Bellen is bij de meeste tankstations namelijk verboden wegens, onder meer, explosiegevaar: een statisch geladen mobiele telefoon zou een vonk kunnen afgeven en voor je het weet staat de boel in lichterlaaie.
Maar de echte reden voor een verbod is het gevaar binnenin je telefoon: ,,Als je belt wordt er in je telefoon een soort elektrische verbinding gemaakt en dan kan er een heel klein vonkje ontstaan. Als je tankt hang je met je hoofd boven de opening, daar komen licht ontvlambare dampen vrij.
het is zelfs mogelijk brandstof dampen te laten ontvlammen door statische elektriciteit, De kans mag dan wel niet niet super groot zijn, toch moet je de motor van je auto uitzetten om het risico te elimineren. Dan krijg je kwade blikken. In de meeste gevallen loopt er helemaal niets fout.
Teveel tanken heeft ook gevolgen voor de auto zelf. Zo kan de benzine op plekken terechtkomen waar het niet hoort, zoals het ontluchtingssysteem. Dat zorgt voor (in sommige gevallen flinke) schade die weer gerepareerd moet worden. De kosten hiervan verschillen per auto, maar kunnen dus makkelijk voorkomen worden.
Veel nieuwe modellen smartphones zijn waterbestendig. Zo kennen veel smartphones een IP67-certificatie. Hierdoor kunnen zij maximaal een half uur onder water worden gehouden. Dit geldt voor zoet water tot een diepte van één meter.
Gelukkig hebben alle iPhone 13-modellen tegenwoordig een IP68-certificering. Dit betekent dat deze smartphones het 30 minuten uithouden in water tot 6 meter diepte. Daar valt een gemiddeld zwembad dus onder.
De buitenkant is vaak nog wel af te drogen, maar binnenin kom je niet zomaar." Rijst is volgens Van de Zwaag het beste huishoudelijke middel. "Dat plakt minder. Het beste is om je telefoon twee tot drie dagen in een bak met rijst te laten liggen."
Deze modellen hebben een IP68-classificatie onder IEC-norm 60529 (maximale diepte van 2 meter tot 30 minuten): iPhone 11. iPhone XS.
De IPhone 7 heeft een IP67-certificering. Dit betekent dat je telefoon maximaal een halfuur een meter onder water overleeft. Dit gaat dan wel om zuiver water, zonder zout of chloor. Een duik in de zee kun je met deze iPhone dus het best voorkomen.
De iPhone 11 is nog steeds een prima toestel met uitstekende specificaties en daardoor een prima aankoop voor weinig geld. Wil je niet per se een nieuw toestel en nog meer besparen, dan kun je ook eens kijken naar refurbished.
Het korte antwoord: ja, maar tot op zekere hoogte. Of in dit geval 'diepte' (pun intended). De iPhone 12 heeft namelijk een IP68-classificering. Dit betekent dat de iPhone 12 tot een maximale diepte van 6 meter onder water kan voor maximaal 30 minuten.
Gebruik een absorberend middel
Kattengrit, couscous en pakketjes met silicagel absorberen veel beter dan rijst. Heb je dit in huis? Leg je telefoon en de losse onderdelen dan in een van deze producten. Al het resterende vocht zal hiermee worden opgenomen.
Haal zoveel mogelijk water uit de telefoon door hem te kantelen, schudden, blazen en gebruik een stofzuiger om alles uit de telefoon te zuigen. Warm het toestel op (maar niet te veel). Om het water sneller op te laten drogen, kan je het toestel iets opwarmen, maar niet te veel.
De iPhone 13 overleefde zijn eerste val van 2 meter, maar na de tweede poging ontstonden er barsten in de hoeken van het scherm. Dit zijn vergelijkbare resultaten met de iPhone 12. Als de iPhone op de achterkant valt dan is dit bij de iPhone 13 een groter probleem dan bij de iPhone 12.
iPhone 7 en iPhone 7 Plus
Apple kondigde vol trots aan dat de iPhone 7 stof- en water-bestendig genoeg zijn om de IP67 certificatie te ontvangen. Dat betekent dat je het toestel ongeveer een meter diep in het water kunt houden voor maximaal dertig minuten.
Wat is IP68? Opzoekwerk leert ons dat met IP68 bedoeld wordt dat het product stofvrij is (aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is, volledige bescherming tegen stof) en ook waterdicht (blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden).
Door verder te tanken na de klik neem je het risico brandstof op te slaan op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Je kunt dan niet alleen de tank, maar ook het vulkanaal vullen. Met meer brandstof in je auto dan eigenlijk de bedoeling was, stijgt het risico op kosten.
De melding: “minimale afname 5 liter” heeft te maken met het ijken van de pomp. Hoeveelheden van minder dan 5 liter zijn niet gegarandeerd geijkt. In de praktijk kun je ook met je scooter 1 of 2 liter benzine tanken. Je kunt dus zonder problemen de huurauto na gebruik weer aftanken.
Bij tanken zonder te betalen gaat het echt om het afnemen van brandstof bij een bemande pomp, zonder dat daarvoor wordt betaald. Er bestaat echter ook nog een andere vorm van brandstofdiefstal, te weten het overpompen van brandstof uit andermans tank.
Wanneer de benzine bijna op is, zal de brandstofpomp lucht aanzuigen. Tot slot verzamelen vuil en vettigheid zich op de bodem van de tank. Rijd je de tank leeg, dan gaat de brandstofpomp deze troep opslurpen, met eveneens kans op een haperende motor of schade.
Steek voor je gaat tanken je betaalpas in de betaalautomaat of houd je deze tegen het logo voor contactloos betalen. Volg de verdere aanwijzingen op het display. Er wordt een bedrag op je betaalrekening gereserveerd, zodat de pomphouder zeker weet dat de tankbeurt wordt afgerekend.