Koemest kan je het hele jaar door strooien. Heb je een moestuin? In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Koemest is een echte bodemverbeteraar die meer humus in de grond brengt wanneer je dit strooit. Het bevat echter onvoldoende voeding om de planten voldoende te voeden om ze prachtig te laten groeien en bloeien en weerbaarder te maken.
Wanneer en hoeveel mest? Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart/april). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft in juni. Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
Koemest wordt gebruikt voor de border,gazon en groentetuin. Geadviseerd wordt om het laat in het najaar bij alle planten te gooien zodat het de hele winter kan inwerken. Het duurt even voordat koemest werkt,maar het werkt wel lang door. Vroeg in het voorjaar kan het ook op het gazon gestrooid worden.
Strooi ca 1 kg per 2 m² en hark de korrels door de bestaande grond. Bij het planten van nieuwe struiken of het verplaatsen daarvan kunt u het beste een ½ kg korrels in het plantgat strooien. Ook hierbij dient u de bestaande grond met de organische koemestkorrels goed door te mengen.
Koemest is geschikt voor (de aanleg van) je gazon, de moestuin, siertuinen, borders en hagen. Alle buitenplanten kunnen dus profiteren van koemest!
Bemesten is onmisbaar om planten in de tuin zo gezond mogelijk te houden. Afhankelijk van de plantensoort is dit 1 of meerdere keren per jaar nodig. In het voorjaar, de zomer en / of het najaar.
Koemest zorgt er op een 100% natuurlijke manier voor dat de bodem weer vruchtbaar wordt. De gedroogde koemestkorrels zijn dus milieuvriendelijk. En daarnaast blijven de korrels lang nawerken. Zo hoef je minder vaak te bemesten.
Advies hoeveelheid Koemestkorrel per m2:
Het is afhankelijk van de toepassing en kwaliteit van de grond hoeveel koemestkorrel er gebruikt dient te worden. In het algemeen kunt u stellen dat er per 10 m2 border ongeveer 1 kg mestkorrel gestrooid moet worden.
Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig.
Overbemesting kan de wortels van het gras verstikken, waardoor ze niet genoeg zuurstof krijgen en kunnen afsterven. Het is daarom belangrijk om de instructies op de verpakking van de meststof te volgen en de juiste hoeveelheid en frequentie van bemesting te bepalen op basis van de specifieke behoeften van uw gazon.
Door in het voorjaar gedroogde koemest te kopen en strooien stimuleer je een gezonde bodem en de grasgroei voor uw gazon. Om het gazon gezond te houden is het advies drie keer per jaar uw gazon te mesten, dit kan goedkoop.
Koemest is een goede organische meststof voor Hortensia's. Het bevat niet te veel stikstof en heeft verder de goede samenstelling van voedingsstoffen. Minerale mest is voor de plant direct beschikbaar. Bij deze mest is het zo dat alles wat je teveel geeft, in het grondwater terecht komt.
Organische mest is beter voor het milieu. Er wordt nog wel eens gezegd dat kunstmest slecht is voor het bodemleven in je tuin. Dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat kunstmest, in tegenstelling tot organische mest, niet echt veel toevoegt aan het bodemleven.
Beter van niet! Vaak wordt gedacht dat planten geplant moeten worden in bemeste tuinaarde. Doe dit bij lavendel absoluut niet. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant.
Houdbaarheid | Circa 5 jaar. Verpakkingen | De koemestkorrels zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 20, 25 en 50 kg.
Welke mest is het beste
Organische meststoffen zijn veruit het beste, maar waarom organisch. Organische mest van Ecostyle gebruik ik al tientallen jaren omdat het puur organisch is en veel meststoffen zijn ook nog eens verrijkt met micro-organisme die het bodemleven stimuleren.
Productbeschrijving. Koemestkorrels 10 liter ca 7.4 kg.
- Onderhoud (najaar) 0,5 kg per 10 m2. Moestuin volle grond en hobbykas Strooi de meststof over de bestaande volle grond en spit daarna om. - 1e bemesting in april (voorjaar) 1,5 kg op 8-10 m2. - 2e bemesting in juni - augustus 0,5 kg op 8-10 m2.
Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk. Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest.
Je kan de beukenhaag het beste bemesten met de volgende soorten organische voeding: Gezonde snoeiafval zonder schimmels of plaagdieren. Grasmaaisel of compost. Koemest of kippenmest.
Meng je ook compost, goed verteerde koemest, bladaarde of een gemengde organische mest door de grond dan komt het bodemleven goed op gang. Bij het aanplanten kunt u ook een grond verbeterend middel gebruiken zoals Vivimus waarin voor de eerste 100 dagen voedingsstoffen zitten voor je planten.
Bemesten met kunstmest
Voor een maximale grasopbrengst moeten naast dierlijke mest meerdere kleine giften (4-6 keer per jaar) kunstmest gestrooid worden. Na het bemesten mogen paarden 14 dagen niet in de wei. De meststoffen moeten eerst goed door de bodem opgenomen worden.
Voor landbouwgrond in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg is de norm dan 230 kilogram per hectare. Voor de andere provincies is het 250 kilogram. Hij mag dus 1.700 kilogram stikstof uit dierlijke mest gebruiken op zijn landbouwgrond. De gebruiksnormen zijn er alleen voor landbouwgrond.