De giftige valse wolfspin komt steeds vaker voor in Nederland. Sinds 2018 is het aantal waarnemingen van het dier, dat eerder alleen voorkwam in Zuid-Europa, vertienvoudigd.
Van de ca. 50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor.
De Zwarte Weduwe
Rond 1950 vielen verschillende doden door deze giftige spin. De Zwarte Spin staat bekend als meest dodelijke spin ter wereld.
Een beet van de valse wolfspin is voor mensen niet dodelijk, maar wel vergelijkbaar met een bijen- of wespensteek.
Wolfspin 'gevaarlijk?'
De wolfspin kan aanvallen uit zelfverdediging, bijt met zijn kaken door de huid heen en kan allergische reacties veroorzaken. De pijn is vergelijkbaar met een wespen- of bijensteek, maar volgens stadsecoloog Jan Doevendans moeten we vooral niet in de kramp schieten.
Mensen die een valse wolfspin in of rond thuis tegenkomen, kunnen deze het beste op zijn plek laten zitten, adviseert Van Helsdingen. "Maar mocht je de spin in huis tegenkomen en naar buiten willen brengen, dan volstaat een glas met een kartonnetje eronder.
Het diertje is daarmee wat groter dan de gemiddelde Nederlandse spin en kan door de huid van mensen bijten. Echt vals is hij niet. In de regel bijt hij alleen als hij zich bedreigd voelt. De pijn is vergelijkbaar met een wespen- of bijensteek en de gevolgen zijn hetzelfde.
Het houdt zich overdag schuil onder stenen of boombast en is vooral 's nachts actief aan het jagen. Aangezien de valse wolfspin bij elke worp wel 300 tot 400 nakomelingen kan krijgen, waarvan er tientallen overleven, zitten er inmiddels al aardig wat wolfspinnen in Nederland.
Wolfspin herkennen
Wolfspinnen zijn spinnen en die horen bij de Lycosidae familie. Meestal zijn ze lichtgrijs tot donkerbruin van kleur en ze zijn vaak getekend en hebben dan vlekjes of strepen. De lengte van het lichaam is tussen de 0,4 en de 4 cm.
De valse wolfspin wordt helaas, maar waar – steeds vaker gespot in Nederland. Het ongedierte werd voor het eerst in 2007 gezien, maar wint elk jaar meer terrein. Dit komt mede doordat de Nederlandse winters niet meer zo koud zijn.
De Australische Tunnelspin
Australië staat bekend als een land vol met de engste dieren van de hele wereld. De Australische Tunnelspin hoort bij die groep. Deze spin heeft een ontzettend giftige beet, en door zijn snelheid is hij in staat om snel een slachtoffer te maken.
Maar een beet van een valse wolfspin is gelukkig niet gevaarlijk. Ze komen liever niet dichtbij de mens en als dat toch gebeurt - omdat ze zich in het nauw gedreven voelen - kunnen ze je inderdaad soms bijten uit zelfverdediging. Deze spinnen hebben hele kleine tanden, maar kunnen daarmee toch door je huid komen.
Alleen in permanent koude gebieden zoals de polen en hoge bergtoppen kunnen spinnen zich niet handhaven. Ook op sterk geïsoleerde plaatsen komen spinnen voor, zoals de afgelegen rotseilandjes Sint-Pieter-en-Sint-Paulusrotsen, die gelegen zijn tussen Afrika en Zuid-Amerika.
Men beweert dat je ongeveer acht spinnen per jaar wegwerkt terwijl je ligt te slapen. Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één.
Spinnenexpert Peter van Helsdingen: "Hij heeft zich snel uitgebreid over het land." In het zuiden van het land en in stedelijk gebied komt de valse wolfspin nog altijd het meest voor, omdat het daar vaak net wat warmer en behaaglijker voor hem is.
Door de kleuren van het vrouwtje lijkt het alsof ze giftig en gevaarlijk is, maar je hoeft niet bang te zijn want ze is volledig ongevaarlijk voor de mens. Met haar zwart-geel gestreepte lijfje camoufleert ze zichzelf laag in het gras en schrikt ze vijanden af.
Ja, de valse wolfspin is giftig, en ja, hij kan bijten. Maar het goede nieuws is dat hij dat alleen doet als hij wordt bedreigd. Je kunt hem dus beter niet oppakken, maar uit zichzelf is hij niet agressief.
Het is niet precies te zeggen hoeveel wolfspinnen voorkomen in ons land omdat ze zich goed verstoppen. Ze leven hier vooral op plekken waar het warm en droog is, zoals in huizen. In het zuiden van Europa leven ze vooral in bosgebieden.
Als de spin in het nauw wordt gedreven of zich bedreigd voelt, kan hij ook de mens bijten. De gevolgen van een beet van de valse wolfspin zijn vergelijkbaar met een lichte bijensteek. Bij personen met een specifieke allergie kunnen de symptomen ernstiger zijn.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Waar? De spin is gesignaleerd in Nijmegen, Arnhem, Utrecht en het zuiden van Limburg. De enige plek waar ze niet lijkt voor te komen is Flevoland. Behalve de wolfspin zijn ook jachtkrabspinnen gezien.
De spin kan wel bijten, maar dat heeft meestal geen schadelijke gevolgen. Toch kan zo'n beet wel behoorlijk pijnlijk zijn. Bij een heftige reactie is het raadzaam om contact op te nemen met een arts.
Familie Zoropsidae; Middelgrote tot zeer grote spinnen, die sterk doen denken aan Wolfspinnen. Deze van oorspong Mediterrane soorten zijn nachtelijke jagers. Herkenning: Lichaamslengte: ♀ 10 - 19mm, ♂ 10 - 13mm.
Spinnen zijn niet zo'n fan van de geur van pepermunt en eucalyptus. Meng daarom bijvoorbeeld wat pepermuntolie met water, en sproei het op openingen en plinten in huis. Heb je groene vingers? Dan kan een muntplantje op bijvoorbeeld de vensterbank buiten ook helpen.
Spinnen eten ook graag insecten. Als er in je huis veel insecten leven - bijvoorbeeld kevers - of erger ongedierte, zoals kakkerlakken, wespen, mieren of muggen, dan kun je erop rekenen dat de spinnen daar op afkomen. Dus: hoe meer insecten in je huis of in je tuin, hoe meer spinnen.