Nee, dit kan niet. Je kunt maar op een adres ingeschreven staan. Je zal één locatie moeten kiezen waar je je officieel inschrijft. Als je van de andere locatie de huur deels wil (blijven) meebetalen, kan dat door aan de huurder daar regelmatig een vast bedrag daarvoor te betalen.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Nee, het is de bedoeling dat je maar in één gemeente ingeschreven staat, degene waar je het grootste deel van de tijd woont.
U mag zoveel adressen hebben als u wilt, als u maar één hoofdadres heeft. En dáár moet u dus bereikbaar zijn.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Of is dit ook woonfraude? Er mogen gewoon mensen bij u logeren. Maar u mag personen niet voor een lange periode uw woning of een deel van uw woning laten gebruiken. En uw mag geen geld krijgen van iemand die bij u logeert.
Iedereen die rechtmatig in Nederland verblijft, moet zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woon je niet meer op je oude adres of ben je langer dan acht maanden niet in Nederland? Dan word je uitgeschreven uit de BRP. Als je geen vast woonadres hebt, kan een briefadres uitkomst bieden.
Waar inschrijven op een briefadres? Inschrijven op een briefadres doet u bij de afdeling Burgerzaken/Publiekszaken in de gemeente van de briefadresgever.
Als huurder heb je de wettelijke verplichting om ingeschreven te staan bij de gemeente van jouw woonadres. Je moet dus ingeschreven staan op het adres waar je daadwerkelijk woont. De gemeente kan controleren of je nog steeds woont op het adres waar je ingeschreven staat.
Eén of meer koophuizen hebben terwijl je in een sociale huurwoning woont, is niet automatisch verboden. Als de huurder tegelijkertijd in de corporatiewoning woont, mag dat gewoon. Als de huurder ergens anders woont, is dat strijdig met het huurcontract en kan de corporatie ingrijpen.
Als de nieuwe bewoner uw toeslagpartner wordt, telt zijn inkomen mee voor al uw toeslagen. Voor de huurtoeslag werkt het anders: als de nieuwe bewoner niet uw toeslagpartner is, wordt deze uw medebewoner. Het inkomen van de medebewoner telt dan mee voor de huurtoeslag.
Gaat u langer dan 4 maanden in Nederland wonen? Bijvoorbeeld als u vanuit het buitenland terugkeert naar Nederland of als u voor het eerst in Nederland gaat wonen. Dan moet u zich inschrijven bij de Nederlandse gemeente waar u gaat wonen.
Van inwoning en kamerverhuur is sprake als u zelf in de woning woont en u laat iemand bij u in de woning wonen. Dit kan bijvoorbeeld uw partner, een vriend, kennis of familielid zijn. Een medebewoner of inwoner heeft geen wettelijke rechten als het gaat om verblijf in de woning.
Logeren: een korte termijn verblijf
Als huurder heb je over het algemeen het recht om iemand voor een korte periode bij je te laten logeren. Dit kan een vriend, familielid of zelfs een partner zijn. Vaak wordt een logeerperiode beschouwd als een tijdelijke situatie, variërend van een paar dagen tot enkele weken.
U hebt geen recht op financiële ondersteuning van de overheid, zoals huurtoeslag, studiefinanciering of een uitkering. U kunt geen parkeervergunning krijgen. U mag niet stemmen. Bij een ramp of noodsituatie kunnen hulpdiensten zoals de politie of de brandweer niet vaststellen of u op een bepaald adres woont of niet.
Hoe lang kun je een briefadres gebruiken? Een briefadres is altijd tijdelijk. Hoe lang een briefadres geldig is, hangt af van je gemeente. Iedere gemeente heeft eigen regels voor het afgeven van een briefadres.
Omdat je een bewijs van bewoning nodig hebt, kun je jezelf niet zomaar ergens inschrijven. Je moet kunnen laten zien dat het ook echt jouw woonadres is of wordt.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Nee, dat is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om de gemeente te verzoeken om een adresonderzoek te starten. De gemeente kan controleren waar de persoon daadwerkelijk woont of ingeschreven is. Wanneer dat niet het geval is zal de gemeente de gegevens wijzigen of uit uitschrijven uit de Basisregistratie Personen.
In principe neemt u een referentieadres bij een natuurlijke persoon. De persoon bij wie u een referentieadres wilt nemen, moet wel zijn toestemming geven en moet zelf op dat adres zijn hoofdverblijfplaats hebben. Daklozen kunnen een referentieadres vragen bij het OCMW.
Briefadres op adres van familielid of kennis
Als briefadres geeft u het adres op van een familielid of kennis. Deze persoon moet daar toestemming voor geven, want hij of zij moet er voor zorgen dat post van de overheid bij u terechtkomt. Zoals een stempas voor verkiezingen of post van de Belastingdienst.
Er is wettelijk gezien geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een appartement of woning mogen wonen.
Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand onder jouw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Tijdelijk huren bij een particuliere verhuurder
Aan het einde van het tijdelijke contract moet u in principe uit de woning. Dat geldt voor tijdelijke huurcontracten tot maximaal 2 jaar. Uw verhuurder mag het huurcontract ook verlengen. Dan wordt het een huurcontract voor onbepaalde tijd.