Door de tannine (wat voor de bittere smaak zorgt) en antioxidanten in theebladeren, zijn ze een uitstekende meststof. Ze stimuleren de groei van planten. Als het theezakje van biologisch afbreekbaar materiaal is kun je het in zijn geheel op of in de grond leggen. Vergeet de nietjes er niet uit te halen.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding omdat het tannine bevat, dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je verdunnen met water en bij de kamerplanten gieten. Of makkelijker: hang een gebruikt theezakje in een gieter.
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
Citroenverbena kweken
Citroenverbena of verveine is een geweldige plant om ook thee mee te maken. Je kunt de citroenverbena met zijn langwerpige blaadjes het beste in een grote pot of moestuinbak zetten. Vanaf de voorjaar zet je de plant in de moestuinbak, zorg voor vochtige aarde en zet hem vervolgens in de volle zon.
De theezakjes zullen vocht absorberen en voorkomen dat de ramen beslaan. Tot slot kan een theezakje ook helpen om vieze geurtjes uit de auto te verwijderen. Je kunt het theezakje bijvoorbeeld in het dashboardkastje leggen om eventuele nare geurtjes te absorberen.
Muizen houden absoluut niet van de geur van thee. Vooral muntthee houdt ze op afstand, maar gewone zwarte thee werkt ook prima.
Af en toe zat er nog weleens kunststof in het materiaal, maar dat is er nu uit door een afspraak tussen de Nederlandse koffie- en theebedrijven en de Rijksoverheid. Dat betekent dat je koffiepads en theezakjes nu ook op je eigen composthoop kunt gooien.
Pu Erh thee
Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Pu Erh wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd.
Je kunt koffiedik niet voor elke plant gebruiken. Alleen planten, struiken en bomen die van een zure grond houden knappen op van koffiedik. Strooi dus koffiedik bij de wortels van zuur minnende planten als heide, blauwe hortensia, magnolia, rhododendron, blauwe bes, kaaps viooltje, lelietje van dalen en coniferen.
Koffiedik als plantenvoeding in de tuin
Koffiedik is daarom zeer waardevol om uw tuin mee te bemesten. Vanwege de licht zurige eigenschappen zijn zuurminnende planten als rododendrons, camelia's en hortensia's extra dol op een dosis koffie. Maar ook bijvoorbeeld uw moestuinplanten hebben er baat bij.
Welke planten hebben kalk nodig? Kalk heeft ook de eigenschap de grond minder zuur te maken: kalk maakt de pH waarde van de grond hoger. Kalkminnende planten zoals de vlinderstruik, buxus, clematis, druif, lavendel, seringen, gazongras en rozen groeien graag op een bodem met een hogere pH-waarde.
Gooi koffiedik niet weg
Misschien gooi je deze automatisch bij het groene afval, maar eigenlijk is dat zonde. Koffiedik is namelijk rijk aan waardevolle stoffen zoals stikstof, kalium, koper en fosfor. Dit maakt het een uitstekende bron voor de bodemstructuur van de tuin.
Heb je een keer gekookt water over, dan kan het zeker geen kwaad om dat aan je planten te geven. Wel eerst even af laten koelen natuurlijk. Als je het aan je plant geeft, gaat het in ieder geval niet verloren door de gootsteen!
's Ochtends of 's avonds water geven? Je krijgt meestal het advies om je planten buiten 's avonds water te geven. 's Avonds koelt het af, water kan diep de grond in zakken, en de planten hebben meer tijd om water op te nemen voordat het verdampt. Heb je nou slakken in je tuin, dan kun je beter 's ochtends water geven.
Je ziet het niet altijd, maar in koffiepads en theezakjes is plastic verwerkt. En daar wringt het schoentje, want plastic breekt niet af, composteert niet en komt dus uiteindelijk in de compost terecht.
Vanaf 10 januari 2023 mogen alle koffiepads en theezakjes bij het groente- fruit- en tuinafval (gft).
Dat maakt de weg vrij om het algemene advies nu aan te passen: theezakje en koffiepad mogen bij het gft. Dat geldt uiteraard niet voor koffiecups, die meestal van aluminium zijn gemaakt. Volgens het reguliere inzamelsysteem moeten die bij het restafval; de koffiedrab maakt ze ongeschikt voor de pmd-zak of -bak.
Een theetuin of theeschenkerij is een uitspanning buiten de stad waar thee en andere verfrissingen worden verkocht. Meestal zijn er zitplekken in een tuin waar de thee genuttigd kan worden. Soms is er in een theetuin een theehuis met een terras en apart daarvan een tuin die bezocht kan worden.
Naalden: Oogsten: hele jaar door. Van de verse en gedroogde naalden van de den, spar, lariks en jeneverbes kan thee getrokken worden. Je kunt de naalden ook suikeren.
Natuurlijke vijanden zijn uilen en roofdieren zoals kerkuil, steenuil, vos en marterachtigen, maar ook bruine rat en kat. Wezels achtervolgen huismuizen zelfs tot in hun hol. De urine die huismuizen overal achterlaten, geeft ultraviolet licht af dat door roofvogels kan worden waargenomen.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.