Over het algemeen is bekend dat gecastreerde mannetjes (borgjes) het makkelijkst in de omgang zijn. Vrouwtjes zouden soms iets humeuriger zijn, als ze -eens per drie weken- 'berig' zijn. Veel mensen kiezen ervoor om twee borgjes te houden, vooral als ze niet van plan zijn met hun varkens te fokken.
Een mannetjesvarken heet een beer en een vrouwtjesvarken noem je een zeug. Varkens worden ongeveer 12 jaar oud, maar in de vleesindustrie worden varkens veel eerder geslacht. Per keer kan een zeug wel 12 jonkies krijgen. Jonge varkentjes noem je biggen.
Göttinger. Göttinger varkens zijn vooral bekend als 'minivarken'. Ze kunnen echter nog steeds 40 tot 60 kilo wegen en 40 tot 50 cm hoog worden maar zijn wel het kleinste varkensras.
Minivarkens voeren: geef ze niet te veel
Hoeveel droog voer je het best geeft, hangt af van het formaat van je varkentje. 1,5 à 3,5% van het lichaamsgewicht per dag is een goede leidraad. Maar pas op: minivarkens worden snel te vet, met de nodige gezondheidsproblemen tot gevolg. Voeder ze dus zeker niet te veel.
Het ligt er aan wat u er voor over hebt. Varkens zijn uitstekend in staan om uw grasland voorgoed te slopen. De schapen hebben er dan voor hoofd- of bijvoedng niet veel meer aan. U zult ze ook apart moeten voeden om nog enige controle uit te oefenen op hun voedingsopname en de vervetting van de varkens.
Varkens worden snel te dik en dit kan leiden tot problemen met de gezondheid. Geef ze daarom niet teveel eten. Keukenafval en vleesproducten voeren heeft gezorgd voor uitbraken van klassieke en Afrikaanse varkenspest. Dit zijn ernstige ziektes waar geen behandeling voor mogelijk is.
Schapen en koeien, met name de kleine raskoeien, kunnen uitstekende vriendjes van je paard worden. Ze kunnen samen in de wei staan en de hele dag naast elkaar grazen. Als mede-herbivoren delen deze dieren een aantal van dezelfde gedragskenmerken en willen zij bijvoorbeeld ook een kudde vormen.
Varkens zijn van nature zindelijk. Ze houden er niet van hun behoefte te doen op de plek waar ze slapen of eten. Zorg er daarom voor dat als je een varken binnenshuis zindelijk wilt maken je een afgeschermde ruimte maakt waarbij de bak waarop de behoefte gedaan kan worden zo ver mogelijk van de slaap- en eetplek staat.
Pasgeboren biggen zitten het liefst bij een temperatuur van +/-30°C (afhankelijk van roostertype), vleesvarkens leven best bij 17-23°C en zeugen bij een temperatuur om en nabij de 16-19°C. Kortom: het is te koud voor de varkens.
Varkens in huis houden, zelfs minivarkens, is af te raden. Sowieso moeten ze naar buiten kunnen om hun natuurlijk gedrag te uiten.
Varkens hebben een goed geheugen
Uit een studie naar het geheugen van boerderijvarkens blijkt dat zij prima dingen kunnen onthouden. In het experiment werden her en der verschillende hoeveelheden voedsel verstopt. De varkens wisten na verloop van tijd precies waar zij het meeste voer konden vinden.
Het haasje (filet) is mager en zeer mals. Het haasje is het superieure stukje van het varken, maar ook het duurste. De braadtijd kort houden.
Malser en sappiger vlees van een uniek verfijnde smaak. Ofwel, het 'brasvarken van vroeger'. Dat is waar Kristof Verschelde en Angelique Dobbels naar streven met hun Brasvar. Naast aandacht voor een uitgelezen smaak staat Brasvar ook voor een varken van topkwaliteit.
Jonge of eenjarige wilde zwijnen heten biggen of frislingen. Tweejarige wilde zwijnen heten overlopers.
Het wild zwijn (Sus scrofa) wordt ook wel everzwijn genoemd maar ook zwart wild of borstelwild. Een mannetje heet ook wel keiler, het vrouwtje zeug en een groep noemt men rotte of rot. Hij heeft een gedrongen romp en een langwerpige kop met een afgeplatte, sterke snuit.
Een gecastreerde beer heet een borg of barg.
Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden. Dat geldt ook voor allerlei zoetigheid.
Opletten geblazen. En als het voer niet lekker is, eten ze minder. Ook hebben varkens een hekel aan bittere smaken, veldbonen bijvoorbeeld.
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Helaas worden varkens vaak gekocht met de aanname dat het dier klein blijft. Hoewel sommige varkens inderdaad kleiner blijven, wegen ook deze dieren al snel zo'n 50-70 kilogram als ze eenmaal volwassen zijn. Daarnaast ontwikkelen veel varkens gedrag dat door de eigenaar als ongewenst wordt ervaren, waaronder agressie.
Water is het belangrijkste voedingsmiddel voor varkens. Een varken drinkt meer dan twee keer zoveel als hij eet. Een zogende zeug bijvoorbeeld drinkt per dag gemiddeld meer dan 20 liter water. Een biggetje van 10 kilo drinkt wel 1 liter water per dag en een gespeende big van 30 kilo al zo'n 3 liter per dag.
De ideale metgezel voor je paarden
Een andere optie is het aankopen van een schaap of een geit. Deze dieren vormen de perfecte metgezel voor je paarden.
Hoeveel paarden mag ik als particulier houden? Wanneer je paarden particulier houdt, ben je dus niet bedrijfsmatig. Er zijn geen wettelijke voorschiften vastgelegd hoeveel paarden je particulier mag houden. Let wel op dat je bij een grote hoeveelheid paarden te maken kan krijgen met milieuvergunningen en de mestwet.
Koeien kunnen met elkaar praten en communiceren ook met mensen. Dat concludeert taalkundig onderzoeker Leonie Cornips na 4 jaar veldonderzoek. Melkkoeien die in veel in stallen leven maken vooral 'afhankelijke' geluiden zegt zij in Villa VdB.