Zorg ervoor dat je je lichaam recht houdt en niet met een kromme rug loopt. Maak jezelf lang en leun niet naar voren of naar achteren. Door je buik/navel en je achterwerk iets in te trekken is het makkelijker om rechtop te lopen. Kijk voor je uit (ongeveer 10 meter) in plaats van naar de grond.
Een eenvoudige en betrouwbare test voor een verantwoord looptempo is de spraaktest: als je tijdens het lopen probleemloos een gesprek kunt voeren, weet je zeker dat je je lichaam niet overbelast en dat je alle gezonde effecten oogst die hardlopen zo populair maken.
Loop in het begin niet meer dan 2 tot 4 kilometer per training en train niet meer dan 2 tot 3x in de week. Bouw dit geleidelijk uit tot maximaal 4x in de week. Pak de FIT formule: Frequent trainen (3x in de week) Intensiteit (een comfortabel tempo) en Tijd (ongeveer 30 minuten per keer).
Voor hardlopers ligt de ideale pasfrequentie rond de 180 passen per minuut. Als je deze frequentie aanhoudt dan loop je gemakkelijker en merk je dat het hardlopen soepeler gaat.
150 bpm = 10 minuten per mijl. 160 bpm = 9 minuten per mijl. 170 bpm = 8 minuten per mijl. 180 bpm = 7 minuten per mijl.
Driemaal per week hardlopen is een mooi begin. Het geeft je veel voordelen op het gebied van gezondheid en de opbouw van je conditie. Tussen die trainingen heb je voldoende herstelruimte om het risico op blessures of overtraindheid laag te houden.
Wil je minder kans lopen op een blessure? Dan is de 5 kilometer iets voor jou. Omdat je minder kilometers per week loopt, worden je pezen, gewrichtsbanden en botten minder belast. 'Zowel voor de marathon, als voor de 5 kilometer moet je voorzichtig zijn met hoe je je kilometers opbouwt.
Maar is elke dag hardlopen eigenlijk wel goed? Het simpele antwoord is: nee, je hebt minstens één rustdag per week nodig om je spieren te laten herstellen. Bovendien kan overtraining leiden tot overbelasting, met blessures, stress of langdurige vermoeidheid tot gevolg.
En net zoals andere sporten zorgt het voor een lagere bloeddruk, een betere longfunctie, een fitter gevoel en is het ook nog eens goed voor je botmassa, kraakbeen en spieren. Je hebt zelfs een lager risico op borst- en darmkanker als je voldoende matig intensief beweegt.”
Wandelen is goed voor je bloedsomloop, je hart, je bloeddruk, je spieren en botten, je cholesterol en je gewicht. Het verdrijft dufheid en je verbrandt blijkbaar meer calorieën dan tijdens het rennen. Wandelen verkleint zelfs de kans op Alzheimer. Buitenlucht en beweging leiden tot ontspanning en relativeringsvermogen.
Je bent ongetwijfeld tips over de juiste techniek tegengekomen, als: loop rechtop met een licht voorovergebogen romp; beweeg de armen van achter naar voren; land veerkrachtig op je voorvoet; strek je heup bij de afzet.
10.000 stappen is het aanbevolen dagelijkse aantal stappen voor een gezonde volwassene. Volgens de officiële Beweegrichtlijnen 2017 zouden volwassenen minstens 150 minuten per week (zo'n 20 minuten per dag) aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, moeten doen. Dat is al super goed.
Het is vooral het totaal dat van belang is. Iets meer dan 20 minuten per dag is voldoende om je op de lange termijn beter te voelen en een betere gezondheid en gewicht te hebben, dus in totaal 150 minuten per week. Dit betekent dat twee stevige wandelingen van 10 minuten per dag kunnen voldoende zijn.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
Nog een laatste rekensommetje: Als je elke dag een 5 km-wandeling van een uur maakt, verbrand je 300 kcal extra per dag. Dat is 2100 kcal per week en 8400 kcal per maand. Om een kilo lichaamsvet te verbranden moet je ongeveer 7000 kcal verbranden.
Kortom: hoe lang loop je over 5 km? Als beginnend hardloper loop je ongeveer 10 km per uur, wat betekent dat je een half uur doet over 5 km. Een geoefend hardloper zal tussen de 20 en 25 minuten lopen over 5 km, met een training van 3 keer in de week. Sneller kan ook, maar dit is wel een flinke uitdaging.
Nieuw onderzoek wijst uit dat een gemiddeld 5k per week hardlopen voldoende is om af te vallen. Niks halve marathons, jij doet vanaf nu lekker rustig aan en gaat voor kwaliteit.
Hoe lang duurt herstel na hardlopen? Om te herstellen van spierpijn en vermoeidheid is voor de meest hardlopers 48 uur rust en herstel voldoende. Met rust wordt bedoeld een actief herstel direct na de inspanning en daarna niet meer hardlopen, maar lekker gaan wandelen en voldoende slapen.
30 minuten per dag bewegen is genoeg voor een gezonde leefstijl. Oordeel: waar, mits je het combineert met twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad is 150 minuten per week matig intensief bewegen voldoende voor een goede gezondheid.
Hoeveel kilometer moet ik hardlopen om gezond te blijven? Eigenlijk hoef je helemaal niet zoveel kilometers hard te lopen om gezond te blijven. Uit onderzoek is gebleken dat je met 8 tot 9,5 kilometer per week al voldoende beweegt om de gezondheidsvoordelen te hebben van hardlopen.
Voor een run van gemiddelde intensiteit raadt de American Heart Association (AHA) aan binnen 50-70% van je maximale hartslag te blijven. Dus als je 40 bent, probeer dan je hartslag tussen de 90 en 126 bpm te houden tijdens een run van gemiddelde intensiteit.
STAP 1 : JE B.P.M.
Wandelen : 115-118 B.P.M. Snelwandelen : 137-139 B.P.M. Joggen : 150-153 B.P.M. Lopen : 147-160 B.P.M.
Een literatuurstudie toonde aan dat wanneer je luistert naar muziek tijdens het bewegen, je prestaties kunnen verbeteren, net als het goed gevoel na het bewegen. Dit geldt niet alleen voor lopen, maar ook van andere vormen van sport.
Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram). Wie dagelijks een half uur wandelt kan daarmee één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar afvallen.