Syncope is een ander woord voor flauwvallen. We noemen het ook wel wegraking of collaps. Bij syncope stroomt er tijdelijk niet genoeg bloed door de hersenen. Meestal komt dat door een lage bloeddruk of doordat de bloeddruk plotseling daalt.
Wat is flauwvallen? Er wordt ook wel gesproken over wegraking, bewusteloosheid, collaps, syncope of 'blackout'. Tijdelijk is de hersenfunctie verminderd door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen.
Als u flauwvalt komt dat omdat uw hersenen tijdelijk minder bloed ontvangen. Het kan zijn dat u dit voelt aankomen door duizeligheid, oorsuizen, zwart voor de ogen zien. Sommige mensen hebben deze voortekenen niet voordat zij kort het bewustzijn verliezen.
Er worden veel verschillende woorden en begrippen gebruikt rondom aanvallen van bewusteloosheid. Een 'wegraking' betekent dat iemand kortdurend bewusteloos is geweest, door wat voor oorzaak dan ook. 'Kortdurend' betekent dat de aanval maar enkele seconden tot enkele minuten duurt.
Ook liggend flauwvallen, stuiptrekkingen, hartkloppingen, urineverlies en verwarde reacties zijn serieus te nemen symptomen.
De meeste mensen vallen flauw wanneer ze staan. Angst, schrik, warmte en pijn zijn vaak de aanleiding. Het kan ook gebeuren bij het prikken van bloed.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Duizeligheid, een ijl gevoel, zwarte of gekleurde vlekken voor de ogen zijn doorgaans onschuldige maar erg vervelende symptomen. Vaak zijn ze het gevolg van stress en een onevenwichtig adempatroon. En dus makkelijk te verhelpen. Soms is duizeligheid echter een gevolg van een ernstige onderliggende pathologie.
Volkomen ongevaarlijk
Een hypnagoge schok komt meestal niet vaker dan 1 of 2 keer per nacht voor en duurt per keer niet langer dan een paar seconden. Het is dan ook een ongevaarlijk verschijnsel, u laat hooguit een eventuele bedgenoot schrikken door de onverwachte beweging.
Oorzaak. Een wegraking kan meerdere oorzaken hebben, waarvan syncope en epilepsie verreweg de twee meest voorkomende zijn. Bij een veel kleinere groep mensen is er een psychologische oorzaak.
Soms ontstaat de bewusteloosheid heel plotseling en soms zijn er duidelijk klachten die kunnen wijzen op een naderende wegraking. De eerste symptomen zijn meestal misselijkheid, zweten en bleek zien. Daarna ervaren mensen een vreemd gevoel in het hoofd. Dit gevoel kan ook optreden bij (te) snel opstaan.
Maar je kunt ook flauwvallen zonder aantoonbare oorzaak. Bekende oorzaken zijn: Vasovagale syncope. Dit houdt in dat je lichaam heel gevoelig reageert op: pijn, emoties, stress of vermoeidheid (bijvoorbeeld te lang staan).
Flauwvallen komt door even te weinig bloed in de hersenen. U raakt even bewusteloos (maximaal een paar minuten). Meestal is flauwvallen niet erg. U kunt proberen om te voorkómen dat u nog een keer flauwvalt.
Of u rijgeschikt wordt verklaard, hangt onder andere af van de oorzaak van het bewustzijnsverlies en hoe vaak u uw bewustzijn verliest. Vaak moet u een periode niet buiten bewustzijn zijn geraakt om rijgeschikt te worden verklaard.
Bij een flauwte, ook flauwvallen of syncope genoemd, verlies je plots voor een korte periode je bewustzijn. Dit gebeurt als je hersenen tijdelijk niet genoeg bloed krijgen.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.
Een normale bloeddruk ligt rond de 120/80 (bovendruk/onderdruk). Wanneer de bloeddruk lager ligt, rond de 90/60, wordt er gesproken van hypotensie. Er zijn allerlei factoren die hierbij een rol spelen, zoals leeftijd, lichaamsbouw, gezondheid en levensstijl. Daarnaast schommelt de bloeddruk ook altijd.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u lichtflitsen ziet. Lichtflitsen kunnen komen door glasvochtloslating of een scheur in het netvlies. Het kan zijn dat u met spoed naar de oogarts moet. Ook bij migraine kunt u lichtflitsen zien.
Vind jouw ritme. Een regelmatig ritme, waarbij momenten van drukte afgewisseld worden met genoeg momenten van ontspanning, helpen je brein kalmeren. Plan desnoods periodes van rust in je agenda in, als het er anders niet van komt. Een vast ritme geeft overzicht, houvast en een opgeruimd gevoel.
Hoe voelt brain fog? Brain fog is het gevoel dat het denken, begrijpen en onthouden niet goed lukt. Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen.
Duizeligheid kan komen door een afwijkende stand van de nek en/of het hoofd als gevolg van een trauma, degeneratie of spierspanning. Hierdoor kan het zijn dat er verkeerde, onzuivere of onbekende signalen uit de nek naar de hersenen wordt gestuurd.
Paniekaanval uit het niets? Een paniekaanval kan zomaar uit het niets komen en is een zeer intense schrikreactie die vaak gepaard gaat met heftige emoties en lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen en benauwdheid.
Als alles draait en beweegt, komt dat vaak door een storing in de buisjes van het evenwicht in uw oor. Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel, stress, angst of medicijnen.
Wanneer er niets uit medische onderzoeken komt, is de kans groot dat stress/burn-out de boosdoener is. Tijdens een burn-out is er vaak de angst dat je nooit meer beter wordt. Het herstel lijkt vreselijk ver weg dat de finish nooit in zicht komt. Ook na een burn-out kunnen klachten nog geregeld de kop opsteken.