Coeliakie geeft vooral darmklachten, zoals buikpijn en diarree. Maar het kan ook andere klachten geven. Een kind kan door coeliakie ook afvallen en slecht groeien. Geen gluten meer eten is de enige behandeling.
Bij kinderen met coeliakie raakt de binnenkant van de dunne darm beschadigd als deze in aanraking komt met gluten. De dunne darm heeft als functie voedingsstoffen uit het voedsel op te nemen. Normaal gesproken is de binnenkant van de dunne darm bedekt met darmvlokken (villi) die samen voor een groot oppervlak zorgen.
Als het lichaam in aanraking komt met gluten, beschadigen de darmvlokken. Waardoor buikklachten ontstaan. Sommige mensen noemen coeliakie daarom ook wel een gluten-intolerantie. Coeliakie geeft niet bij iedereen duidelijke klachten.
Wanneer je zonder dat je het weet coeliakie hebt, heb je 8 keer meer kans op een miskraam dan iemand zonder coeliakie. Door het beschadigde darmslijmvlies neem je voedingsstoffen die je nodig hebt slecht op.
Laura Kool, diëtist van De Nederlandse Coeliakie Vereniging: “Dat klopt, coeliakie is een auto-immuunziekte en kan zich op iedere leeftijd openbaren, vanaf de leeftijd van nul tot honderd jaar.
Ja, dat kan! Sterker nog, veel mensen met coeliakie zijn al volwassen.
Wanneer de klachten niet minder of zelfs erger worden dan kan er sprake zijn van refractaire coeliakie. Dit is een erg zeldzame vorm van coeliakie. Deze komt vooral voor als de diagnose pas op latere leeftijd, na het vijftigste jaar, is gesteld.
Op de signalen letten. Signalen van coeliakie negeren kan gevaarlijk zijn, aldus de MDL-arts. Onder meer ondergewicht, bloedarmoede, remming in de groei, humeurigheid en botontkalking kunnen gevolgen zijn. “In het ergste geval kan de ontsteking kwaadaardig worden, dan kan je het niet meer stoppen met gewone medicatie.
Bij volwassenen zijn de klachten meestal wat minder duidelijk. Zij kunnen last hebben van diarree, verstopping, een opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies. Veel volwassen patiënten met coeliakie hebben echter klachten die niet direct met de darm te maken hebben.
Het kan gebeuren dat je per ongeluk toch wat gluten binnenkrijgt. De darmwand kan daardoor weer geïrriteerd raken. Sommige kinderen krijgen direct klachten, maar de meeste niet. Voor beide groepen is het belangrijk om helemaal geen gluten te eten.
Coeliakie kan zich overal in het lichaam uiten, zoals in de spijsvertering, huid, gewrichten en hersenen. Iemand die ziek is door het eten van gluten kan o.a. last hebben van diarree, verstopping, gewichtsverlies of juist overgewicht.
Als er IgA-EMA in je bloed zit, dan is daarmee de diagnose coeliakie gesteld. Als er geen IgA-EMA in je bloed zit, is een biopsie van de dunne darm nodig.
Meestal moet je glutenvrij eten omdat je coeliakie hebt. Dat betekent dat je niet tegen eten kunt waar gluten in zit. Gluten zit bijvoorbeeld in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. En ook in producten die van die granen worden gemaakt, zoals brood of pasta.
Nee, je kunt er nooit overheen groeien. Ook al kreeg je coeliakie toen je een jaar was, het blijft een levenslange aandoening die goed te behandelen is met een levenslang dieet dat zo vrij mogelijk is van gluten. Je kunt van de klachten afkomen door glutenvrij te leven maar van de aandoening zelf kun je nooit afkomen.
Mensen met glutensensitiviteit krijgen ook klachten door het eten van gluten, zij hebben echter niet de auto-immuunziekte coeliakie. Glutensensitiviteit wordt ook wel NCGS genoemd wat staat voor Non Celiac Gluten Sensitivity. Glutensensitiviteit is minder zeldzaam dan coeliakie.
Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen weefsels. Coeliakie komt nogal eens voor in relatie met andere auto-immuunziekten, zoals diabetes type 1 en schildklierafwijkingen.
Glutenataxie: ontstekingsreactie van de hersenen
Dit kan de coördinatie van spierbewegingen beïnvloeden, zoals loopafwijkingen, spraakveranderingen en afwijkingen in oogbewegingen. Van glutenataxie is sprake wanneer deze klachten ontstaan onder invloed van gluten.
Coeliakie is minder zeldzaam dan aanvankelijk gedacht. Het aantal gevallen neemt zelfs toe. 'In België gaat het om 1 op de 100 tot 1 op de 200 mensen met glutenintolerantie', zegt Schär-diëtiste Katrien Wellens, verbonden aan het UZA.
Biopsie om glutenintolerantie of coeliakie vast te stellen
De diagnose kan alleen door inwendig onderzoek worden gesteld. Men brengt dan via de maag een slangetje naar binnen, dit wordt gastroscopie genoemd. Tijdens het inwendig onderzoek worden er stukjes weefsel weggenomen. Dit wordt een biopsie genoemd.
Gluten intolerantie kan op elke leeftijd ontstaan en kan dus ook plotseling ontstaan. Het kan dus zo zijn dat je eerder nooit last had, maar plotseling toch klachten ontwikkeld als gevolg van het eten van gluten bevattende producten.
Coeliakie is niet te genezen. Het is een aangeboren aandoening, die vroeg of laat vastgesteld kan worden. Als men de diagnose coeliakie gekregen heeft, dient men levenslang een strikt glutenvrij dieet te volgen.
Die granen moet je dus niet eten als je een glutenallergie hebt. In rijst zit géén gluten. Alle soorten rijst, en ook veel andere producten van Lassie, zoals quinoa en peulvruchten, geven dus geen problemen als je niet tegen gluten kan.