De dierlijke en meest krachtige vorm van vitamine D, vitamine D3 of cholecalciferol, zit wel in vette vis en orgaanvlees, maar je moet er heel grote hoeveelheden van eten vooraleer je de optimale dagelijkse hoeveelheid kunt opnemen. De voornaamste bron van vitamine D is dus niet voeding, maar wel de zon.
Vitamine D wordt door het lichaam zelf gemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen hebben.
Een dagelijkse inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag is in de meeste gevallen 'voldoende'. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten. Voor een passend advies is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts of diëtist.
Welke vitamine D wordt het beste opgenomen? De vorm van vitamine D die het best door het lichaam wordt opgenomen, is vitamine D3 of cholecalciferol. Dit is namelijk de meest natuurlijke vorm van vitamine D en hetzelfde als de vitamine D die ons lichaam onder invloed van zonlicht aanmaakt.
Het tijdstip van de dag waarop je het supplement inneemt, maakt niet zoveel uit. Je kan dus vitamine D 's avonds innemen, maar evengoed doe je dat 's morgens of in de loop van de dag. Het is wel aan te raden om een vast tijdstip te bepalen, zodat je het niet vergeet.
Wanneer mensen lange tijd heel veel vitamine D innemen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels.
Vitamine D is eigenlijk de overkoepelende term voor alle vitamine D varianten. In onze eigen huid maken we vitamine D3 aan, wanneer we in aanraking komen met de zon. Dit geldt voor zowel de huid van mensen, maar ook voor de huid van dieren. Vitamine D3 wordt daarom ook als de dierlijke variant van vitamine D gezien.
Hoewel er veel goede producten op de markt zijn, viel onze keuze voor beste vitamine D supplement op de Vitamine D3 druppels van Vitakruid. Met zijn dosering gemak druppel je het hele gezin al gauw naar een betere gezondheid. Vitakruid is een merk dat veel waarde hecht aan de kwaliteit van zijn producten.
Het zijn vitamine D tabletten Kruidvat, maar dan beter! Met 75mg vitamine D3 per softgel zijn ze hoog, maar veilig gedoseerd. Hiermee ondersteun je je afweersysteem, spierfunctie, botten, tanden en kiezen.
Voor de meeste kindjes tot 1 jaar ligt de aanvaardbare bovengrens van vitamine D-inname uit voeding en supplementen op 25 microgram per dag. Voor de meeste volwassenen ligt de bovengrens op 50 microgram per dag. Een te hoge inname van vitamine D is giftig aangezien het calciumgehalte daardoor oploopt.
Ongeveer de helft van de (oudere) Nederlanders heeft een te lage vitamine D-spiegel. Voor álle ouderen boven de 70 jaar geldt daarom het advies om dagelijks een supplement van 20 microgram vitamine D in te nemen. Vrouwen zouden vanaf hun 50e jaar ook al extra vitamine D moeten innemen, 10 microgram per dag.
Kruidvat Vitamine D3 Vegan Kauwtabletten bevatten 20 microgram vitamine D uit plantaardige bron. Vitamine D is goed voor de spieren, ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden. Bij Kruidvat zijn we actief bezig met duurzaamheid.
Is er te weinig vitamine D, dan geeft dat vooral een probleem met de botten. Bij kinderen kunnen de botten anders groeien. Ouderen kunnen zwakkere botten krijgen en sneller een bot breken. Een kind met veel te weinig vitamine D en kalk krijgt steeds zwakkere botten.
Regelmatige inname van vitamine D3 kan de sterkte van de botten en tanden verbeteren. Vitamine D3 stimuleert de alvleesklier en stimuleert de insulineproductie. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Maar wat veel mensen niet weten, is dat het wel even duurt voordat vitamine D écht werkt. Het herstel van een vitamine D-tekort duurt namelijk gemiddeld tussen de drie en zes maanden. Als je nu zou beginnen met het slikken van vitamine D, dan duurt het dus wel even voordat het echt effect heeft op je lichaam.
25.000 IE = 625 microg. 1 ml = 250 microg.
De duur van het herstel is afhankelijk van je leeftijd en hoe laag het vitamine D gehalte in het bloed is. Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Ook magnesium en vitamine D houden met elkaar verband. Magnesium, in hoge dosering, is nodig om het lichaam te helpen vitamine D om te zetten. Je wilt dus een magnesiumtekort voorkomen.
Laat het zonlicht binnen!
Het heeft helaas geen zin om achter glas in de zon te gaan zitten. Vitamine D wordt alleen in de huid aangemaakt onder invloed van UV-B licht. Deze UV straling wordt tegengehouden door glas.
Het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3
Uit recent onderzoek is gebleken dat door het gebruik van vitamine D3 capsules vitamine D-concentraties met ongeveer 85% in het lichaam wordt verhoogd. Bovendien wordt vitamine D3 200-300% beter opgeslagen dan vitamine D2.
Fruit bevat helemaal geen vitamine D. Ook noten en zaden bevatten geen vitamine D. En zelfs groenten bevatten geen vitamine D. Het enige plantaardige voedingsproducten of 'groenten' dat vitamine D bevatten, zijn paddenstoelen die aan zonlicht (of UV) worden blootgesteld.
In supplementen en verrijkte voedingsmiddelen wordt zowel vitamine D2 als vitamine D3 gebruikt. Beide vormen zijn actief, dus doen hun werk in ons lichaam. Vitamine D3 heeft wel een iets sterkere werking dan vitamine D2.
Vitamine D verhoogt spierkracht. Er is een verband aangetoond tussen een vitamine D tekort in 65+ers en verlies van spierkracht [15]. Amerikaanse onderzoekers zagen dat van 976 ouderen, 28,8% van de vrouwen en en 13,6% van de mannen minder dan 25 nmol/l calcidol in hun bloed hadden.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen. Ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren vind je deze vitamines.