Zorg dat het stevig staat of ophangt. Zet je modem zo vrij mogelijk neer en niet achter een ander apparaat, achter de bank of in een gesloten kast. Ook de vloerverwarming, betonnen vloeren, een waterbed of een aquarium kan storen. Alles over mogelijke stoorbronnen.
Staat je modem in de meterkast? Dan moet het signaal meteen door een barrière: de meterkast deur. Plaats het modem daarom liever nét buiten de meterkast. Dat levert tot wel 7 procent meer wifi-sterkte in huis op.
Belangrijk is dat je het modem vlak bij het punt aansluit waar internet je huis binnenkomt. Dat is vaak in de meterkast. Nadeel daarvan is dat je een beter draadloos bereik hebt als het wifi-modem op een centrale plek in huis staat – niet in de meterkast dus.
In principe kun je dat ding rustig 20m vanaf je aansluitpunt zetten. Probleem is wel dat je te maken hebt met kabelverliezen. De provider levert een bepaald signaal op het AOP (abbonee overname punt), de hoofdaansluiting.
Je sluit één powerline adapter aan bij je router en steekt de tweede op zolder in het stopcontact. Zo creëer je daar een extra wifi netwerk met een sterk signaal zonder kabels te trekken. Valt het stopcontact op zolder onder een andere stroomgroep? Kies dan een adapter met automatische fasekoppeling.
Het probleem met wifi is alleen dat het niet eenvoudig door muren heen gaat. Slechts een klein deel van de straling bereikt de andere ruimte - daarom werkt een draadloze internetverbinding op zolder vaak slecht. De oplossing voor dat probleem: twee zendantennes gebruiken die hetzelfde signaal uitzenden.
Wifi is gevoelig voor verstoringen. Bepaalde materialen in huis, zoals metaal, beton en glas beïnvloeden het wifi-signaal. Net als andere wifi-netwerken, zoals die van je buren en sommige 'slimme apparaten'.
De plek van de hoofdaansluiting
De hoofdaansluiting vind je meestal in de meterkast of aan de muur in een hoek van de woonkamer. Kun je het niet vinden? Kijk dan ook eens in de gang, onder vensterbanken of in de kelder.
De hoofdaansluiting bevindt zich meestal in de meterkast. In wat oudere woningen bevindt dit punt vaak in de woonkamer.
De modem zorgt ervoor dat het internetsignaal van je provider wordt vertaald, zodat al je apparaten het kunnen gebruiken. Zonder een modem is er dus geen toegang tot het internet. Een router zorgt ervoor dat je het internet thuis op meerdere apparaten kunt gebruiken.
Daarnaast ligt de levensduur van een modem vaak rond de 10 jaar, afhankelijk van het abonnement van de eindgebruiker. Voor routers met WiFi is deze gebruiksduur slechts 3-5 jaar, omdat de technologie op WiFi gebied veel sneller evolueert en eindgebruikers steeds een betere WiFi willen.
Een modem is een apparaat dat informatie verstuurt tussen de buitenwereld, of het Wide Area Network (WAN), en je huis. Een modem zet je inkomende verbinding (coaxkabel, telefoonlijn, glasvezel of iets anders) om in een ethernetverbinding, zodat een router verbinding kan maken met internet.
Je wifi-modem van Ziggo is een modem en draadloze router in één. Wil je het wifi-netwerk vergroten, dan kun je hier zelf een extra router op aansluiten. Zo heb je twee plekken met een wifi-signaal in huis.
Wil je de modem uitzetten, dan doe je dit met de aan-/uitknop aan de achterkant van het modem. De stekker er zomaar uittrekken is niet ideaal, want het blijft een elektronisch apparaat en daar wil je voorzichtig mee omgaan.
Glasvezelkastje opzoeken
Een aansluitkabeltje om je modem te verbinden met het glasvezelmodem, ontvang je per post. De aansluitkabel voor glasvezel is vaak wit. In de afbeelding is de kabel van het glasvezelkastje naar je modem altijd rood.
Dus: Telefoonaansluiting nodig voor ADSL? Ja. Voor internet via ADSL is ALTIJD een telefoonaansluiting nodig (voor internettoegang via de kabel een kabelaansluiting).
Diensten zonder kabels
Ook internet kun je thuis via het mobiele netwerk ontvangen. Bijvoorbeeld met T-Mobile 4G voor Thuis en KPN Internet Buitengebied 4G. Deze opties zijn wel duurder, dus voor de lange termijn kan het verstandiger zijn om zelf voor een nieuw aansluitpunt te betalen.
Jouw aansluiting herkennen in de meterkast
Je kunt ook eenvoudig in jouw meterkast zien wat voor aansluiting je hebt. Staat er bij jouw elektriciteitsmeter 220/230V? Dan heb je een 1-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting is te herkennen als er 3x 220/230 of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.
De hoofdaansluiting (twist & lock plaatje) ligt los in de meterkast.
Veel huizen zijn voorzien van een ISRA punt, maar niet allemaal, dus even een kleine check kan zeker geen kwaad. Doorgaans is het ISRA punt te vinden in de meterkast van je woning. Op deze locatie moet het modem van de internet provider aangesloten worden.
De kwaliteit van wifi is afhankelijk van een groot aantal externe factoren, waar we niet altijd invloed op uit kunnen oefenen. Zoals gezegd, kan het wifi netwerk van de buren er voor zorgen dat de kwaliteit van jouw wifi minder wordt.
Tenzij je op een afgelegen boerderij woont, is de kans groot dat je wifi-netwerk zichtbaar is voor de buren of mensen die langs je huis lopen. Als onbekenden je netwerk kunnen gebruiken, gaat niet alleen de snelheid omlaag, maar loop je ook het risico dat zij toegang krijgen tot persoonlijke gegevens en bestanden.
Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt. Voor een goede beveiliging moet hier WPA of WPA2 staan.