natrium en Kalium zouten zijn goed oplosbaar, de oplosbaarheid neemt toe als de temperatuur hoger wordt. Er zijn ook stoffen die bij temperatuurstoename minder oplosbaar zijn, voorbeelden hiervan zijn CaSO4 en Ca(OH)2.
Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen. Door dit proces verlies je kostbare vloeistoffen en word je nog meer gedehydrateerd! Je spieren zullen verschrompelen, je krijgt hartritmestoornissen en je zal uiteindelijk sterven van uitdroging.
In de Indiase keuken wordt vaak gebruik gemaakt van kala namak of zwart zout. Het geeft gerechten een zwavelachtige smaak, zoals die van een gekookt ei. Om die reden is kala namak ook een populair ingrediënt in de veganistische keuken, om ei-vervangers smaak te geven.
Minderen met zout helpt nierschade te voorkomen
Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
De consumptie van zout en zoutrijke voedingsmiddelen verhoogt mogelijk het risico op maagkanker. Een hoge zoutconcentratie werkt als een bijtende stof en tast het maagslijmvlies aan.